counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

«Квартирна сага» Каська


Переглядів: 180


«Квартирна сага» Каська

Народний депутат Тетяна Чорновол звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою провести розслідування щодо заступника генерального прокурора Віталія Каська за підозрою в заволодінні й розтраті чужого майна в особливо великих розмірах. Про це вона написала у своєму зверненні, адресованому Віктору Шокіну.

У документі, копія якого опинилася в розпорядженні АСН, йдеться про те, що Касько одержав кілька службових квартир на свою сім'ю, котрі згодом було приватизовано. Зокрема, в 2002 році тодішній співробітник Генпрокуратури Віталій Касько обзавівся першим службовим житлом, яке призначалося для нього та його матері. Це була квартира площею 49,5 кв. м, розташована у Києві за адресою вул. Новгородська, 3. Мабуть, як турботливий син пан Касько планував перевезти маму, яка мешкає і працює у Львові, де, за даними депутата, у них уже була трикімнатна квартира площею 82 кв. м, до столиці.

Співвласниками львівської житлоплощі, як стверджує Тетяна Чорновол, були, крім Віталія Вікторовича і його матері, також сестра і дідусь. А сам прокурор і його мама перебували на обліку як люди, що потребують поліпшення житлових умов.

Народний депутат акцентує увагу на тому, що в 2004 році за зверненням Каська рішенням районної ради квартиру по вулиці Новгородській було виведено зі статусу службового житла. А напередодні Нового року мама Віталія Вікторовича одноосібно приватизувала цю  квартиру. Хоча, за словами депутата, вона так і не переїхала до сина, залишившись у Львові. Він там жив сам. А вже з 2006 року, продовжує депутат, здавав її в оренду, одержуючи прибуток.
З часом він прописав у квартирі свою сестру, яка жила у Львові.

До слова, пан Касько з 2005 року вже не працював у Генпрокуратурі, а до 2007-го займався приватною адвокатською практикою.

На перших 50 квадратних метрах «квартирна сага» сімейства Віталія Каська не закінчилася. Як пише депутат, у 2006 році дружина Каська придбала трикімнатну квартиру в столиці по вулиці Прирічній. А вже рік по тому, повернувшись до Генпрокуратури в статусі начальника міжнародно-правового управління, Віталій Вікторович пише заяву з проханням... поліпшити житлові умови собі, мамі, сестрі та дідусеві.

За словами Тетяни Чорновол, такими діями він порушив вимоги статей 31, 34, 40 і 42 Житлового кодексу України.
Так чи інакше, але в 2008 році родина Каська отримує ще одну службову квартиру за адресою бул. Дружби народів, 14/6. Цього разу дворівневу, площею 155 кв. м.

У 2010 році, вкотре йдучи з органів прокуратури, службове житло Віталій Вікторович не повернув. Однак у Генпрокуратурі не забули про свого колишнього співробітника. І в березні 2014 року тодішній заступник генпрокурора Микола Банчук звернувся з письмовим проханням до відділу приватизації Печерської райадміністрації. Він просив оформити приватизацію вищезгаданої квартири на сім'ю Каська. Своє рішення мотивував тим, що зазначене службове житло було надано родині працівника ГПУ і навіть «узяв гріх на душу», повідомивши, що Віталій Вікторович там досі працює.

Депутат наводить номери наказів зі звільнення та призначення Каська в органах прокуратури. Перевірити цю інформацію, в принципі, може будь-хто, відкривши офіційний сайт ГПУ, де подано ​​біографію всіх заступників Шокіна. Тому стає зрозуміло, що Микола Банчук подав неправдиві дані до райадміністрації, оскільки Касько на той момент у прокуратурі не працював. Він туди справді знову повернувся, та лише у травні 2014 року!

У своєму зверненні Тетяна Чорновол вказує на один важливий нюанс. Це купівля квартири загальною площею 49,9 кв. м, розташованої на вулиці Краківській. Власницею житла в 2013 році стала мати Віталія Вікторовича. Мабуть, пан Касько вважав, що «житлове питання» родичів вирішено, оскільки квартиру на Дружби народів приватизував уже, за даними депутата, одноосібно.

«Таким чином у зазначених діях заступника генерального прокурора України Каська В.В. і колишнього заступника генерального прокурора Банчука М.В. вбачаються ознаки складу кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (заволодіння, розтрата чужого майна в особливо великих розмірах) та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України (службова підробка, що спричинила тяжкі наслідки)», - резюмує нардеп і просить провести повноцінне розслідування.
Але, як вдалося з'ясувати АСН, пан Касько недоговорює не лише про квадратні метри. У далекому квітні 2011 року, всього через чотири місяці після чергового звільнення з ГПУ, Віталій Вікторович заснував таке собі товариство з обмеженою відповідальністю «Інноваційні правові стратегії». Як годиться бізнесменові, зробив внесок у статутний капітал, запросивши у співвласники своїх друзів, у тому числі з-за кордону. Також узяв керівника, який би відповідав за угоди на суми, що перевищують 50 тис. євро.

Ось тільки до моменту, коли пан Касько надумав повернутися до прокуратури, він так і не зважився ліквідувати фірму, хоч і припинив свою діяльність у ролі бізнесмена.

Ну, і ще одна дрібниця, на яку він, вочевидь, не звернув уваги. Вже будучи держслужбовцем, він не вказав у декларації за 2014 рік, а саме в спецрозділі V графи 49 і 53, що вносив кошти в статутний капітал цього ТОВ. Може, тому що їх було небагато? Як і забув згадати про численних родичів, завдяки яким отримав квартиру.

Хоча йому, як висококласному юристу, має бути відомо про те, що за внесення свідомо недостовірних відомостей у декларацію в Кримінальному кодексі прописано окрему статтю, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки та позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років.
Якою буде реакція ГПУ на звернення депутата - сподіваємося почути вже найближчим часом. Причому публічно, без чергових заяв про маніпуляції і тиск. Генеральна прокуратура і зокрема сам Касько мають бути зацікавлені в тому, щоб відкрито розставити всі крапки над «і» в цій історії.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів
/-0,38413190841675-/ /-pc-/
Top