counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Аналізи і Covid-19: як не викидати гроші на вітер


Переглядів: 162


Аналізи і Covid-19: як не викидати гроші на вітер

Пакет тестів може потягнути на три тисячі гривень. Але чи потрібні всі ці аналізи?

Прокальцитонін, С-реактивний білок, феритин - ось неповний список того, що пропонують перевірити лабораторії, щоб оцінити ризик важкого перебігу коронавируса. Вартість такого "ковідного пакету" - 2,8-3 тис. Грн. Але чи варто робити аналізи "оптом"? Які дослідження дійсно потрібні, коли людина лікується від КОВІД-19 вдома? А на які не варто витрачати грошей? У цих питаннях розбиралися "Вести".

Вірус чи бактерія? Покажуть аналіз крові і прокальцитонін

Загальний аналіз крові дозволяє оцінити ступінь запалення і якого походження захворювання - вірусного або бактеріального, зазначає лікар-терапевт вищої категорії, професор кафедри терапії Української військово-медичної академії Мар'яна Селюк. Робити загальний аналіз крові чи ні і коли, залежить від ступеня перебігу захворювання.

"Якщо ви нормально переносите температуру і інші симптоми, якщо вміст кисню у вас в нормі, то бігти в лабораторію в перші три дні хвороби не варто, - каже Мар'яна Селюк. - Якщо ж на четвертий день немає позитивної динаміки і навіть, навпаки, спостерігається погіршення, тоді потрібно обов'язково звернутися до свого лікаря, і він, з великою часткою ймовірності, направить вас на загальний аналіз крові. Якщо вміст лейкоцитів падає, а лімфоцитів зростає, це говорить на користь вірусного чинника. і тільки при високому лейкоцитозі і ШОЕ ми можемо приблизно сказати, що приєдналася бактеріальна інфекція. до речі, згідно з останнім протоколу лікування коронавируса, бактеріальні ускладнення при коронавіруси бувають всього в 10-15% випадків ".

"Для Covid-19 характерно зменшення кількості лімфоцитів, на відміну від інших вірусних інфекцій", - уточнює лікар-кардіолог, професор, д. М. Н. Катерина Амосова.

Загальний аналіз крові з розгорнутою формулою має сенс робити і на другого тижня захворювання, якщо раптом після видимого поліпшення людини знову починає лихоманити, вважає лікар-інфекціоніст медцентру "Мама-лікар" Євген Щербина. Але повністю покладатися на його показання не варто.

"При легких формах бактеріальної інфекції аналіз крові може взагалі не змінюватися. Або змінюватися через три дні приблизно", - говорить експерт.

Так як даними загального аналізу стовідсоткової віри немає, його потрібно здавати разом з аналізом на прокальцитонін. "Вважається, що якщо його показник більше 0,5, це означає, що з більшою часткою ймовірності у хворого бактеріальна пневмонія", - коментує Євген Щербина. "А ось С-реактивний білок може бути значно підвищений і при виключно вірусної пневмонії з тяжким перебігом, тому по одному ньому судити, чи є бактеріальна інфекція, складно", - говорить Мар'яна Селюк. На думку Катерини Амосової, це зробити неможливо.

Отже, якщо ви вважаєте гроші, по-перше, в перші три дні хвороби при її легкому і середньому протягом не біжіть здавати загальний аналіз крові. Якщо ж на четвертий день немає поліпшення, покажіться лікаря. Якщо він призначить загальний аналіз крові, робіть його відразу з ПРОКАЛЬЦИТОНІН.

Один загальний аналіз не дасть достовірної картини, а значить, гроші будуть викинуті на вітер. С-реактивний білок має сенс здавати тільки в комплексі з цими аналізами. Сам по собі він не покаже, чи є бактеріальна інфекція чи ні.

Д-димер: аналіз не для всіх

Один з головних ризиків коронавируса - це утворення тромбів. У зв'язку з цим в "ковідном пакеті" аналізів пропонують дослідити Д-димер, пояснюючи це тим, що він показує ризик виникнення тромбозів.

"Це не зовсім так. Д-димер демонструє інтенсивність процесу тромбоутворення в організмі, але він не може використовуватися для діагностики тромбозу, - стверджує Катерина Амосова. - Тому що при будь-якому запаленні пропорційно його вираженості спостерігається поширене утворенню тромбів. Але більшість з них руйнує власна захисна система крові. Тому про підвищений ризик утворення тромбів при дуже високих величинах Д-димера слід говорити дуже обережно. Цими показниками, звичайно, користуються лікарі в стаціонарах. Але вони - одні з безлічі досліджень, на підставі яких приймається рішення про антикоагулянтної терапії. Необгрунтоване застосування антикоагулянтів загрожує геморагічними ускладненнями - кровотечами ".

Цей аналіз, на думку Катерини Амосової, може бути потрібен виписаним зі стаціонару пацієнтам, які перенесли Covid-19. "Частини з них при виписці лікарі рекомендують продовжувати антикоагулянтну терапію під контролем амбулаторного доктора і лабораторних показників. І ось тут може стати в нагоді Д-димер. Але підкреслюю: він потрібен далеко не всім. У розрахунок беруть тяжкість перебігу Covid-19 і вихідний ризик тромбоутворення, який визначається хронічними супутніми захворюваннями ", - пояснює експерт.

За словами Мар'яни Селюк, ризик тромбозу в першу чергу існує у пацієнтів з тромбофлебітом, перенесеним інфарктом, інсультом, з артеріальною гіпертензією та іншими кардіоваскулярних захворювань. "Хворим Covid-19 з цієї групи ризику все-таки варто перевірити Д-димер. З огляду на, що місць в стаціонарах немає, їх часто лікують вдома, не дивлячись на покази до госпіталізації. І в цьому випадку краще при призначенні антикоагулянтної терапії все-таки мати показники Д-димеру ", - вважає Мар'яна Селюк.

"Таким людям потрібно бути постійно на зв'язку не тільки з сімейним лікарем, а й своїм кардіологом. На щастя, вони не так зараз завантажені, як терапевти, тому зможуть дистанційно вас проконсультувати і порадити, які аналізи вам потрібно здати, - коментує Катерина Амосова. - Також важливо дотримуватися простих правил. По-перше, ретельно стежити за прийомом своїх ліків. По-друге, пити достатньо рідини, щоб не було зневоднення, через якого згущується кров. По-третє, не лежати пластом: при ходьбі скорочуються м'язи гомілки і вони покращують кровотік у венах ніг. По-четверте, якщо є варикозне розширення вен, носити компресійні панчохи ".

Ферритин: маркер цитокинового шторму

Також в "ковідний пакет" входить аналіз на сироватковий феритин. У рекламі написано, що він "вказує на можливий розвиток аутоімунних ускладнень". "Не тільки аутоімунних. Він підтверджує більш важкий перебіг захворювання і необхідність призначення серйозних препаратів", - коментує Мар'яна Селюк.

"Високі рівні цього білка можуть говорити про розвиток запального процесу і можливості цитокинового шторму", - говорить Олег Назар, лікар-імунолог вищої категорії, доцент кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології НМАПО ім. Шупика.

Під час цього шторму імунна система б'є не тільки по вірусу, але і по своїм клітинам і тканинам. І щоб знизити її активність, наприклад, призначають гормональні препарати. "Але їх потрібно приймати тільки на етапі цитокинового шторму, а не для його профілактики", - попереджає Мар'яна Селюк.

Якщо у вас легкий перебіг коронавируса, яке супроводжується звичайними простудними симптомами, сенсу робити аналіз на феритин немає, впевнені експерти. Він потрібен тільки при тяжкій формі захворювання. "Як і аналіз на інтерлікін-6. Його призначають на етапі, коли вже підозрюємо цитокіновий шторм. Амбулаторним пацієнтам з легким перебігом його взагалі не має сенсу робити", - впевнена Мар'яна Селюк.

Резюме

Мар'яна Селюк, підбиваючи підсумок, розповіла медичний анекдот. "Приходить пацієнт до лікаря з папкою аналізів. При цьому всі аналізи в межах норми. І питає:" Доктор, що б ви могли сказати? "На що той відповідає:" У вас багато грошей і вільного часу ".

Не біжіть в перші дні захворювання в лабораторію. Будьте завжди на зв'язку з лікарем, якому довіряєте. Не призначайте самі собі аналізи, купившись на "пакети" та інші маркетингові виверти. Завдяки цьому збережете не тільки свої гроші, але і нерви.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів
/-0,41508007049561-/ /-pc-/
Top