counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

22 червня: День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Ніколи знову


Переглядів: 66


22 червня: День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Ніколи знову

Друга світова війна - найкривавіший глобальний конфлікт, в ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів чоловік. Саме як страшну трагедію її пам'ятають і згадують у всьому світі. За 21 місяць Другої Світової Війни СРСР і Третій Рейх виступали як союзники, а 22 червня 1941 незважаючи на таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) і тісне військово-економічне співробітництво з СРСР нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Так почалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни, що отримала в Радянському Союзі позначення Великої Вітчизняної Війни. Німецько-радянська війна тривала з 22 червня 1941 по 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у військовій історії XX століття.

Для України Друга світова війна - національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси. У розгромі нацизму брали участь українські солдати в рядах Радянської армії (понад 6 млн), воїни УПА (понад 100 тис.). Друга світова війна для України не обмежувалася тільки бойовими діями і окупацією її сучасної території, а й включала участь українців у бойових діях на всіх військових театрах.

Війна відкрила для українців руйнівну "силу" обох тоталітарних режимів. Всім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (холокост, розстріли мирного населення, спалення сіл і т.д.). Разом з тим тривалий час замовчувалися численні злочини комуністичного режиму на нашій землі (розстріли політичних в'язнів в Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив ДніпроГЕСу та знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом з санітарними машинами і т.п.).
Україна зазнала значних втрат в результаті цієї війни. Під час бойових дій і в полоні загинуло 3-4 млн військових і підпільників, більше 5 млн цивільних загинули через окупаційний терор і голод в тилу, в 5 млн жителів були евакуйовані або примусово вивезені в Росію чи Німеччину, багато з яких не повернулася . Загальні безповоротні втрати України становили 8-10 млн чоловік. Матеріальні збитки склали 285 млрд рублів того періоду часу. В результаті бойових дій постраждали більше 700 міст і селищ, 28 тисяч сіл. За кілька місяців бойових дій на території України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації, взявши на себе цю важку ношу, поки інша країна збиралася з силами дати відсіч ворогу, щоб в подальшому жити з клеймом "зрадників". У зруйнованих війною селах, містах і містечках залишалися матері, дружини з дітьми, переважна більшість яких незабаром ставали вдовами, а діти - сиротами. На них чекали важкі випробування післявоєнних років.
Ми пам'ятаємо тих, хто так і не повернувся з війни. Тих, хто першими прийняли на себе страшний удар. І тих, чиї життя були покалічені і зруйновані в тій страшній війні.

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні - пам'ятна дата встановлена ​​у 2000 році указом президента Леоніда Кучми на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних сил і жертв нацистських переслідувань. День скорботи введений з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, які загинули під час Другої світової війни в 1941-1945 роках, їх подвигу та жертовності.

Відзначається щорічно 22 червня - у день, коли війська фашистської Німеччини порушили кордон і почали захоплення територій Радянського Союзу.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,36695599555969-/ /-pc-/
Top