counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Травня
19 Травня
Всі новини...

На росії стверджують, що готові передати тіла полонених нібито із збитого Іл-76. Реакція України


Переглядів: 106


На росії стверджують, що готові передати тіла полонених нібито із збитого Іл-76. Реакція України

Учора, 1 березня 2024 року, влада країни окупанта заявила, що готова передати залишки тіл українських військовополонених, які нібито перебували в літаку Іл-76, збитому в Білгородській області 24 січня.

На Росії стверджують, що там було понад 60 людей і вони загинули, Україна ж досі вказує, що немає достатньо доказів, що полонені там були і справді загинули.

Вранці 1 березня російська державна пропагандистська агенція "РИА Новости" опублікувала коментар уповноваженої Росії (росії фашистської) з прав людини Тетяни Москалькової.

Так звана омбудсмен заявила, що росія готова передати українській стороні тіла загиблих в аварії Іл-76.

"Для цього все необхідне з погляду процедури є. ...Тіла можуть бути передані згідно з існуючими процедурами".

Москалькова додала, що перебуває "в контакті" з українською владою у справі про аварію літака, і українська сторона начебто "цікавилася можливістю" передачі тіл.

Проте український омбудсмен Дмитро Лубинець невдовзі спростував слова Москалькової.

Позиція України

Київ заявив, що російська сторона "спекулює на темі падіння Іл-76".

"Але досі на мою вимогу росія не передала офіційні списки, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії", - наголосив Лубинець.

За його словами, позиція України незмінна: проведення прозорого розслідування, доступ до місця падіння літака, надання офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у разі підтвердження).

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов підтвердив ВВС, що Україна зверталася до Росії (росію фашистську) з приводу передачі тіл полонених.

"Україна неодноразово зверталася до держави-агресора з приводу передачі тіл нібито загиблих українських військовополонених на борту Іл-76, і робота у цьому напрямку ведеться", - заявив він.

Авіатрагедія з багатьма невідомими

Вранці 24 січня у Корочанському районі Білгородської області впав російський військово-транспортний літак Іл-76. Кремль одразу заявив, що він перевозив українських військових на обмін і був збитий ЗСУ за допомогою американського зенітно-ракетного комплексу PATRIOT.

Катастрофа сталася за 50-60 км від українського кордону. За словами російської влади, українські військові випустили ракету у напрямку літака із села Липці біля Харкова. Це орієнтовно за 95 км від місця падіння.

За версією міністерства оборони вбивств на росії, на борту Іл-76 знаходилися 6 членів екіпажу, 65 українських полонених для обміну і троє російських військових, які їх супроводжували. Екіпаж та всі пасажири літака загинули.

Українська сторона підтвердила, що справді 24 січня мав пройти обмін полоненими, який так і не відбувся. При цьому інформацію, що полонені мали доставити до місця обміну саме літаком Іл-76, Україна не підтвердила і не спростувала.

Генштаб Збройних сил України прямо не взяв на себе відповідальність за знищення літака, але зауважив, що справді "вживає заходів щодо знищення засобів доставки (російських ракет)... у тому числі на Білгородсько-Харківському напрямку".

У свою чергу ГУР Міноборони заявив, що Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну полоненими, але їхню безпеку мала забезпечити російська сторона.

"Водночас, українська сторона не була повідомлена про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Білгород у певний період часу, як неодноразово робилося в минулому", - йшлося у заяві розвідки.

"Виходячи з цього, може йтися про сплановані та навмисні дії Росії з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави".

Проте військова розвідка зазначає, що досі немає "достовірної та вичерпної інформації" щодо того, хто саме знаходився на борту літака та в якій кількості.

Через три дні після авіакатастрофи Слідчий комітет на Росії показав кадри, на яких начебто зображено процес збору експертами частин тіл загиблих на місці падіння літака. Але, за інформацією українського ГУР, родичі українських військовополонених не виявили особливих ознак на оприлюднених на відео фрагментах тіл, які вказують на їх рідних.

В інтерв'ю виданню Бабель 9 лютого секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що українських полонених на борту збитого Іл-76 не було. Він також не підтвердив, що Україна збила цей літак.

"Чи були там наші бранці? Я вам точно можу сказати - ні", - наголосив він.

За його словами, на місці авіакатастрофи не було видно такої кількості "біологічного матеріалу", який має бути там у разі загибелі 74 осіб.

"Якби це було насправді, то була б зовсім інша картинка", – вважає Данилов.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 20 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 20 травня 2024 року
Місячний календар допоможе вам дізнатися, яким сьогодні буде настрій Місяця та як боротися з основними проблем....
Як побачити ауру людини: поради екстрасенсів
Як побачити ауру людини: поради екстрасенсів
Аура людини — це ледь відчутне середовище, яке розташоване навколо тіла на відстані витягнутої руки Характерно....
Юпітер у будинках гороскопу: вплив планети на різні сфери життя
Юпітер у будинках гороскопу: вплив планети на різні сфери життя
Юпітер — Найбільша планета Сонячної системи Його вплив на наше життя дуже великий
Гороскоп на 20 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 марта - 19 апреля) Сегодня Овны могут почувствовать приток энергии и энтузиазма Используйте это в....
Любовний гороскоп на 20 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе особливо сміливими та рішучими в любовних сп....
більше матеріалів
/-0,41167807579041-/ /-pc-/
Top