counter
Стрічка новин
Вибрати все
30 Квітня
29 Квітня
Всі новини...

Ізраїль vs Іран: що відомо до цієї години


Переглядів: 9


Ізраїль vs Іран: що відомо до цієї години

Іран запустив у напрямку ізраїльської території "масивний рій" із понад 300 дронів-камікадзе, крилатих і балістичних ракет, заявив представник Армії оборони Ізраїлю контр-адмірал Даніель Хагарі. За його даними, системи оборони Ізраїлю та його союзників у регіоні перехопили переважну більшість ракет та безпілотників. Десятки з них, за його словами, були збиті за межами країни.

Президент США Джо Байден зазначив, що Вашингтон "надав підтримку Ізраїлю у знищенні більшості з них".

"Іран та його прихильники, які діють з Ємену, Сирії та Іраку, здійснили небувалу повітряну атаку на військові об'єкти в Ізраїлі", — заявив глава Білого дому, яскраво засуджуючи цей інцидент.

Байден перервав свою поїздку до Делавера і повернувся до Білого дому через наростаючу напругу на Близькому Сході.

Після розмови з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху він повідомив: "Завтра я зберу своїх колег лідерів G7, щоб узгодити спільну дипломатичну відповідь на зухвалу атаку Ірану".

Іранський Корпус вартових ісламської революції заявив, що атака була спрямована на "певні цілі" і була скоєна "у відповідь на багаторазові злочини сіоністського режиму [Ізраїлю], включаючи напад на консульство іранського посольства в Дамаску".

За словами контр-адмірала армії оборони Ізраїлю Хагарі, кілька балістичних ракет пробилися та атакували ізраїльську територію. Одна з них "трохи зачепила" базу ВПС Неватим у пустелі Негєв на півдні Ізраїлю. За його словами, база "продовжує функціонувати".

У неділю вранці міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив, що завершив оцінку оперативної обстановки з високопосадовцями оборонного відомства.

"Спільно зі Сполученими Штатами та іншими союзниками нам вдалося захистити територію Держави Ізраїль. Було завдано лише незначної шкоди — це результат вражаючих операцій ЦАХАЛ", — зазначив він.

Але додав: «Це ще не кінець кампанії — ми повинні залишатися пильними та уважно дотримуватися інструкцій, опублікованих ЦАХАЛ та командуванням тилу. Ми маємо бути готовими до будь-якого сценарію. Разом з тим, ми відбили найбільшу хвилю атаки, і зробили це успішно.

Ізраїльська служба швидкої допомоги повідомила, що семирічна бедуїнська дівчинка була поранена шрапнеллю від уламків у південному районі Арада.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху прокоментував нічні удари по ізраїльській території так: Ми перехопили [ракети та безпілотники]. Ми їх заблокували. Разом ми переможемо!»

Що говорить Іран

Через деякий час після початку атаки Іран зробив заяву, в якій зазначається, що подальших ударів не буде завдано, проте застерігає Ізраїль від дій у відповідь, а США — від будь-якого втручання.

Іран заявив, що операцію "Чесна обіцянка" було успішно завершено з минулої ночі до сьогоднішнього ранку і досягло всіх поставлених цілей, заявив начальник штабу іранських збройних сил Мохаммад Багері в інтерв'ю державному телебаченню.

Багері зазначив, що удар у відповідь було завдано по "розвідувальному центру" та авіабазі, звідки, на думку Тегерана, злетіли ізраїльські винищувачі F-35 для атаки консульства в Дамаску.

"Обидва ці центри були серйозно пошкоджені і виводяться з ладу", — додав він. — "Ми вважаємо, що цю операцію завершено, і на наш погляд, вона завершилася".

Іран не надав жодних доказів своїх тверджень про руйнування бази, ізраїльські джерела це спростували.

Багері також підкреслив, що у разі дій у відповідь Ізраїлю, відповідь Ірану буде "набагато масштабнішою", ніж нічне бомбардування.

Іран також попередив Вашингтон, що заходи Ізраїлю у відповідь можуть призвести до ударів по американських базах.

Раніше місія Ірану в ООН заявила, що посилається на положення Статуту ООН про самооборону відповідно до статті 51 і заявила, що після обстрілу Ізраїлю Тегеран вважає "це питання... закритим", а також попередила Ізраїль від "нової помилки" ".

Як проходила атака

У суботу ввечері ізраїльська армія оголосила, що Іран запустив безпілотні літальні апарати територією Ізраїлю, зокрема через територію Іраку. Безпосередньо після цього іранські військові здійснили запуск балістичних та крилатих ракет.

Ізраїль, Ліван та Ірак закрили свої повітряні простори, а Сирія та Йорданія привели свої ППО у стан бойової готовності.

В атаці було задіяно 170 безпілотників та 30 крилатих ракет, з яких жодна не досягла території Ізраїлю, та 110 балістичних ракет, деякі з яких зуміли прорватися до Ізраїлю, за словами представника ЦАХАЛ контр-адмірала Даніеля Хагарі.

Різні снаряди були випущені з Ірану, Іраку, Сирії та Ємену та були збиті Ізраїлем, США, Францією, Великобританією та Йорданією.

За словами контр-адмірала Хагарі, близько 99% ракет і безпілотників було перехоплено за межами повітряного простору Ізраїлю або над країною.

З американських баз у регіоні було збито кілька іранських безпілотників над південною Сирією поблизу кордону з Йорданією.

Йорданія також перехопила кілька об'єктів у своєму повітряному просторі.

Для відбиття атаки над Іраком та Сирією, але не над Ізраїлем, також були задіяні британські винищувачі RAF Typhoon.

В операції також брали участь французькі літаки. За словами представника ЦАХАЛ, у Франції чудові технології, літаки та радари, які використовувалися для патрулювання повітряного простору.

Літаки британських Королівських ВПС у регіоні Близького Сходу перехоплюватимуть будь-які атаки в межах своїх можливостей за потреби, заявив Міноборони Великобританії. Додаткові авіаційні ресурси, включаючи винищувачі та літаки-дозаправники, були перекинуті до регіону, повідомив міністр оборони Грант Шаппс.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак назвав напад Ірану на Ізраїль бездумним і підкреслив, що Сполучене Королівство «продовжить відстоювати безпеку Ізраїлю та всіх наших регіональних партнерів».

Франція також засудила іранські удари по Ізраїлю як загрозу регіональній стабільності.

З осудом нападу Ірану на Ізраїль виступив і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він закликав усі сторони до негайного припинення бойових дій.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Щасливі імена: які з них приносять успіх
Астрологи та екстрасенси стверджують, що від імені людини певною мірою залежить її доля Тому в деяких випадках....
Рисуем счастье: эффективная техника позитивного мышления и визуализации
Рисуем счастье: эффективная техника позитивного мышления и визуализации
Існує безліч технік розвитку позитивного мислення Малювання — чудовий спосіб навчитися візуалізувати те, чого ....
Що ніколи не можна говорити про себе: 5 руйнівних фраз
Що ніколи не можна говорити про себе: 5 руйнівних фраз
Будь-які сказані нами слова мають особливу енергетику Деякі фрази є руйнівними
Фелінотерапія або як кішки лікують людей
Фелінотерапія або як кішки лікують людей
Напевно багато хто помічав, що біль і втома йдуть при спілкуванні з коханою кішкою, але чи правда, що вихован....
Гороскопи на 30 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Гороскопи на 30 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
30 квітня обіцяє принести почуття оновлення та відродження для всіх знаків зодіаку Цей день буде сприятливим ч....
більше матеріалів
/-0,35047388076782-/ /-pc-/
Top