counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Михайлове Чудо — празник мстітєльний


Переглядів: 681


Михайлове Чудо — празник мстітєльний

"На Михайлове Чудо то нічого не робили, Боже сохрані! — розповідає 70-річна Ганна Лебединська із села Петропавлівка Куп`янського району на Харківщині. — Моя бабушка розповідала: було у їх пара волів, і дід каже: "Поїду вивезу сіно". А баба йому:"Не трогай, бо сьогодні Михайлове Чудо". — "Буде чудно, як я вивезу сіно", — відповів дід. Тільки запріг волів і од`їхав — гоп! — упав віл і здох. Баба тоді: "Оце, дивися, і Чудо". Більш ніколи на це свято не робили й нам приказували".

Тих, хто не вірить в його силу або насміхається над ним, Михайло карає миттєво.

— Михайлове Чудо — це великий і страшний празник, — каже Клавдія Садовська, 80 років, із цього ж села. — Він такий празник, шо якшо ти нагрішиш, то він пойде і того ж день отомстить. Ми якось з дєдом їхали на мотоциклі, він не вірив у це й говорить: "Що це за Михайлове Чудо, шо я не знаю?" А я кажу: "Да це ж празник мстітєльний, Михайлове Чудо". Дак ми мотоциклом того ж день ледь не перекинулися і чуть не вбилися на смерть. Ну тепер він уже узнав, шо це за Михайлове Чудо. Нєззя, нічого нєззя робить — отомстить момєнтально. Він не протягає, того ж дня одмічає.

Святий Михайло має репутацію підступного, злопам`ятного й лихої вдачі. Щоб його не образити, на Михайлове Чудо чоловіки не рубали сокирою, не стругали, не пиляли й не різали ножем. Жінки не пряли й не ткали.

— То Михайло такий — шо-небудь а встроє, — розповідає 88-річна Тетяна Павленкова із села Подоли неподалік Петропавлівки. — У нас тут один начав строїться, а дома в нього ж тільки одна сокира та ножовка і більше нема інструментації. Тільки в мастерську в калхозну їхати. А там баби, сусідки кажуть: "Мишко, та ти б не їхав робить — сьогодні Михайлове Чудо". — "Ну а як треба? Стройка ж". Поїхав і отчикмажив собі руку.

Сусідка баби Тані, Зінаїда Закопайло, 74 роки, згадує, як святий покарав її знайому:

— У моєї подруги Райки була стара хата. І тьотка на Михайлове Чудо мазала около. Оце віранда, і навкруги хати — около називається. Ідуть люди й кажуть: "Танько! Та сьогодні ж Михайлове Чудо! Що ж ти робиш!" А вона: "Я помажу, а він хай сміється!". А воно хатка височенька була. Та як упала вона з тих козлів, як начала бити її "чорна болєзнь", і била да поки і задавило.

Святий Михайло любить "почудити" над тими, хто забув про його свято. 84-річна Марія Ситник із села Піщана на Куп"янщині від матері чула про злі жарти святого:

— Ото один чоловік поїхав сіяти на озиміну. Йому люди й кажуть: "Куди ти їдеш?" — "Куди? Хіба не бачиш— сіяти". — "А сьогодня ж праздник Михайлове Чудо". — "Чудно ж буде, як засію ниву". От приїхав на ниву, став борону знімати. Та задів голову між бильця борони, шоб на плечі її взяти і знести на ниву. Та так із бороною цілий день по ниві і проходив до вечора, аж поки смеркло. Аж тоді опомнився. Тоді положив борону на віз і приїхав додому. Потом і дітям заказав на Михайлове Чудо нічого не робити.

Архістратиг пробив жезлом ущелину в горі

Біля міста Гієраполя на заході нинішньої Туреччини у VI ст. язичники хотіли знищити церкву на честь предводителя небесного воїнства архістратига Михаїла. З`єднали в один потік дві гірські річки й направили їх на храм. Явився архістратиг, ударив жезлом у гору, й вода поплила в ущелину, що з`явилася від удару. Церква вціліла. Місце, де це сталося, назвали Хони — ущелина. На згадку про цю подію 19 вересня святкують Чудо архістратига Михаїла.

Джерело


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,44349002838135-/ /-pc-/
Top