counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
14 Квітня
Всі новини...

Київ знижує залежність від Росії в галузі ядерної енергетики


Переглядів: 27


Київ знижує залежність від Росії в галузі ядерної енергетики

Підписавши з Вашингтоном меморандум про реалізацію проекту в сфері ядерної енергетики сукупною вартістю 30 млрд доларів, Київ змінив свій вектор у відповідній області, вважають українські експерти.

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває з візитом в США, повідомив про підписання протоколу на суму 30 млрд доларів між українською Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» та американської Westinghouse Electric.

Протокол передбачає спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проекту, а в подальшому ще чотирьох блоків за аналогічною технологією.

Заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самус і глава Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко розповіли агентству про протокол по ядерній енергетиці між США і Україною.
Самус зазначив, що досягнення протоки вже можна назвати успіхом візиту Зеленського в США.

«Атомна енергетика є одним з основних компонентів в електроенергетиці і економіці України, і дуже важливо знайти шляхи модернізації та розвитку цього сектора, так як всі енергоблоки були побудовані за часів Радянського Союзу», - зазначив Самус.

Самус зазначив, що Україна не буде залежати від Росії в питанні ядерної енергетики і тому вибрала США своїм основним партнером в цьому напрямку.

Росія намагається бути основним гравцем на ринку ядерної енергетики в регіоні, заявив Самус, звернувши увагу на триваючі проекти цієї країни в Східній Європі, на Балканах і в Туреччині.

За його словами, Україна ж після війни 2014 року почала закуповувати ядерне паливо у США, а не у Росії.

«Цей контракт показує, що Україна буде продовжувати відмовлятися від російського ядерного палива і купувати американське. Київ буде остаточно відмовлятися від радянсько-російських технологій », - додав Самус.

Співрозмовник АА зазначив, що очікує чудових новин, зокрема в сфері економіки та інвестиції. «Зараз для України економіка є базовим напрямом, який потрібно розвивати. Без економіки не можна говорити про розвиток високих технологій і в цивільній галузі, і у військовій. Ми це бачили на прикладі Туреччини, яка робила ставку на високих технологіях, безпілотники і ВМС », - додав він.

На думку голови Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослава Божко, багато в чому угода означає розвиток американської присутності в українській енергетиці.

Божко вважає, що перед українською енергетикою стоїть актуальна проблема зниження рівня залежності від Росії. «І в сфері атомної енергії ця залежність як ніколи видно: ще в 2010 році РФ була безальтернативним постачальником ядерного палива в Україну», - додав він.

За його словами, в цьому питанні США в особі компанії Westinghouse стали джерелом ядерного палива, давши можливість диверсифікації палива для атомної енергетики України.

«Поступово частка російських енергоносіїв знижується, а американських - підвищується в атомній енергетиці», - зазначив експерт.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
Гороскоп від Павла Глоби на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 квітня 2024 року віщує можливі труднощі та зміни Ключове — виявляти наполегливі....
більше матеріалів
/-0,21285510063171-/ /-pc-/
Top