counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Травня
6 Травня
Всі новини...

Офіс генпрокурора розповів деталі кримінальної справи щодо розстрілу біля Бахмута росіянами сімох українських військовополонених


Переглядів: 29


Офіс генпрокурора розповів деталі кримінальної справи щодо розстрілу біля Бахмута росіянами сімох українських військовополонених

Офіс генерального прокурора розповів про деталі кримінальної справи щодо розстрілу біля Бахмута росіянами одразу сімох українських військовополонених. Це може бути найбільшим одночасним розстрілом росіянами українських полонених, яке потрапляло у публічний простір за останні два роки війни.

Раніше про убивство полонених заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, він звернувся до міжнародних організацій щодо можливого порушення росіянами Женевських конвенцій поводження з полоненими.

Це один із цілої низки випадків розстрілу українських військовополонених, яких за останній тиждень зафіксували щонайменше чотири.

20 лютого керівник Росії Володимир Путін під час спілкування з російським міністром оборони Сергієм Шойгу заявив, що Росія "завжди дотримувалась міжнародних правових документів та конвенцій" у поводженні з військовополоненими.

Розстріл семи полонених

Як вказали у прокуратурі, 24 лютого 2024 року в одному з telegram-каналів опублікували відеозапис, на якому видно, як російські військові під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове біля Бахмуту розстрілюють сімох полонених українських військовослужбовців.

“На записі з камери дрона видно, що представники ЗС РФ спочатку наказують нашим захисникам вийти з окопу. Після цього, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, росіянин випускає по них автоматні черги. Військові держави-агресора умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права”, - йдеться у заяві прокуратури.

На відео, яке опублікувала прокуратура, видно описані вище події.

Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

У прокуратурі нагадали, що загалом в Україні зараз розслідують 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства росіянами 45 українських військовополонених.

Омбудсмен Дмитро Лубінець вказав, що відео розстрілу їм вдалось отримати від своїх джерел.

Він каже, що на відео видно, як українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до гори, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. “Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли”, - написав Лубінець.

“Такий розстріл – це воєнний злочин! Наразі нам також відомо з якої військової частини російської армії військові, які нещадно стратили українців”, - додав він.

За його словами, цей випадок необхідно зафіксувати як порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права. “Щодо цього негайно звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених”, - заявив він.

Розстріли лютого

20 лютого Запорізька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілу російськими військовими трьох українських військовополонених у селі Роботине на Запоріжжі. Відеозапис розстрілу, який стався 18 лютого, оприлюднили аналітики Deepstate.

Також 18 лютого Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування за фактом розстрілу шести полонених важкопоранених оборонців 110-ї бригади ЗСУ на позиції "Зеніт" в Авдіївці. Кримінальне провадження відкрили за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

110-та бригада опублікувала на своїй фейсбук-сторінці допис про те, що через повне оточення "Зеніту" Україна "звернулася до організацій, які домовляються про обмін полоненими", щоб допомогти своїм бійцям.

Повідомляють, що російська сторона погодилася евакуювати українських поранених і згодом їх обміняти.

Також Офіс генпрокурора звинуватив росіян у розстрілі 18 лютого двох українських військових біля села Веселе Бахмутського району.

"На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого. Не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї", - йшлося в повідомленні.

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Люди, народжені під цими Знаками Зодіаку, наділені природною мудрістю і глибоким розумінням законів життя Пред....
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Павло Глоба — один із найкращих астрологів сучасності Його особливість — величезний досвід та багатосторонній ....
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Напевно, ви помічали, що люди, які народилися на стику перебування Сонця в двох різних знаках Зодіаку, дуже не....
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та рішучість допоможуть вам подол....
Сон у ніч з 6 на 7 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 6 на 7 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
7 травня о 4:02 розпочнеться 29-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,39451003074646-/ /-pc-/
Top