counter

Электронный кабинет 'Резерв+' работает всего сутки, но уже вызвал ажиотаж, критику и волну шуток


Переглядів: 11


Электронный кабинет 'Резерв+' работает всего сутки, но уже вызвал ажиотаж, критику и волну шуток

Міністерство оборони України запустило мобільний додаток "Резерв+", який надає доступ до електронного кабінету військовозобов'язаного. Ця подія збіглася з набранням чинності новим законом про мобілізацію 18 травня. Додаток призначений для оновлення військово-облікових даних українських чоловіків віком від 18 до 60 років. Тепер замість особистого відвідування територіального центру комплектування (ТЦК) вони можуть актуалізувати свої дані онлайн.

Міноборони заздалегідь прогнозувало, що додаток буде популярним серед військовозобов'язаних, очікуючи, що його використовують 70-80% чоловіків. Проте вранці 18 травня, після запуску програми, через велику кількість одночасних користувачів вона почала зависати та некоректно працювати. Проте багато громадських діячів України повідомили, що змогли оновити свої дані через мобільний додаток, незважаючи на технічні труднощі.

За що критикують "Резерв+"?

Мобільний додаток на даному етапі дає змогу військовозобов'язаним, призовникам і резервістам поновити чи уточнити контактні дані про себе: номер телефону, актуальне місце проживання та email.

Також громадянин може побачити, яка військово-облікова інформація про нього міститься в державному реєстрі військовозобов'язаних "Оберіг".

Авторизуватися в додатку можливо лише за допомогою банкінгу. У багатьох користувачів "Резерв+" став підвисати саме на цьому етапі.

Речник міноборони Дмитро Лазуткін пояснив, що проблема виникла через перевантаження серверів.

"Багато хто скачав цей застосунок, багато хто авторизувався, оновив свої дані. Був момент, коли сервер був перевантажений. Понад 700 тисяч людей намагалися одночасно зайти. Це був незначний системний збій, але не треба забувати, що повноцінна версія цього застосунку з'явиться в середині червня", – зазначив він.

За даними міноборони, станом на 19 травня через додаток вже оновили свої дані близько 137 тисяч чоловіків.

Однак деякі експерти сфери ІТ наголошую на проблемах цього мобільного застосунку.

Зокрема, один з засновників "Українського кіберальянсу" Андрій Баранович (відомий під ніком "Шон Таунсенд") розкритикував "Резерв+".

Він виявив, що цей мобільний додаток був перероблений з іншого застосунку. Мова йде про анонсований раніше додаток "Мрія" для українських школярів, в якому зокрема можна було б дивитись розклад уроків і вести щоденник.

"Ви просто з глузду з'їхали з цим перехаканим нашвидкуруч шкільним щоденником", - написав на своїй сторінці в фейсбуці Баранович і виклав програмний код, що доводить правильність його слів.

"Лайфхак для СБУ, СЗР та ГУР: призовників із встановленим додатком на службу не брати. Поки що це найкращий тест", - саркастично пожартував він.

Розробник військового програмного забезпечення, зокрема месенджеру MilChat, айтівець Ярослав Шерстюк теж розкритикував "Резерв+".

"Вже більше десяти років я займаюся розробкою та впровадженням програмного забезпечення для військових. За цей час жодного разу не допустив такої халепи, як у випадку з Резерв+", - зазначив він на своїй сторінці в Linkedin.

Шерстюк звертає увагу на проблеми з авторизацією клієнтів через мобільний банкінг, а також на відсутність обфускації коду (obfuscate - "робить заплутаним"), тобто його може прочитати будь-який сторонній користувач.

Крім того, Шерстюк сумнівається, що "Резерв+" був достатньо якісно перевірений державними фахівцями з кібербезпеки. Також його бентежить, що технічна підтримка додатку здійснюється через месенджер Telegram. "Це небезпечно, враховуючи можливу співпрацю Telegram із російськими спецслужбами", — зазначає експерт.

"Попри значні ресурси і високий рівень керівництва, якість додатку викликає серйозні питання", - резюмує Шерстюк.

Міноборони не коментувало публічні претензії до застосунку, але наголосило, що він "захищений від DDOS-атак та намагань ворога його зламати".

"Технічна команда працює 24/7, виправляє всі помилки та реагує на зауваження", - сказано в заяві відомства.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,25511312484741-/ /-pc-/
Top