counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Піти «миротворцем» або зміцнити українську армію


Переглядів: 49


Піти «миротворцем» або зміцнити українську армію

Український інформаційний простір вибухнув новиною, що США ось-ось нададуть Україні летальну зброю. Передумовою таких гучних заяв стало рішення Палати представників Конгресу США, що схвалили новий оборонний бюджет Штатів. Як з'ясувала «Аналітична служба новин», представники ЗМІ і окремі політики видали бажане за дійсне.

200 мільйонів доларів для України

У документі окремим рядком прописана фінансова допомога для України: з 612 мільярдів доларів на американську оборонку 200 мільйонів - нашій країні, в тому числі у вигляді летальної зброї. «Міністр оборони за погодженням з державним секретарем уповноважений надавати допомогу, в тому числі у вигляді навчань, обладнання, летальної зброї оборонного характеру, матеріально-технічного забезпечення, матеріалів і послуг, а також тилового забезпечення збройних сил і національних сил безпеки України до 30 вересня 2016 року (до закінчення наступного фінансового року. - авт.), щоб допомогти уряду України в досягненні таких цілей: 1) захисту її суверенної території проти іноземних загарбників; 2) захисту і оборони українського народу від нападів, пов'язаних із сепаратистами, яких підтримує Росія; 3) створення умов для мирного врегулювання, спрямованого на завершення конфлікту», - йдеться у тексті законопроекту.

Як виявилося, радіти зарано. Своїм рішенням Палата представників Конгресу США тільки підготувала законодавче поле для надання Україні зброї, не більше. Далі Оборонний бюджет повинен підписати Президент США Барак Обама. А господар Білого Дому й досі не визначився. І на це є геополітичні, репутаційні та «українські» передумови. Але тремтіння в руці Барака Обами перед підписанням цього документа може зникнути за однієї умови. Погляд американського президента спрямований на схід.

Наступ як визначальний фактор

У США без лукавства кажуть, що на сьогодні не готові надати Україні саме летальну зброю, але руку допомоги при цьому не прибирають. «Політика США залишається такою ж, тобто надавати допомогу Україні обладнанням, тренуванням, навчанням. І, я думаю, це буде залишатися нашою політикою доти, поки я не почую щось інше від нашого уряду», - зазначив командувач Сухопутними силами США в Європі, генерал-лейтенант Бен Годжес.

Що ж до українських політиків, то вони в питанні надання зброї з боку США розділилися на два табори: відвертих песимістів і стриманих оптимістів.

Семен СеменченкоСемен Семенченко«На жаль, особливого прогресу в освоєнні вже наданої допомоги від США ми не демонструємо. Вони готові надати допомогу консультативну, в організації логістики і тренуванні сил спеціальних операцій. Але наше військове керівництво не може правильно розпорядитися цією допомогою. Наскільки мені відомо, практично повністю ігноруються листи західних експертів, і оборонна концепція йде в зовсім інший бік, ніж планувалося. У США це бачать, і їхнє бажання допомогти згасає, - сказав АСН народний депутат, представник Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, екс-комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

- Звичайно, нам би дуже допомогли засоби зв'язку, безпілотники, протитанкова зброя. Але, є нюанс. Ця зброя нам би допомогла, якби ми паралельно проводили реформи. Проте на даному етапі воно другорядне, першочергово - наведення порядку в оборонній сфері: логістиці, командуванні та інше. Зброя в безгосподарних руках - абсолютно спірно, чи принесе вона користь?».

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьУ тому, що Президент США Барак Обама до останнього зволікатиме з наданням Україні летальної зброї, переконаний народний депутат Леонід Ємець. Парламентарій вказує на репутаційні ризики для американського лідера. «Поки не побачимо реального загострення в Маріуполі або іншій точці зони АТО, рішення не зміниться. Обама повинен зайняти однозначну позицію, а не жонглювати сигналами. У США скоро вибори (президентські, - авт.), і він, як я розумію, має намір завершити свою каденцію в якості миротворця», - вважає Ємець.

Григорій НемиряГригорій НемиряНа геополітичну складову в зволіканні США вказує екс-віце-прем'єр, народний депутат Григорій Немиря. Політик розповів, що американські дипломати поки тільки під одним кутом змоделювали ситуацію і потенційні ризики від надання Україні зброї. «Основний аргумент, який мені довелося почути від радників Обами в Білому Домі, що Росія зберігає ескалаційне домінування. І якщо буде поставлятися зброя, РФ може легко збільшити поставки своєї зброї, - розповідає Немиря і уточнює. - Є відомий вислів Фрідріха Великого: «Дипломатія без зброї, що оркестр без інструментів». Зброя необхідна не для того, щоб мріяти про якусь військову перемогу, а для створення чіткого розуміння, якщо РФ почне новий виток ескалації, то втрати, які при тому будуть понесені, стануть суттєвими і неприйнятними для російської сторони. Тобто, йдеться про летальну зброю як фактор стримувань, а не фактор наступу».

Список допомоги

Сергій ПашинськийСергій ПашинськийУкраїнська сторона в деталях не розкриває перелік запитуваної у США військової допомоги. Політики тільки позначають її обриси. «Є три блоки зброї, яких нам не вистачає. Це - засоби розвідки, високоточна зброя і допомога в модернізації нашої системи ППО й авіації, - розповідає АСН голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський. При цьому, екс-в.о. глави Адміністрації Президента підкреслює, що поки Україні не доводиться чекати від США летальної зброї. «Не буду критикувати позицію Обами з його зволіканням у наданні нам летальної зброї, але й не втомлюся повторювати: Путін розумів, розуміє і буде розуміти лише мову сили. Єдиним гарантом мирного врегулювання конфлікту на Донбасі може бути тільки українська армія. Все інше - сидіти на пороховій бочці і чекати примх диктатора», - говорить Пашинський.

У США стверджують, що вони зацікавлені в сильній українській армії. Але в заявах з-за океану ключовою ноткою звучить, що військовий конфлікт на сході України слід спробувати вирішити «малою кров'ю». Тому розширювати військову допомогу поки не будуть. «Росія порушила міжнародне право, і ми працюємо в рамках Мінських домовленостей, щоб повернути Росію на шлях їх виконання. Велика частина нашої стратегії - надання Україні підтримки. Міністерство оборони США вже надало майже 200 мільйонів доларів допомоги для гарантування безпеки в Україні. Вона пішла Збройним силам України і прикордонній службі. Мова йде про форму, броньовані машини, протимінометні радари, навчання. Ми продовжуємо надавати допомогу, тому що взяли на себе це зобов'язання», - заявила заступник помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Евелін Фаркас.

Водночас, українські дипломати продовжують сперечатися стосовно зміни позиції США. Як стало відомо АСН, на дипломатичному рівні йде справжня  запекла боротьба за трьома напрямками. Наші дипломати, які рішення питання з наданням нам зброї сприйняли як серйозний іспит на міцність, ведуть безпосередньо переговори з США, заручаються підтримкою європейських союзників і всіляко намагаються нейтралізувати псевдо-інформаційний вулкан російських колег. Виходить поки що з перемінним успіхом.

 

 

 

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Харчування за астрологічним принципом
Харчування за астрологічним принципом
Як відомо, планети здатні впливати на організм людини Щоб підтримувати тонус організму та імунітет, необхідно ....
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
більше матеріалів
/-0,33044505119324-/ /-pc-/
Top