counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

«Діамантова» рука ГПУ


Переглядів: 205


«Діамантова» рука ГПУ

Депутати знову вимагають від спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана запросити «на килим» Генерального прокурора Віктора Шокіна. Причина проста — парламентарії просять пояснити, чому тиснуть на слідчих у справі «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна та Олександра Корнійця. Також хочуть почути роз'яснення, чому відкрито кримінальні провадження проти слідчих генеральної інспекції, та ще й Військовою прокуратурою в зоні АТО.

Жертви системи

Зазначені запитання на засіданні антикорупційного комітету ВР поставив один із заступників Генпрокурора Віталій Касько. Й дав зрозуміти: оскільки максимум свого робочого часу заступник Генпрокурора Давід Сакварелідзе (а саме він курує справу «діамантових прокурорів»), який одночасно є і прокурором Одеської області, поза межами Києва, виникають певні труднощі. «Ви самі здогадуєтеся, чи можливо в цій ситуації належно керувати справою. Він бере участь у роботі, ми радимося, спільно ухвалюємо рішення, але в такому режимі це вкрай складно», — поскаржився Касько.

Проте справа все таки просувається. І, крім звинувачення в хабарництві у розмірі понад трьох мільйонів гривень, за що і були затримані Шапакін і Корнієць, останньому ГПУ оголосила нову підозру у вимаганні з використанням службового становища. Обіцяють не оминути увагою і Шапакіна.

Саме у зв'язку з появою нових фактів, за словами Віталія Касько, очільники ГПУ відновили тиск на слідчих у справі «діамантових прокурорів», а Генпрокурор взагалі вимагає показати матеріали кримінального провадження, що, за словами Касько, суперечить закону. «Тиск щоденно здійснюється на слідчих, прокурорів Генеральної інспекції ГПУ, представників СБУ, які брали участь у затриманні підозрюваних, навіть на суддів, які давали санкції», — заявив він.

Щоб підсилити свої слова, Касько наводить факти. По-перше, слідчий, який проводив обшук у Головному слідчому управлінні, обвинувачується в нібито незаконному проникненні в це приміщення. «Його запрошували на допит, натякаючи, що він з обшуками в управління більше не потрапить», — заявив Касько.

По-друге, «здійснюється тиск й Управлінням внутрішньої безпеки ГПУ. Його співробітники викликають прокурорів, погрожують їм звільненнями та перевірками. Примітно, що очолює його Іван Дзюба, який раніше працював із Шапакіним». Плюс, акцентував увагу Касько, здійснюється постійний тиск на керівництво управління «К» СБУ, а також суддів Печерського і Апеляційного судів.

До речі, не без уваги залишився і він сам: мовляв, впродовж трьох місяців його роботу теж перевіряли, але — негласно. А 16 жовтня Віктор Шокін навіть вимагав письмове пояснення у справі «діамантових прокурорів». «Висновок з усього цього я можу зробити один: очільники ГПУ поки що ні перед чим не спиняться, щоб залякати слідчих і прокурорів Генеральної інспекції і всіх прокурорів, які не подобаються вищому керівництву ГПУ», — констатував Касько. Однак називати прізвища правоохоронців, на яких тиснуть, заступник Генпрокурора відмовився, як і спілкуватися з пресою. Відразу після свого виступу на комітеті він спішно пішов.

Контрудари Корнійця і Шапакіна

Загалом, з того, що було сказано на засіданні комітету, стало зрозуміло, що «діамантові прокурори» склавши руки не сидять, а намагаються йти в наступ. Розслідування щодо слідчих Генеральної інспекції стартувало після того, як внаслідок заяви адвокатів Корнійця справа потрапила до ЄРДР. Провадження почали нібито за службове підроблення та перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

«Я звертаю увагу на те, що кримінальне провадження спеціально порушено у справі про тяжкі злочини, щоб була змога отримувати за законом санкції на негласні слідчо-розшукові дії», — наголосив Касько.

При цьому, за розпорядженням Віктора Шокіна, слідство у цій справі передали слідчим Військової прокуратури в зоні АТО.

Завдає контрудар і інший опальний прокурор — Шапакін. Він намагається через суд реанімувати стару кримінальну справу стосовно слідчих. «Це провадження було закрито наступного ж дня під тиском громадськості та журналістів. Але 30 вересня цього року підозрюваний Шапакін, який до цієї справи не має жодного процесуального стосунку, звертається до суду і просить скасувати постанову про закриття кримінального провадження. Інакше кажучи, робиться спроба через суд відновити це кримінальне провадження», — пояснює Віталій Касько.

Ще одне кримінальне провадження, за інформацією заступника Гепрокурора, порушено проти заступника голови СБУ — начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Віктора Трепака. «У нас є інформація, що проти Віктора Миколайовича Трепака відкрито кримінальне провадження за нібито розголошення державної таємниці. Це свідчить про те, вони усіма засобами намагаються знеохотити робити щось далі тих, хто задіяний у цій справі», — додав він.

Інформацію про тиск на нього підтверджує і сам Трепак і запевняє, що проводячи обшуки у високопосадовців, усвідомлював усі ризики. «Особливості цієї справи змусили нас діяти нестандартно в межах Кримінального процесуального кодексу. Нині є протидія розслідуванню, і це цілком зрозуміло. Потужна протидія свідчить про високу корумпованість системи», — стверджує він.

Матіос у ролі третейського судді

Що цікаво, на засіданні антикорупційного комітету опинився і військовий прокурор Анатолій Матіос. Зрозуміло, що в цій ситуації саме йому довелося відбуватися за усіх очільників ГПУ. Не збентежившись, він запевнив, що жодного тиску на підлеглих Касько і Сакварелідзе не чинили. «Говорити про тиск у будь-якій формі на моїх колег, зокрема Віталія Вікторовича, й надто на працівників СБУ, немає підстав», — заявив Анатолій Матіос.

У ситуацію вирішили втрутитися депутати, які, на перший погляд, під час спічу Віталія Касько займалися своїми справами. Борислав Береза був найпевніше стурбований результатами місцевих виборів, дивуючись, чому не пройшов у другий тур, а Володимир Парасюк намагався звинуватити спецслужби в тому, що у нього з автомобіля вкрали навігатор, а гаманець із грошима залишився на місці.

«Діамантова» рука ГПУ

Однак дехто таки спробував з'ясувати, чому кримінальне провадження проти слідчих Генеральної інспекції проводить Військова прокуратура в зоні АТО. З точки зору здорового глузду, вважає народний депутат юрист Олена Сотник, розслідування цього «рихлого» кримінального провадження слідчими в зоні АТО є абсурдним, бо це складно навіть технічно.

Але військовий прокурор з нею був категорично не згоден — і далі наполягав, що все відбувається згідно з буквою закону: і навіть таке, на перший погляд абсурдне, рішення ухвалено за КПК. «Генеральний прокурор зробив усе згідно із законом. У ГПУ стався світоглядний конфлікт. Тому ухвалили мудре, справедливе рішення передати справу до Військової прокуратури, оскільки в прокуратурі немає інших підрозділів. Все було зроблено, щоб уникнути конфлікту», — пояснив він, додавши, що у нього прекрасні стосунки з присутнім на засіданні заступником Генпрокурора.

Мабуть, сам Касько з таким твердженням не зовсім погоджувався, тож поцікавився: «Я хочу запитати у мого колеги, з яким маю «прекрасні стосунки», навіщо три місяці розглядати кримінальне провадження, яке апріорі, на думку наших британських і американських колег, є безперспективним?» Але прямої відповіді на це запитання військовий прокурор не надав. Однак він запевнив, що кримінальне провадження обов'язково розслідують неупереджено. «У зоні АТО зовсім інші цінності. Людина, яка розслідує цю справу, вже півтора року перебуває там. Він розуміє, що таке корупція. Все буде зроблено незаангажовано», — пообіцяв Матіос.

Розв'язка поблизу

Тож хто має рацію? На думку голови Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції нардепа від «Самопомочі» Єгора Соболєва, прокурорські високопосадовці мають бути покараними, а очільникам ГПУ не варто їх покривати, а краще допомагати слідству.

«Всі бачили, як у них вилучали наркотики, діаманти, пачки доларів. Замість того щоб їх посадити, тиснуть на слідчих і прокурорів, які не побоялися почати розслідування цієї справи. Жахлива історія, коли «діамантовий прокурор» Корнієць пише заяву про порушення своїх прав, а Генпрокурор дає вказівки, щоб військова прокуратура в зоні АТО перевірила, чи не порушили підлеглі Касько і Сакварелідзе його прав. Це абсурд», — резюмував він.

Попри всі перешкоди й опір, справа «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна й Олександра Корнійця наближається до свого логічного завершення. ГПУ планує направити її до суду вже в листопаді. «Кримінальні провадження щодо Корнійця і Шапакіна розслідуються за постановою слідчого про продовження до чотирьох місяців, тобто до листопада. Оскільки по Корнійцю виявлено нові епізоди злочинів, а Шапакіну найближчим часом пред'являть підозру за новими епізодами, слідчий і визначатиме, чи подовжувати термін розслідування цього кримінального провадження, чи відкривати за новими епізодами окреме провадження», — повідомив Касько.

Проте остаточно рішення, за його словами, — за слідчим у цій справі і його процесуальним керівником. А поки ухвалюватимуть рішення про передачу справи до суду, депутати планують вислухати Віктора Шокіна у Верховній Раді. Саме так вони вирішили, спираючись на підсумки засідання антикорупційного комітету. Мабуть, парламентарії сподіваються почути, чому керівництво ГПУ тисне на слідчу групу та працівників СБУ, які задіяні в розслідуванні кримінального провадження стосовно «діамантових прокурорів» Шапакіна і Корнійця. Але от чи планує сам Віктор Шокін їм це пояснювати, наразі невідомо.

 

Дарина Шварцман, фото Віктора Ковальчука

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,39576601982117-/ /-pc-/
Top