counter

«Квартирна сага» Каська


Переглядів: 180


«Квартирна сага» Каська

Народний депутат Тетяна Чорновол звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою провести розслідування щодо заступника генерального прокурора Віталія Каська за підозрою в заволодінні й розтраті чужого майна в особливо великих розмірах. Про це вона написала у своєму зверненні, адресованому Віктору Шокіну.

У документі, копія якого опинилася в розпорядженні АСН, йдеться про те, що Касько одержав кілька службових квартир на свою сім'ю, котрі згодом було приватизовано. Зокрема, в 2002 році тодішній співробітник Генпрокуратури Віталій Касько обзавівся першим службовим житлом, яке призначалося для нього та його матері. Це була квартира площею 49,5 кв. м, розташована у Києві за адресою вул. Новгородська, 3. Мабуть, як турботливий син пан Касько планував перевезти маму, яка мешкає і працює у Львові, де, за даними депутата, у них уже була трикімнатна квартира площею 82 кв. м, до столиці.

Співвласниками львівської житлоплощі, як стверджує Тетяна Чорновол, були, крім Віталія Вікторовича і його матері, також сестра і дідусь. А сам прокурор і його мама перебували на обліку як люди, що потребують поліпшення житлових умов.

Народний депутат акцентує увагу на тому, що в 2004 році за зверненням Каська рішенням районної ради квартиру по вулиці Новгородській було виведено зі статусу службового житла. А напередодні Нового року мама Віталія Вікторовича одноосібно приватизувала цю  квартиру. Хоча, за словами депутата, вона так і не переїхала до сина, залишившись у Львові. Він там жив сам. А вже з 2006 року, продовжує депутат, здавав її в оренду, одержуючи прибуток.
З часом він прописав у квартирі свою сестру, яка жила у Львові.

До слова, пан Касько з 2005 року вже не працював у Генпрокуратурі, а до 2007-го займався приватною адвокатською практикою.

На перших 50 квадратних метрах «квартирна сага» сімейства Віталія Каська не закінчилася. Як пише депутат, у 2006 році дружина Каська придбала трикімнатну квартиру в столиці по вулиці Прирічній. А вже рік по тому, повернувшись до Генпрокуратури в статусі начальника міжнародно-правового управління, Віталій Вікторович пише заяву з проханням... поліпшити житлові умови собі, мамі, сестрі та дідусеві.

За словами Тетяни Чорновол, такими діями він порушив вимоги статей 31, 34, 40 і 42 Житлового кодексу України.
Так чи інакше, але в 2008 році родина Каська отримує ще одну службову квартиру за адресою бул. Дружби народів, 14/6. Цього разу дворівневу, площею 155 кв. м.

У 2010 році, вкотре йдучи з органів прокуратури, службове житло Віталій Вікторович не повернув. Однак у Генпрокуратурі не забули про свого колишнього співробітника. І в березні 2014 року тодішній заступник генпрокурора Микола Банчук звернувся з письмовим проханням до відділу приватизації Печерської райадміністрації. Він просив оформити приватизацію вищезгаданої квартири на сім'ю Каська. Своє рішення мотивував тим, що зазначене службове житло було надано родині працівника ГПУ і навіть «узяв гріх на душу», повідомивши, що Віталій Вікторович там досі працює.

Депутат наводить номери наказів зі звільнення та призначення Каська в органах прокуратури. Перевірити цю інформацію, в принципі, може будь-хто, відкривши офіційний сайт ГПУ, де подано ​​біографію всіх заступників Шокіна. Тому стає зрозуміло, що Микола Банчук подав неправдиві дані до райадміністрації, оскільки Касько на той момент у прокуратурі не працював. Він туди справді знову повернувся, та лише у травні 2014 року!

У своєму зверненні Тетяна Чорновол вказує на один важливий нюанс. Це купівля квартири загальною площею 49,9 кв. м, розташованої на вулиці Краківській. Власницею житла в 2013 році стала мати Віталія Вікторовича. Мабуть, пан Касько вважав, що «житлове питання» родичів вирішено, оскільки квартиру на Дружби народів приватизував уже, за даними депутата, одноосібно.

«Таким чином у зазначених діях заступника генерального прокурора України Каська В.В. і колишнього заступника генерального прокурора Банчука М.В. вбачаються ознаки складу кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (заволодіння, розтрата чужого майна в особливо великих розмірах) та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України (службова підробка, що спричинила тяжкі наслідки)», - резюмує нардеп і просить провести повноцінне розслідування.
Але, як вдалося з'ясувати АСН, пан Касько недоговорює не лише про квадратні метри. У далекому квітні 2011 року, всього через чотири місяці після чергового звільнення з ГПУ, Віталій Вікторович заснував таке собі товариство з обмеженою відповідальністю «Інноваційні правові стратегії». Як годиться бізнесменові, зробив внесок у статутний капітал, запросивши у співвласники своїх друзів, у тому числі з-за кордону. Також узяв керівника, який би відповідав за угоди на суми, що перевищують 50 тис. євро.

Ось тільки до моменту, коли пан Касько надумав повернутися до прокуратури, він так і не зважився ліквідувати фірму, хоч і припинив свою діяльність у ролі бізнесмена.

Ну, і ще одна дрібниця, на яку він, вочевидь, не звернув уваги. Вже будучи держслужбовцем, він не вказав у декларації за 2014 рік, а саме в спецрозділі V графи 49 і 53, що вносив кошти в статутний капітал цього ТОВ. Може, тому що їх було небагато? Як і забув згадати про численних родичів, завдяки яким отримав квартиру.

Хоча йому, як висококласному юристу, має бути відомо про те, що за внесення свідомо недостовірних відомостей у декларацію в Кримінальному кодексі прописано окрему статтю, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки та позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років.
Якою буде реакція ГПУ на звернення депутата - сподіваємося почути вже найближчим часом. Причому публічно, без чергових заяв про маніпуляції і тиск. Генеральна прокуратура і зокрема сам Касько мають бути зацікавлені в тому, щоб відкрито розставити всі крапки над «і» в цій історії.

Олена Кондрашова, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,35284090042114-/ /-pc-/
Top