counter
Стрічка новин
Вибрати все
6 Травня
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

Bloomberg: ЄС готує закон про переказ прибутку Центробанку РФ Україні


Переглядів: 19


Bloomberg: ЄС готує закон про переказ прибутку Центробанку РФ Україні

Європейський Союз підготував законопроект, за яким Україна почне отримувати прибуток від заморожених російських активів уже у липні. Цей законопроект передбачає запровадження податку на непередбачений прибуток, отриманий від знерухомлених резервів, з метою використання приблизно 3 мільярдів євро на рік для фінансування постачання зброї в Україну та стимулювання оборонної промисловості країн.

Пропозиція про запровадження податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених російських активів, є значним кроком на підтримку України з боку Європейського Союзу. Заплановане використання коштів для фінансування постачання зброї в Україну та стимулювання оборонної промисловості також наголошує на прагненні сприяти безпеці України в умовах російської агресії.

Цей законопроект, якщо він буде підтриманий усіма державами-членами Європейського Союзу, може суттєво зміцнити оборонні можливості України та допомогти їй протистояти російській агресії.

Близько 260 мільярдів євро активів російського Центрального банку було заморожено країнами Великої сімки, Європейським союзом та Австралією, переважно у вигляді цінних паперів та коштів, причому понад дві третини з них було заблоковано в ЄС.

Згідно з пропозицією ЄС, частка доходів, отриманих з 15 лютого, передаватиметься ЄС двічі на рік доти, доки санкції не буде знято. Спочатку кошти будуть направлені до Європейського фонду світу, який є механізмом блоку для відшкодування вартості зброї, поставленої Києву, а також до фонду бюджету ЄС по Україні.

Частина прибутку від заморожених російських активів залишатиметься у центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють резервами для покриття витрат на управління активами та протидію будь-яким ризикам, включаючи можливі заходи у відповідь з боку Росії. Відповідні витрати та корпоративний податок також вираховуватимуться з доходів до їх передачі. За деякими оцінками, це становитиме близько 3 мільярдів євро чистого прибутку на рік.

Переважна більшість коштів була заморожена через бельгійську клірингову палату Euroclear, де минулого року вони принесли близько 4,4 мільярдів євро прибутку.

За пропозицією ЄС, прибуток, отриманий у минулому, буде тимчасово збережений, а потім переведений до ЄС не раніше ніж через п'ять років. Це йдеться у проекті пропозицій, який розробляється для використання прибутку від заморожених російських активів.

У разі матеріалізації ризиків "несподівані та надзвичайні доходи, отримані центральним депозитарієм цінних паперів до 15 лютого 2024 року, мають бути використані насамперед для покриття відповідних витрат", йдеться в одному із документів.

"Мають бути встановлені умови для переведення до Євросоюзу сум, тимчасово утриманих, коли в них більше немає необхідності", - сказано там.

Ці пропозиції обговорюватимуться лідерами ЄС на зустрічі у Брюсселі пізніше цього тижня.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі у понеділок, що вони ухвалили "політичне рішення, хоч і не юридичне", щоб використати непередбачений прибуток.

Жозеп Боррель, голова закордонних справ ЄС, заявив журналістам: "Я не можу сказати, що була одностайність, але був сильний консенсус для ухвалення цього рішення". Він додав, що деякі держави-члени хочуть отримати більш детальну інформацію.

Однак деякі держави-члени неохоче підтримують використання цих коштів для надання Україні військової підтримки, і цей розкол ризикує затримати прогрес, за словами людей, знайомих із цим питанням.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Що таке свідомий сон і як у нього потрапити
Свідоме сновидіння — це стан між фазами сну та неспання Вхід у цей стан є ключем до реалізації бажаного та упр....
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Найефективніший ранковий ритуал для підвищення настрою та працездатності
Ранок — найважливіший час дня, адже день найчастіше минає так, як ми його починаємо Саме тому намагайтеся щодн....
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Як отримати відповідь на запитання уві сні з підсвідомості
Сни — це відображення реальності і відмінний спосіб отримання відповідей на питання, що цікавлять і хвилюють З....
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 6 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Астролог Павло Глоба розкрив гороскоп на 6 травня 2024 року, застерігаючи від непідконтрольного перебігу подій....
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 6 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
6 травня 2024 року, згідно з астрологічними прогнозами Тамари Глоби, для багатьох знаків зодіаку обіцяє бути д....
більше матеріалів
/-0,29450583457947-/ /-pc-/
Top