counter
Стрічка новин
Вибрати все
1 Травня
30 Квітня
29 Квітня
Всі новини...

Народні прикмети на 18 квітня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні


Переглядів: 12


Народні прикмети на 18 квітня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні

18 квітня за новим церковним календарем (1 травня за старим) православні віруючі згадують преподобного Іоанна Солунського та святителя Косму.

Історія святого Іоанна та його боротьба з іконоборством відображає значимість, яку ікони мали для тогочасної християнської віри. Народившись наприкінці VIII століття, Іоанн став учнем преподобного Григорія Декаполита і прийняв чернечий постриг у Солунському монастирі.

У період гонінь на християн, проведених імператором Левом Вірменином, Іоанн, разом із Григорієм Декаполитом та Йосипом Піснописцем, вирушив до Константинополя. Там вони зіткнулися з іконоборчою єрессю, яка відкидала шанування ікон і переслідувала тих, хто дотримувався цієї практики. Незважаючи на переслідування, вони протягом кількох років проповідували шанування ікон і виборювали збереження святих образів.

Після смерті Григорія Декаполита у 820 році Іван продовжував свою боротьбу, проте незабаром і сам помер. Йосип Піснописець переніс їхні мощі до церкви святителя Миколи Чудотворця, яку сам же й збудував. Ця подія підкреслює важливість їхньої діяльності та закликає до поваги до їхньої пам'яті.

Святитель Косма, який жив у IX столітті, вирізнявся рішучістю захищати християнську віру від іконоборців, які переслідували християн і вимагали вилучення з храмів святих ікон. Молодий Косма вступив у монаше братство і прийняв чернечий постриг. Згодом його висвятили на сан єпископа Халкідонського.

Коли імператор Лев Вірменин видав указ про видалення ікон із храмів, святитель Косма не підкорився цьому указу, обстоюючи шанування святих образів. За це його вигнали з кафедри і відправили на заслання. Пізніше імператор спробував повернути єпископа, сподіваючись на його згоду з іконоборчою політикою, але Косма відмовився змінити свої переконання.

Разом зі своїм помічником, преподобним Оксентієм, святитель Косма продовжував відстоювати шанування ікон, незважаючи на гоніння та переслідування. Однак постійні напружені обставини сильно підірвали здоров'я єпископа, і він помер 816 року. Його життя і діяння є прикладом вірності принципам християнської віри та боротьбі за святиню ікон.

Свято 18 квітня за старим стилем - день пам'яті мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, і що з ними.

18 квітня за народним календарем - Федулів день, Федул-Ветреник, Федора-Ветрониця.

Вважалося, що саме з цього дня починають дмухати теплі весняні вітри. Вірили, що разом з ними прилітають цвіркуни та розселяються городами. А наші пращури виставляли зимові віконні рами.

За старих часів вірили, що вікно людини пов'язує з Богом, миром духів, стихіями та небесними світилами. Щоб у будинок через вікно не проникла нечиста сила, на рамах крейдою чи вугіллям креслили хрести, або встромляли в них зламані голки.

Вікна пов'язували зі світом предків. Після смерті людини і під час поминок за вікно вивішували рушник, щоб душею могла спуститися або піднятися до поминального столу. На підвіконня ставили миску з водою, щоб душа покійного могла обмитися перед тим, як відлітати з дому.

У вікно не можна було начхати, кидати сміття, виливати помиї, бо там стояв ангел Господній. Жебраки, як люди позбавлені щастя і тим самим відзначені Господом, милости завжди просили під вікнами: селяни їх сприймали як посланців з небес.

На Федула обов'язково відчиняли вікна і замовляли хату від нечистої сили, гнилих вітрів та переполоху. Переполох – це переляк та хвороба від нього.

Біля дня Федула біля лосів народжуються руді лосяти, прокидаються сонечка, починають літати метелики-кропивниці, птахи в'ють гнізд, зацвітає мати-й-мачуха.

18 квітня не можна вдаватися до сексуальних забав, зловживати алкогольними напоями та влаштовувати веселощі.

Під забороною будь-яка важка фізична робота та рукоділля.

Не можна перебувати в будинку з брудними вікнами. Вимийте їх гарненько, тоді збережіть сприятливу атмосферу у своїй оселі і позбавтеся темних сил, що ховаються по кутках.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Астрологи та екстрасенси стверджують, що від імені людини певною мірою залежить її доля Тому в деяких випадках....
більше матеріалів
/-0,33669590950012-/ /-pc-/
Top