counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

ШОКін для двох Сергіїв


Переглядів: 46


ШОКін для двох Сергіїв

Про це багато говорили, але тільки 12 травня розмови знайшли свій законний обрис. Чутки про те, що Генеральна Прокуратура готує подання до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності з окремих депутатів, підтвердилися. Відомство Генерального прокурора Віктора Шокіна зацікавилося двома парламентаріями - Сергієм Клюєвим і Сергієм Мельничуком.

Від десяти років в'язниці до довічного

Напередодні 100 днів на посаді Генпрокурора Віктор Шокін «вибухнув» гучною заявою, зробив перший крок до гучних кримінальних справах.

«Я щодня чую і читаю скарги. Про те, що нічого не робиться, нічого не змінюється. Ось що я скажу: робиться і змінюється! Потерпіть. Все буде. Обіцяю. Це тільки початок. Мандат народного депутата - не привід ховатися від закону і правосуддя», - повідав на своїй сторінці в« Фейсбук» Шокін. Підкріпив свій спіч посиланням на офіційний сайт ГПУ, де вказано, що Генпрокуратура звернулася до парламенту з поданням про зняття недоторканніості з Клюєва та Мельничука.

«Направлено два подання для розгляду на дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Клюєва Сергія Петровича, який підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч.4 та 190 («Шахрайство», - авт.) і ч.5 ст.191 (« Зловживання службовим становищем», - авт.). Також направлено подання для розгляду на дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Мельничука Сергія Петровича. На жаль, якщо я вам буду зараз перераховувати всі статті по Мельничуку, це займе багато часу, їх дуже багато. Я вам тільки назву основні статті, це 257 («Бандитизм», - авт.), Це тяжкий злочин - створення злочинної організації», - уточнив потім на брифінгу Шокін. За його словами, якщо вину депутатів буде доведено, то Клюєву «світить» 10 років в'язниці, а Мельничуку - довічне.

Процедурні бар'єри

Природно, після настільки гучної заяви Віктора Шокіна від пленарного засідання Верховної Ради 13 травня очікували сенсацій - позбавлення Клюєва та Мельничука недоторканності. Порядок денний Ради викликав оптимізм. Першим питанням значилося - позбавлення окремих депутатів недоторканності. Але обман розкрився дещо пізніше.

«Йдеться про позбавлення мандатів депутатів-сумісників і представника «Самопомочі» Андрія Мірошника, який добровільно вирішив скласти мандат. Питання по Клюєву та Мельничуку сьогодні вирішуватися не буде», - уточнив «АСН» глава регламентного комітету Верховної Ради Павло Пінзеник. - Потрібно дотримуватися процедури. Спочатку ГПУ подає звернення на ім'я спікера. Потім Голова Верховної Ради направляє документи до регламентного комітету. Дається 5 днів на їх вивчення, заслуховування аргументів сторін. Лише потім голосування.

Як потім розповів спікер Володимир Гройсман, подання від Генпрокуратури він отримав. У гру вступає комітет Верховної Ради. Очікується, що він почне розглядати це питання 14 травня і вже 19-20 травня можливо депутати схвалять подання Генпрокуратури.

«Бориспіль» або «Жуляни»?

«Тепер і Мельничук, і Клюєв можуть «пуститися в біги», пояснивши свої дії тим, що в наших СІЗО можна по п'ять років чекати суду і в результаті не дочекатися», - розкритикував гучний анонс Шокіна позафракційний народний депутат Борислав Береза. Але побоювання парламентарія щодо втечі підозрюваних колег, не виправдалися. Принаймні, станом на середу, 13 травня 2015 року. І Сергій Мельничук, і Сергій Клюєв прийшли на роботу в парламент.

«Якби якісь звинувачення проти мене були обгрунтованими, я вже давно міг би втекти, але я це не зробив, - роздавав наліво і направо коментарі в кулуарах парламенту Сергій Мельничук.

А от Сергій Клюєв уникав спілкування з журналістами. У коментарях був стриманий. «Звинувачення Шокіна не мають під собою ніякої доказової бази та складу злочину. Політично мотивовані справи», - сказав у свою чергу Клюєв.

Обидва депутати пообіцяли не ховатися від слідства і доводити, що заяви Шокіна - це не що інше, як наклеп.

Водночас, за словами лідера Радикальної партії Олега Ляшка, Клюєв звертався до депутатів з проханням не голосувати за зняття з нього мандата. Пропонував гроші. «Сьогодні запропонували 50 мільйонів доларів на фракцію за те, щоб ми не голосували за зняття недоторканності з Клюєва. Запропонував Клюєв, особисто одному з наших депутатів», - заявив Ляшко, підкресливши, що від грошей відмовилися. Як з'ясувала «АСН», іншим представникам коаліції ніхто грошей не пропонував. «50 мільйонів? Доларів? І чому мені ніхто не пропонує таких грошей», - пожартувала співголова фракції «Народний Фронт» Вікторія Сюмар.

За крок від міжнародного скандалу

А що якщо Сергій Клюєв та Сергій Мельничук порушать свою обіцянку і, скориставшись процедурним тайм-аутом, покинуть Україну? «Коли режим Януковича відкривав проти мене кримінальні справи, я рік не міг нікуди виїхати. Повірте, в держави є всі важелі та інструменти для того, щоб потенційний злочинець не міг залишити територію України. Якщо Генпрокуратура зацікавлена ​​в об'єктивному розслідуванні цих справ, то Клюєв і Мельничук не зможуть нікуди втекти», - говорить народний депутат Сергій Власенко.

Рішучих дій української Генпрокуратури, зокрема у справі Клюєва, чекають і в ЄС. Здавалося б, до чого тут Брюссель? Все дуже просто. «Довіра до України на міжнародному рівні знищується з кожним днем, який минає без новин від Генпрокуратури про арешти, суди, нові розслідування щодо високопосадовців зі списку санкцій», - пояснює голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Тобто, якщо не буде реального розслідування кримінальних справ проти Сергія Клюєва, то вже на початку червня Європа може скасувати санкції проти українського політика. А скасування санкцій - іміджевий удар по Україні, якого категорично не можна допустити.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
більше матеріалів
/-0,36668705940247-/ /-pc-/
Top