counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Маленькі ігри і великий піар


Переглядів: 48


Маленькі ігри і великий піар

Уже навіть не смішно. Практично щороку в Україні «проводять» податкову реформу. А за останній рік таких спроб вже кілька. Як повідав міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромовічус, восени податкове законодавство знову «перекроять».

«За моїми даними, до кінця літа буде розроблятися нова система податкової реформи. Пропозиції будуть внесені до парламенту, в жовтні очікується голосування. І вже нова податкова система у нас буде ефективною з 1 січня наступного року», - заявив Абромавічус.

Курирує цей реформаторський процес міністр фінансів Наталія Яресько, під чуйним керівництвом якої наприкінці 2014 року через Верховну Раду похапцем були проведені податкові реформи. Вони вступили в силу з 1 січня 2015 року і, вже, очевидно, застаріли.

Утискали, як могли

Основною ідеєю податкової реформи 2014 року було скорочення кількості податків. Після того, як народні депутати внесли зміни до Податкового кодексу України, в країні замість 22 податків залишилося 9: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, ПДВ, акцизний податок, рентна плата, збори, а два «місцевих» податки: податок на майно та єдиний податок.

Але від зменшення кількості податків, фіскальний тиск на громадян і бізнес не зменшився. Наприклад, підвищилася ставка податку для пасивних доходів фізичних осіб (дивіденди, роялті, інвестиційні доходи, - авт.) - з 15% до 20%. З ініціативи Кабміну, до «розкішної» нерухомості зарахували квартири до 60 кв.м. і будинки до 120.кв. м. Якщо українець володіє такою квартирою і будинком, то буде платити «податок на розкіш». Крім того, введено податок на розкішні автомобілі - як дизельні, так і бензинові машини з об'ємом двигуна більше 3 тис. куб. см, віком до 5 років. За кожне таке авто доведеться заплатити 25 тисяч гривень на рік.

Податковий зашморг влада накинула і на «шкідливі» звички - встановлена ​​ставка акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива в розмірі 5% від обсягу реалізації.

Після скандалів і політичних перепалок, народні депутати все-таки наважилися «залізти» в гаманець нафтовим королям. Верховна Рада на постійній основі встановила ставку рентної плати для нафти і конденсату - 45% з покладів до 5 кілометрів, 21% - з покладів понад 5 км; для природного газу, реалізованого не для потреб населення - 55% з покладів до 5 км, і 28% з покладів понад 5 км. Також парламент затвердив, що на постійній основі повинна стягуватися рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку.

Першими заплатять бідні?

Але це тільки на перший погляд, здається, що уряд і парламент скоротили кількість податків. Якщо ж копнути глибше, то з'ясується, що замість скасування реформатори пішли шляхом механічного об'єднання податків.

Андрій БліновАндрій Блінов«Їх (податки, - авт.) просто механічно об'єднали. В цілому, податковий тиск в країні навіть зріс. У Податковому кодексі й досі не прописаний військовий податок на низку операцій ввели більш високі ставки», - сказав АСН експерт з економічних питань Андрій Блінов. За його словами, якщо уряд хоче вивести податки з тіні, необхідно дійсно зменшити їх кількість, і зробити так, щоб суспільство бачило, що податки йдуть на благоустрій країни. «При непрозорості витрат коштів, одержуваних від податків, рівень довіри громадян до держави буде вкрай низьким. Вони будуть робити все, щоб уникнути сплати податків», - зазначив Блінов.

За інформацією опитаних АСН експертів, 45% вітчизняної економіки перебуває в тіні. І є ризик, що в майбутньому, якщо влада не змінить підходи до фіскальної політики, ця цифра буде тільки збільшуватися.

«Абсолютно не вірю у проведену реформу. Сьогодні економічні зміни вимагають політичних змін. Вони не впроваджуються саме тому, що це невигідно нинішній владі. Замість влади бандитів прийшла влада шахраїв. Все це косметичні заходи на публіку, - каже екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик. - Надзвичайні податки зробили на пенсіонерів, при цьому зачепили інтереси працюючих пенсіонерів, фактично розвалили нашу освіту - і шкільну, і вищу. Фактично підривають майбутнє України тому, що вчителі залишають школи, і викладачі вузів залишають свої робочі місця. Це надзвичайні заходи, які спрямовані проти простих людей. І при цьому у нас унікально низький податок на дивіденди, які отримують багаті».

Експерт переконаний, якщо в Україні почнуть стягувати податки з олігархів і з тіньової комунальної економіки, то не буде і дефіциту бюджету. Головне, що необхідно, на думку Рябошлика - це щоб влада перестала захищати інтереси олігархів. За його словами, необхідно вводити європейські податки, невигідні для олігархів, щоб до бюджету надходили додаткові доходи, які б розв'язали проблему дефіциту бюджету. Наприклад, негайно ставити на новий, більш серйозний, рівень боротьбу з офшорами. «Я вважаю, що реформа повинна працювати за принципом - з більш багатих компаній треба брати більше грошей. Потрібно займатися, в першу чергу, тими реформами, які покращать нашу боротьбу з офшорами. Тому що там губляться великі суми», - зазначає економіст Владислав Старинець. Він радить новому главі Державної фіскальної служби Роману Насірову якраз і звернути свій погляд на цю проблему.

Владислав СтаринецьВладислав Старинець

«Ось малий бізнес з 1-го липня затягне паски у вигляді касових апаратів з третьою групою, а з січня вже і друга група. А такого ж затягування пасків у великого бізнесу немає. У нас були по Кіпру певні поліпшення, але по всіх інших офшорах робота так і не ведеться», - зазначив експерт.

Тіньові зарплати хочуть вивести у світ

Олександр ДолженковОлександр ДолженковДуже мало українців можуть похвалитися тим, що отримують «білі зарплати». При чому, співробітники часто входять у змову з роботодавцем: погоджуються брати більшу зарплату, але в конверті, ніж «чисту», але після всіх податкових відрахувань, меншу. «Більшість раді платити «білу» зарплату. Але рівень податкового тягаря дуже високий. Це 55-65% йде навантаження. Кажуть, оптимальний рівень оподаткування - 30%. Повинна бути лінійна шкала. Якщо ми говоримо про легалізацію, то потрібно стимулювати роботодавців, які виплачують високу зарплату», - вказав на проблему і шлях її вирішення член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, народний депутат України від фракції «Опозиційного блоку» Олександр Долженков.

Солідарний з парламентарем і глава Центру економічного розвитку, позаштатний радник Президента з березня 2015 року, відомий економіст Олександр Пасхавер. «Для «відбілювання зарплат» необхідно знижувати податкове навантаження, робити його однаковим для всіх, щоб не було податкових ям», - вважає Пасхавер.

Олександр ПасхаверОлександр ПасхаверКрім того, Олександр Пасхавер звернув увагу ще на одну суттєву деталь. На його думку, податкову реформу слід проводити в унісон з бюджетною реформою. «Неможливо вимагати сьогодні від податкової інспекції наповнювати бюджет України, який дірявий, з якого через корупційні схеми «вимивають» мільярди гривень. У нас в такій ситуації податкова стає каральним органом. Вона намагається зібрати з тих, хто ще хоч щось платить, хоч якісь гроші», - розповів експерт.

Він підкреслив, для того, щоб закрити корупційні схеми має запрацювати Антикорупційне бюро. «Реформа податкової системи без реально працюючого Антикорупційного бюро - не запрацює. Система повинна реформуватися як на вході, так і на виході», - вважає Пасхавер.

Необхідно піднімати, на думку радника Президента, і питання про скасування податкової міліції, яка позиціонується переважно як каральний орган. До речі, про скасування податкової міліції всерйоз задумався і Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. 15 травня, виступаючи перед народними депутатами, Яценюк заявив, що «податкову міліцію обов'язково необхідно розформувати і зробити її органом цивільного розслідування податкових злочинів». Яценюк також зізнався, що вивчається питання про перепідпорядкування Державної фіскальної служби - вона повинна стати частиною Міністерства фінансів. «Ми зараз опрацьовуємо остаточний варіант реформування. І цей варіант обговорюємо з нашими міжнародними кредиторами», - уточнив Прем'єр, і дав доручення ДФС за три місяці закрити податкові ями і навести порядок на митниці.

Що ж, чекаємо на нову податкову реформу від уряду Арсенія Яценюка. Дуже сподіваємося, що міністр фінансів Наталія Яресько прислухається до порад експертів і при розробці нововведень, врахує їх - бюджет на наступний рік наповнюватимуть не за рахунок останніх копійок простих роботяг, а трохи «потрясуть» олігархічні мішки, переглянуть рівень оподаткування фонду зарплат, перекриють офшорні фінансові потоки і нададуть податкову індульгенцію молодим бізнесменам.

 

 

 

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,31525897979736-/ /-pc-/
Top