counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

За ким прийдуть після Корбана


Переглядів: 173


За ким прийдуть після Корбана

Криза й перманентна конфліктність давно перетворюється на звичний фон життя українців. Скандалів так багато, що вони не тримають увагу довго. Події, які ще вчора вражали і примушували сперечатися, нині цілковито затираються у пам’яті. Для прикладу, днями пристрасті вирували навколо, м’яко кажучи, дивних рішень Центральної виборчої комісії, голови Михайла Охендовського, і голодування його заступниці Жанни Усенко-Чорної, та вони вже затуманилось. І перше в історії затримання народного депутата у стінах Верховної Ради України сталося лише півтора місяці тому, суди по Ігорю Мосійчуку ще тривають, а це вже якось і не цікаво, правда? І про «діамантових прокурорів» чи затриманого під час засідання КМУ керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського нині мало хто вже й згадує. Очевидно, що спецоперація силовиків у Дніпропетровську й затримання місцевого авторитета Геннадія Корбана залишиться поза увагою широких мас. Чому? Причин декілька.

Спеціальний ефект

Зокрема, левову частку спецефектів у так званій справі Корбана, який є не тільки головою новоствореної партії «Укроп» і доволі молодим політиком, але й авторитетом у Дніпропетровську, що замахнувся на інші регіони, і наближеною людиною Ігоря Коломойського, було використано на старті.

Під час його суботнього ефектного затримання-викрадення у спецоперації задіяли 500 правоохоронців. Згодом Корбана доставляли у лікарню. А вранці, коли мав закінчитися термін попереднього затримання, спецпризначенці знову «вивозили у невідомому напрямку». Силовики кажуть, що такі заходи виправдані, оскільки Корбана пов’язують з організованим злочинним угрупуванням (ОЗУ), що роками займалося не просто прикладною конфліктологією, а рейдерськими захопленнями, викраденням людей, конвертаційними центрами тощо.

В ОЗУ, про яке журналістам показали фільм, за словами очільника СБУ Василя Грицака, увійшли Хазан, Кошляк, Налекрішвілі (Нарик) та злодій у законі Олійник на прізвисько Умка. Грицак і далі б називав членів угруповання журналістам, та його зупинив Генпрокурор Віктор Шокін, який, до речі, констатував, що правоохоронці затримали не всіх осіб, яких планувалося, у справі про організоване злочинне угрупування в Дніпропетровську. «Сьогодні в суді буде вирішено питання про обрання запобіжного засобу двом особам: це Корбан і Кошляк. Я хочу вам сказати: затримано не всіх осіб, як планувалось. На жаль, дехто зміг утекти. Яким чином це сталося – ми нині з'ясовуємо», – сказав він.

Порятунок чи втеча

І справді, не всі одразу помітили, хто кинувся рятувати Корбана. Точніше, кого там не було. У кадрах і коментарях – це його соратник Борис Філатов – кандидат у мери Дніпропетровська, народний депутат України. Він намагався підняти народ у місті (де, за інформацією Зоряна Шкіряка, місцевий спецназ привели у бойову готовність), говорив про похід на Київ (де правоохоронці серйозно посилили охорону ВР, створивши декілька кордонів та пунктів пропуску). Та все якось охололо, так і не закипівши.

Зорян ШкірякЗорян ШкірякДніпропетровськ не став гарячою точкою. Київ – теж. Та й у Чернігові, де йдуть суди над Корбаном, усе доволі тихо. Як пояснив АСН радник голови МВС Зорян Шкіряк, підрозділи МВС нестимуть службу у посиленому режимі не тільки у Дніпропетровську, а й в усіх містах, де 15 листопада має відбутися другий тур виборів мерів. У Чернігові ж усі підрозділи МВС працюють у штатному режимі. «Жодної ескалації там немає», – запевнив він.

Борис ФілатовБорис ФілатовТа й соратник Корбана, народний депутат Борис Філатов наголосив, що відбивати затриманого силою, зі зброєю в руках ніхто не планує. «Це нісенітниці: говориться про якісь приватні армії, а їх узагалі хтось бачив?!» – сказав він АСН. Філатов стверджує, що боротимуться за свободу Корбана в юридичній площині: йтиме чіткий формалізований процес. «Їм треба надавати докази, отримані процесуальним шляхом, а крім художнього фільму з незрозумілими нарізками зі справ 2005-2006 років, у них нічого немає», – переконаний укроповець. Та не унеможливив того, що відбудеться спроба інкримінувати їм «замах на Генпрокурора», тобто стрілянину у вікна кабінету Шокіна.

Бій титанів

Зауважимо, що Ігор Коломойський у конфлікт відкрито не встряє, хоча ЗМІ з його холдингу активно стали на захист Корбана. Подейкують, Ігор Валерійович програв цей раунд у боротьбі з Петром Порошенком. Був змушений поступитися одним «штиком», щоб зберегти команду і вплив.

За неофіційною інформацією, слідство щодо людей Коломойського велося давно. Чимало інформації, зокрема правоохоронцями, було отримано в розрізі справи радикала Ігоря Мосійчука, знайдених у нього документів. Та активні дії пришвидшили не стільки вибори чи ризик, що докази будуть знищені, а різкий випад у бік людини Порошенка: звинувачення у корупції Ігоря Кононенка (інформацію оприлюднив колишній голова СБУ Валентин Наливайченко); скандал з офшорами і погрози оприлюднити нову й нову порції компромату на «сірого кардинала» й інших порошенківців, ледь не до транспортування «золотих батонів» Віктора Януковича в Росію, допомоги у втечі членам «сім’ї» тощо.

Ігор КононенкоІгор КононенкоСам Кононенко наполягає, що це не так. «Я зв'язку глибокого не шукав би. Усі пояснення я дав на комітеті й у ЗМІ. Будуть до мене ще запитання, готовий відповісти», – запевнив він АСН.

Далі буде

Але водночас АСН вдалося дізнатися, що певне перемир’я (тимчасове, ситуативне чи договірне) між Порошенком і Коломойським все ж є. Тому наступні гучні арешти не стосуватимуться ні людей Петра Олексійовича, ні наближених до Ігоря Валерійовича. Та «список Шокіна» не обнулиться. Тривожні валізки варто мати колишнім регіоналам, а нині представникам «Опозиційного блоку», чиїх прізвищ не називають, щоб не попередити і не дати змоги зникнути з країни.

А що ж до Корбана, то тут останнє слово буде за судами. Він людина не свята, але має потужну юридичну службу, команду і вміння створювати інформприводи. Та де гарантії, що вже завтра нам з вами не підкинуть новий медійний скандал, і Корбан (чи то герой, чи то ватажок ОЗУ) не стане сірою картинкою з минулого?!

 

 

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
більше матеріалів
/-0,29478192329407-/ /-pc-/
Top