counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Таємниці ротації в ЦВК


Переглядів: 54


Таємниці ротації в ЦВК

«Танці з бубном» – хіба що так можна охарактеризувати відбір кандидатів у Центральну виборчу комісію. Адже на фоні грізних закликів терміново оновити склад Центрвиборчкому маємо втаємничення процесу, що наштовхує на підозри про підкилимні ігри та майбутні неприємні сюрпризи, а не чесність та демократичність.

Карти на столі

Офіційної інформації про ротацію в ЦВК досі мало. Відомі кандидатури від фракцій Радикальної партії Олега Ляшка, «Самопомочі» і «Батьківщини».  Нагадаємо, про це повідомляв Степан Кубів, представник Президента в Верховній Раді. «Позиція Президента по ЦВК є чіткою: закінчиться виборчий процес, терміново будуть винесені пропозиції по змінах у ЦВК», - заявив він АСН.

Хто відомий? Це кандидат від радикалів – Олексій Кочармін, член партії Олега Ляшка, вимушений переселенець з АР Крим. «Самопоміч» же висуває Євгена Радченка, директора з розвитку МГО «Інтерньюз-Україна», який був членом робочої групи з питань підготовки законопроекту про місцеві вибори у парламенті.

«Батьківщина» делегує чинну заступницю голови ЦВК Жанну Усенко-Чорну, хоча раніше тимошенківці нібито планували подавати кандидатуру Сергія Подгорного, народного депутата кількох скликань, фахівця з виборчого законодавства. І резонно напрошується питання: чому все ж таки Жанна Іванівна, яка оголосила голодування з вимогою її звільнити і, м’яко кажучи, ніяк не перешкоджала діяльності голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського, за яку нині його голову вимагають усі політичні сили демократичного табору?

Все просто. Вона потужна фігура, у якій зацікавлена Юлія Тимошенко, а розмови про конфлікти й непідконтрольність, як виявилося, - лише слова. «Усенко-Чорна відкрито працює в унісон з Охендовським. Цим поданням Тимошенко підтверджує, що знала про коаліцію ПРіБЮТ у Центрвиборчкомі. А товчеться по Охендовському Юлія Володимирівна лише з однією метою: знову протягнути свою вірну людину в ЦВК, аби спокійно продовжити займатися звичними справами», – сказала АСН людина, яка добре знає внутрішню кухню різних політичних таборів, додавши, що голодування Усенко-Чорної – політична інсинуація задля обілення імені через апелювання до співчуття, що є старою «фішкою» цієї команди.

«Народний фронт» поки що мовчить. Але відомо, що у цій фракції давно обговорюється можливість висування на голову ЦВК Андрія Магери. Андрій Йосипович давно у ЦВК, нині є заступником Охендовського. І єдиний голосував і відкрито виступав проти одіозних рішень комісії. Він також дуже критикував Закон про місцеві вибори. За що, кажуть, попав у немилість на Банковій. Тому не факт, що Президент погодиться на його кандидатуру. Хоча в парламенті чимало депутатів, які, принаймні на словах, готові за нього проголосувати.

А ось в «Опозиційному блоці», як стало відомо АСН із власних джерел, цим питанням узагалі не переймаються. Кандидатури поки що не обговорювалися. І найближчим часом це не планується. «Нема куди поспішати, реальне переформатування ЦВК ні наприкінці листопада, ні на початку грудня не відбудеться. Причина банальна – всіх влаштовує нинішня ситуація. ЦВК повністю підконтрольна владі. У нас є п’ять-шість людей, з якими можемо розмовляти, хоч вплив на них уже давно має Банкова», - пояснив співрозмовник  ситуацію.

Козирі в рукаві

У фракції Порошенка список кандидатур ще не сформували, а ймовірних кандидатів тримають у страшній таємниці, стверджують: відкриють карти в останній момент, щоб не було часу розгорнути кампанію проти. І нагадують, що голова комісії негласно – квота Президента, тому тут треба добре думати.

Одна з версій - БПП запропонує на голову колишнього члена ЦВК Руслана Князевича. Він нині депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, лобіст чинного Закону про місцеві вибори та адвокат Банкової. Позаочі кажуть, що Князевич дуже амбітний і хоче очолити ЦВК. Звертають увагу, що Руслан Петрович уже тривалий час не дуже любить спілкуватися зі ЗМІ. «Ви ж бачите, як він уникає публічності, відповідей на складні запитання», - сказав співрозмовник АСН, зауваживши, мовляв, щойно кандидатуру відкриють, Князевичу, який давно в політиці,  почнуть дорікати «брудною білизною», згадувати, приміром, його дружбу з одіозним Владиславом Каськівим чи родинні зв’язки з екс-ющенківцем, а нині опоблоківцем Юрієм Павленком, чи кулуарні плітки про добрі взаємини  із Сергієм Ківаловим: «Ви ж знаєте, була б людина, а компромат знайдеться».

Але з іншого джерела АСН вдалося дізнатися, що у БПП проблема значно глибша. І Князевичу (як і низці його колег) навіть за великого бажання не піти з парламенту – є вказівка депутатів-списочників нікуди не делегувати: ні до ЦВК, ні до Кабміну, ні до інших органів. Втрата хоча б одного - це посилення позицій Ігоря Коломойського у парламенті. Адже наступний за списком БПП до Ради пройде Андрій Богдан, який нині захищає Геннадія Корбана, раніше був радником Коломойського, як голови Дніпропетровської ОДА. «Вони не можуть знайти кандидатів не те що на голову ЦВК, а в прості члени. Кажуть, Радченка хотіли, та «Самопоміч» випередила. Депутатам дали вказівку нікуди не рипатися, бо до ВР зайде «адвокат Коломойського», - сказав співрозмовник видання.

То чи вдасться сформувати склад ЦВК, орієнтований на проведення чесних виборів, відповідно до європейських стандартів, а не до політичної, партійної доцільності? Поки що сумнівно. Наразі виходить усе як у приказці про те, хто голосніше всіх кричить «Тримайте злодія!»: Банкова вимагає кандидатури і вона ж затримує їх, а кожній політичній силі потрібні люди, котрі служитимуть саме їй.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,27132701873779-/ /-pc-/
Top