counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Опора для бійців АТО чи корупціонери?


Переглядів: 31


Опора для бійців АТО чи корупціонери?

Ніхто не заперечуватиме той факт, що волонтери для нашої армії дуже часто виявлялися тією рідною матір'ю, яка робила все, щоб наші хлопці на фронті могли вижити. А тому, коли трохи більше року тому при Міністерстві оборони з найактивніших учорашніх волонтерів створили спеціальну групу - «Волонтерський десант», - яка взялася за вирішення питань забезпечення української армії всім необхідним, але вже на державному рівні та за бюджетні гроші, у суспільстві це сприйняли більш ніж позитивно.

Сам факт, що у відділі закупівель Міноборони трудяться колишні волонтери, вселяв надію, що це дозволить очистити структуру від корупції. Їхню діяльність називали прозорою, а розробки, які вони здійснювали, - відповідними європейським стандартам. Серед досягнень «Десанту» - нова форма для українських військових, причому йдеться про повну комплектацію одягу та взуття, а також удосконалені продукти харчування для бійців.

Проте вже через півроку роботи волонтерів у чиновницькій структурі виникли певні запитання. Їх звинуватили в тій же корупції, пігулкою від якої вони мали стати. Кілька депутатів Верховної Ради заявляли привселюдно про махінації та шкодочинність колишніх волонтерів. Тому «Аналітична служба новин» (АСН) спробувала з'ясувати, наскільки ж правдиві ці заяви.

Центри «Волонтерського десанту»

Отже, що ж насправді робили вчорашні волонтери, влившись до кола співробітників Міноборони? Як з’ясувалося, їхня робота охоплювала два основних напрями: створення Центру допомоги бійцям АТО та їхнім сім'ям і Центру розвитку й супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України. Співробітники останнього опікувалися всім - від перевірки складу аптечок і пайка для військовослужбовців до розробки нової військової форми для бійців. Перший же центр контролював виплати гарантованих державою нагород і премій бійцям, а також забезпечував сім'ям бійців посильну матеріальну допомогу.

До речі, про той центр, який здійснював забезпечення, заговорили після відкриття Президентом виставки військової техніки, зразків озброєння та військового спорядження «Сила нескорених». Петро Порошенко похвалив «Волонтерський десант» за нову практичну форму і значне поліпшення якості провіанту для бійців.

«Спільно з «Волонтерським десантом» у Міноборони одягли, нагодували, підготували десятки тисяч військовослужбовців. Зробити це ми змогли всі разом, весь об'єднаний український народ», - заявив тоді глава держави. Але коли з'явилися перші позитивні результати, разом з «медом» виник і «дьоготь»: «Волонтерський десант» звинуватили в корупції.

Малюнок має значення

Про нечесну роботу центру забезпечення з фінансами почали говорити з кінця жовтня. Тоді секретар парламентського Комітету з національної безпеки та оборони Іван Винник заявив, що необхідно припинити нові корупційні схеми в закупівлях Міноборони, на яких «сидять» колишні волонтери. Парламентарів обурив тендер, яким намагалися визначити виробника нової військової форми, зокрема, ішлося про закупівлі взуття для бійців. Тоді тендер на поставку в цьому році спеціалізованого взуття виграло ТОВ «Таланлегпром». Причому зробила це компанія нібито неправомірним шляхом. Фішка була в тому, що критеріям і вимогам «Волонтерського десанту», враховуючи певні технічні вимоги до взуття, нібито могла задовольнити тільки ця компанія.

Тому Іван Винник назвав роботу «Волонтерського десанту» втіленням напрацьованої схеми закупівель за завищеними цінами, через які держава вже втратила приблизно 70 мільйонів гривень. За його даними, ціну завищували на кожній парі практично на 300 гривень, тоді як інші компанії, що пропонують той же товар, але за нижчими цінами, «не вийшли підошвою», тобто програли тендер через... малюнок підошви. «Перемогу одного учасника й високу маржинальну рентабельність угод забезпечено шляхом затвердження нових технічних умов виготовлення черевиків», - підкреслив Винник.

На наш запит відділ закупівель Міноборони відповів, що в тендері, в якому брали участь шість підприємств, дійсно перемогла компанія «Таланлегпром». Мовляв, перед закупівлею необхідних речей проводилися наради з виробниками одягу з питань відповідності якості матеріалів і зниження ціни на закупівлю. Усі витрати узгоджувалися з департаментом фінансів та аудиту при міністерстві. А керівник робочої групи в Центрі забезпечення Костянтин Лесник розповів про розробку того взуття, яке так обурило депутата.

За його словами, працівники центру досліджували військове взуття на прикладі американського й німецького зразків. Вони ретельно вивчили технічні умови, норми і стандарти виробництва взуття в цих країнах. Серед критеріїв було все: починаючи з форми черевика і якості шкіри до деталей підошви, зокрема малюнка. Усі дані, на які посилався Лесник, було отримано безпосередньо з військових структур Німеччини та Америки. Так от, американські та німецькі фахівці в один голос стверджують, що малюнок підошви армійських черевиків має істотне значення.

«Почнемо з того, що закупівля - взагалі не наша справа, оскільки ми здійснюємо тільки розробку технічних вимог до речей. Тим не менш претензія, яка виникла до постачальника, нас дуже здивувала. Наш черевик може виготовити будь-який завод, головне, щоб матеріали за якістю відповідали стандартам», - запевнив екс-волонтер, а нині керівник групи. У результаті, як сказано у відповіді Міноборони на запит АСН, для бійців придбали 80 тисяч пар взуття за ціною близько 700 гривень за пару і ще 230 тисяч утеплених пар - трохи більше, ніж по 1400 гривень.

Де «а», там і ... «б»?

Ще одне звинувачення у нечесному використанні державних коштів пролунало з вуст народного депутата Тетяни Чорновіл. За її словами, технічні вимоги до бронежилетів початково прописані під продукцію ТОВ «НВП Темп-3000». Інші постачальники презентували альтернативні варіанти жилетів, але всі вони були відкинуті чиновниками Міноборони. Така «принциповість» і привернула увагу народного депутата.

Але при цьому чомусь ніхто не звернув увагу на той факт, що закупівля темпівськіх бронежилетів «Корсар» розпочалася ще з 2012 року, коли й було розроблено технічні умови спорядження, про що так само офіційно повідомило нам Міноборони. Костянтин Лесник розповів, що зараз їхній відділ лише на стадії розробки нових бронежилетів, оскільки параметри «Корсара» давно застаріли. Але на розробку знадобиться ще як мінімум півроку, адже нову версію потрібно буде протестувати на полігонах у різних умовах, а процес цей досить тривалий.

Логістика створюється з нуля

«На жаль, до повної комплектації спорядження для бійців нам ще далеко. Незважаючи на заяву Президента про те, що всі бійці одягнені та взуті, роботи ще дуже багато, - запевнив «Аналітичну службу новин» один зі співробітників робочої групи «Волонтерського десанту» Олексій Ліпіріді. - Потрібно розділити поняття «повна комплектація» та «одягнені у форму та взуті». Вони навряд чи забезпечені всіма необхідними на фронті елементами, особливо спеціалізованими, такими, як, наприклад, маскувальні сітки, розгрузки для снайперів і кулеметників. Зараз акцент робиться на загальновійськову форму, а спеціалізоване спорядження тільки на стадії розробки».

Як стверджує Олексій, розробники створюють логістичний процес постачання фактично з нуля: від розробки до доставки спорядження до армії. Волонтери надають усі необхідні умови для виробництва екіпіровки: малюють ескізи одягу та взуття, вивчають матеріали для виготовлення, запозичують досвід європейських країн та Америки, вивчають нормативні акти і на підставі цього розробляють спорядження до найдрібніших деталей.

Тому зробити однозначний висновок про те, чи є підґрунтя під звинуваченнями депутатів, украй складно. Проте Міністерство оборони запевняє, що офіційних звинувачень у корупції до департаменту закупівель не надходило. У свою чергу колишні волонтери стверджують, що їм, щоб, як кажуть, показати все, на що здатні, потрібно набагато більше часу. І просять довіряти. Але в будь-якому разі час покаже, хто і чим дихає, тим більше що за діяльністю нових співробітників Міноборони пильно спостерігає суспільство.

Олександра Полоскова, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
більше матеріалів
/-0,36440587043762-/ /-pc-/
Top