counter
Стрічка новин
Вибрати все
30 Квітня
29 Квітня
Всі новини...

Перша історія пряма атака Ірану. Що тепер буде на Близькому Сході далі


Переглядів: 27


Перша історія пряма атака Ірану. Що тепер буде на Близькому Сході далі

Перша в історії пряма атака Ірану на його головного ворога — Ізраїль — була успішно відображена. Ізраїльська влада, яка ще півроку тому виявилася вразливою для нападу ХАМАС, змогла за підтримки союзників збити сотні дронів, балістичних і крилатих ракет від набагато серйознішого супротивника.

Підсумки. Думки двох сторін

Атака Ірану на Ізраїль у суботу, 13 квітня, є дією у відповідь на авіаудар за консульством Ісламської республіки в Дамаску, яке відбулося першого квітня. У цій атаці Іран звинуватив Ізраїль. Ізраїльська влада традиційно не коментує свою участь у таких операціях.

Про те, що Іран завдаватиме удару у відповідь обговорювалося протягом останніх кількох днів.

У неділю понад 300 безпілотних літальних апаратів та ракет було запущено у бік Ізраїлю з Ірану, а також з баз союзних угруповань в Іраку, Сирії та Ємені.

99% з них було збито, заявили ізраїльські та американські військові. Ізраїлю допомагали військові США, Великобританії, Франції та Йорданії.

Представник ЦАХАЛ генерал Пітер Лернер уточнив, що в атаці брали участь 170 безпілотних літальних апаратів, 30 крилатих ракет та 120 балістичних ракет. Кілька балістичних ракет потрапили авіабазою Неватим на півдні Ізраїлю, але завдані збитки були незначними, і база продовжила свою роботу, повідомив Лернер.

Щодо цивільного населення, на даний момент відомо лише про поранену дівчинку.

Цей наліт нагадує удари російської армії вбивць, ґвалтівників та мародерів по мирних містах України проти цивільного населення. Він був масованим, з використанням різних засобів, включаючи безпілотні літальні апарати, крилаті та балістичні ракети. Такий підхід дозволяє протиповітряній обороні мати справу з різноманітними загрозами. Іран, будучи близьким союзником фашистської Росії, ймовірно, вивчав досвід цих ударів, а за даними деяких ЗМІ практично проходив стажування, беручи участь в атаці України.

У наймасштабніших російських ударах по Україні брало участь понад 100 дронів та ракет. Наприклад, у нальоті 29 грудня, за даними ЗСУ, було задіяно 158 одиниць, і збити вдалося лише 87 ракет та 27 дронів. Масований наліт із різними засобами створив складнощі для української ППО, і вона не змогла повністю його відобразити.

У відображенні атаки брали участь американські сили (за даними телекомпанії CNN, есмінець із системою ППО AEGIS збив не менше трьох балістичних ракет, безліч цілей знищили військові літаки), ізраїльські ВПС та наземні частини ППО. Десятки дронів були збиті над своєю територією йорданськими ВПС.

Такий масштабний наліт, що перевершує будь-які з російських ударів по Україні, практично повністю був відбитий завдяки наявності розвідданих, гарної організації ППО кількох країн та великої кількості наземних та повітряних перехоплювачів.

Ізраїльські політики та коментатори сходяться на думці — Відбиток іранської атаки є значним успіхом. Цю думку приєднують і міжнародні спостерігачі.

«Є вагомі підстави вважати, що відповідь Ірану була стратегічною помилкою», — написав у X кореспондент видання Economist На його думку, в останні місяці Ізраїль був все більш ізольований, а Іран уникав прямого залучення в конфлікт і успішно діяв через проксі-сили в регіони, зберігаючи при цьому мир з арабськими країнами. Однак суботня атака змінила розклад сил — тепер Іран виглядає слабким та неефективним.

Хоча іранська атака не завдала серйозної шкоди Ізраїлю, державні ЗМІ та політики в Тегерані представили її як жорстку відповідь ворогові.

«Вперше в історії іранські ракети з'явилися в небі над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі, столиці окупованої Палестини», — написало державне інформагентство IRNA, опублікувавши відео ракет у нічному небі над мечеттю Купол Скелі.

Однак критики вказують на те, що на відміну від нападу ХАМАС 7 жовтня минулого року, Іран максимально публічно попереджав про свою атаку.

Ключовим елементом провалу іранського обстрілу було "до смішного докладне попередження про неї", , засновник лівого та опозиційного ізраїльського журналу +972.

«Не тому, щоб [Іран] не хотів завдати шкоди Ізраїлю. Але тому, що він дуже хотів би уникнути повномасштабної війни», — написав журналіст.

Як відповість Ізраїль?

Проте міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що протистояння з Іраном ще не закінчено.

Військовий кабінет Ізраїлю обговорює можливу відповідь. Джерела ізраїльського сайту Ynet розповіли, що дилема у тому, як оцінювати дії Тегерана — за намірами чи результатами.

Джерела цього видання також сказали, що військовий кабінет намагається розробити такий варіант удару по території Ірану, який не призведе до ескалації, і одним із обговорюваних варіантів є атака на атомні об'єкти.

Тим часом, голова генерального штабу ЗС Ірану, генерал Мохаммад Багері виступив із загрозою: якщо Ізраїль вживе дії у відповідь, «наша наступна операція буде набагато масштабніша». Він також загрожує атакувати бази США на Близькому Сході, якщо ізраїльська відповідь отримає американську підтримку.

Тим часом переговори, що відбуваються в Каїрі, про припинення вогню в Газі в черговий раз зайшли в глухий кут.

В офісі прем'єр-міністра Ізраїлю заявили, що представники ХАМАС відкинули план угоди, запропонований міжнародними посередниками — США, Єгиптом та Катаром.

У ХАМАС кажуть, що вони вимагали письмової обіцянки від Ізраїлю вивести війська з Гази на другому етапі перемир'я, план якого також включає звільнення захоплених 7 жовтня ізраїльських заручників в обмін на палестинців, які перебувають в ізраїльських в'язницях.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Астрологи та екстрасенси стверджують, що від імені людини певною мірою залежить її доля Тому в деяких випадках....
Рисуем счастье: эффективная техника позитивного мышления и визуализации
Рисуем счастье: эффективная техника позитивного мышления и визуализации
Існує безліч технік розвитку позитивного мислення Малювання — чудовий спосіб навчитися візуалізувати те, чого ....
Що ніколи не можна говорити про себе: 5 руйнівних фраз
Що ніколи не можна говорити про себе: 5 руйнівних фраз
Будь-які сказані нами слова мають особливу енергетику Деякі фрази є руйнівними
Фелінотерапія або як кішки лікують людей
Фелінотерапія або як кішки лікують людей
Напевно багато хто помічав, що біль і втома йдуть при спілкуванні з коханою кішкою, але чи правда, що вихован....
Гороскопи на 30 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Гороскопи на 30 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
30 квітня обіцяє принести почуття оновлення та відродження для всіх знаків зодіаку Цей день буде сприятливим ч....
більше матеріалів
/-0,37779402732849-/ /-pc-/
Top