counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
Всі новини...

Washington Post: Росія хоче зробити на заводі в Єлабузі 6 тис. власних «іранських» дронів


Переглядів: 12


Washington Post: Росія хоче зробити на заводі в Єлабузі 6 тис. власних «іранських» дронів

Газета Washington Post повідомляє, що отримала секретні документи щодо виробництва бойових безпілотників на одному з підприємств у Татарстані.

Документи, що стосуються періоду із зими 2022 по весну 2023 року, видання отримало від колишнього співробітника підприємства в Єлабузі. За його словами, ця людина хотіла таким чином порушити виробництво і наблизити кінець війни з Україною.

З паперів випливає, що до літа 2025 року міністерство оборони Росії має намір отримати 6 тис. дронів, причому спочатку це буде лише складання іранських апаратів типу «Шахед», проте потім завод у Єлабузі планує повністю перейти на власне виробництво.

Йдеться про безпілотників «Герань-2», створених на основі (а за фактом копій) іранських «Шахед-136». Вони здатні нести близько 50 кг вибухівки і оснащені двигунами, що гучно торохтять, за що їх прозвали «літаючими мопедами».

На Заході давно вже знали про багатомільярдну військову угоду, укладену між Москвою та Тегераном, та й сам Іран визнав, що поставив Росії партію дронів, хоч і запевняє, що зробив це ще до початку війни. Однак нові документи свідчать, що Іран по суті продав Росії франшизу на виробництво дронів.

Як пише газета з посиланням на ці секретні документи, початковий план включав три фази:

З січня по червень 2023 року планувалося з поставлених Іраном у розібраному вигляді дронів збирати по 100 апаратів на місяць і всього зробити 600 одиниць.
При цьому вже починаючи з квітня мала наступити друга фаза, коли завод уже сам випускав би фюзеляжі, які потім оснащувалися б іранськими двигунами та електронікою. У ході цієї фази, яка мала тривати до кінця 2023 року, планувалося виробляти вже по 170-180 дронів на місяць і в результаті довести їх випуск до 1330 штук.
У ході третьої фази, яка мала б початися в січні 2024 року, завод мав намір випускати вже по 220 з гаком дронів на місяць, причому переважно з російських матеріалів і компонентів. Загалом планувалося випустити 6 тис. дронів до вересня 2025 року і таким чином виконати замовлення російського міноборони.
Як випливає з аналізу, проведеного за завданням газети американським Інститутом науки та міжнародної безпеки (ISIS), виробничий план виглядає в принципі здійсненним, проте в ньому чимало вад, які можуть призвести до його зриву або принаймні відстрочення виконання.

Одна з головних причин полягає в тому, що, як визнають у супровідних документах самі іранці, понад 90% мікрочіпів та електроніки в «Шахедах-136» — західного, переважно американського, виробництва. Раніше ці компоненти не належали до категорії секретних чи військових технологій, і до них відносно легко було отримати доступ, проте після введеної американцями практично повної заборони експорту таких компонентів у Росію ситуація змінилася.

Інша проблема - це двигуни, з якими в Росії завжди були складнощі. Шахед-136 оснащений скопійованим німецьким мотором Limbach Flugmotoren L550E, який Іран незаконним шляхом придбав ще два десятиліття тому. Однак російським інженерам доведеться створювати власну версію двигуна, що, як випливає з внутрішнього листування, є одним із найскладніших завдань.

Не меншою проблемою, як випливає з документів, що видобули газета, залишаються кваліфіковані кадри: за планом на підприємстві в Єлабузі повинні працювати 810 працівників у три зміни. Однак у зв'язку з гострою нестачею фахівців на стажування до Ірану довелося відправляти не лише менеджерів з виробництва та інженерів, а й навіть студентів та робітників конвеєра.

Місцева влада також заманює молодь на складальні лінії обіцянками субсидованого житла, швидкого кар'єрного зростання та початкових зарплат у 550 доларів на місяць, а студентів місцевого політеху просто відправляють на завод на виробничу практику в рамках навчального процесу. При цьому менеджмент всіляко намагається утримати тих, хто вже розпочав виробництво, але з якоїсь причини розчарувався в умовах праці або оплати, вдаючись до різних хитрощів, аж до вилучення паспортів, сказано в публікації.

Ще одна проблема полягає в тому, що до 25% безпілотників, які постачаються Іраном, мають дефекти, причому це стосується як великих («Шахед-136»), так і малих («Шахед-131») дронів. Росії малі дрони взагалі не були потрібні через малий радіус дії та бойове навантаження, але Іран наполягав на їх включенні в угоду, і російська сторона не змогла відмовитися. Як випливає з отриманих документів, російські робітники не мають достатніх навичок і не мають запчастин для ремонту пошкоджених або погано функціонуючих дронів.

Не були також підготовлені ні складальні цехи, ні склади для зберігання контейнерів з дронами.

«Їх виймали з контейнерів і намагалися збирати прямо на підлозі», — розповів її інформатор, але при цьому всі хотіли продемонструвати Міністерству оборони, що справа рухається. «Так що закупили столи, розклали на них деталі та влаштували фотосесію нібито активного процесу збирання дронів».


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Найправдивіше ворожіння на майбутнє
Найправдивіше ворожіння на майбутнє
Щоб дізнатися, що чекає на вас у найближчому і далекому майбутньому, можна погадати Пропонуємо вам скористатис....
Як домашні тварини прогнозують погоду: прикмети
Як домашні тварини прогнозують погоду: прикмети
Дивно, але домашні вихованці — найкращі синоптики Саме за їхньою поведінкою можна дізнатися точний прогноз пог....
Ваш шлях до успіху за Знаком Зодіаку
Ваш шлях до успіху за Знаком Зодіаку
успіх гороскоп & mdash; Ваш особистий посібник із щасливого життя Зірки визначили найкоротший спосіб бага....
Як дізнатися колір своєї аури
Як дізнатися колір своєї аури
Аура – це віддзеркалення нашого внутрішнього стану душі Це невидиме енергетичне поле, яке відбиває наш настрій....
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
У грошової магії гаманець є одним з головних предметів, який пов'язує енергія людини з енергією грошей Трапляє....
більше матеріалів
/-0,36603307723999-/ /-pc-/
Top