counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Детокс і інші: Дієти, які насправді являються обманом


Переглядів: 188


Детокс і інші: Дієти, які насправді являються обманом

Кетогенная дієта, дієта Дюкана
Тільки худі люди можуть з сарказмом говорити про зайву вагу. Якщо вона є — пробуєш все, щоб від неї позбутися. Кетогенная дієта — це харчування для дітей з епілепсією, яка погано піддається лікуванню препаратами. Воно «просочилося» в світ і тиражується як спосіб схуднути. Суть в радикальному скороченні вуглеводів. Через їх дефіцит організм створює глюкозу з жирів і білків. Під час цього процесу утворюються кетонові тіла — він використовує їх як головне джерело енергії. Такий стан називають «кетозом», він знижує частоту судом. Чи можна скинути вагу «на кетозі»?

Можна — зменшується калорійність раціону і витрачається глікоген. Це запас глюкози, який печінка дбайливо припасла на «чорний день». Кетодієта не збалансована — виключає багато груп корисних продуктів: частину фруктів, крохмалисті продукти, зернові. В такому харчуванні мало клітковини і фітонутрієнтів. Лікарі навіть не завжди призначають її дітям з епілепсією, тому що вона вимагає подальших досліджень. Здорові люди втрачають вагу, але наслідки для них в довгостроковій перспективі недостатньо вивчені.

Детокс
Багато «чистяться» від «шлаків» і «токсинів» з таким же завзяттям, з яким комісар Каттані чистив Сицилію від мафії. Під детоксом розуміється вживання продуктів, які виведуть з організму шкідливі речовини. Варіантів безліч: БАДи, смузі, свіжовичавлені соки, «детокс-вода». Прихильники альтернативної медицини кажуть також про «сім ступенів зашлакованості організму за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я». Зайдіть на офіційний сайт ВООЗ або на сайт Міжнародної класифікації хвороб і вбийте в пошук «шлаки» або «токсини».

Результат — нуль, тому що ці поняття псевдонаукові. З точки зору фізіології, щоб «фільтрувати» речовини, які надходять з їжі та навколишнього середовища, працюють печінка, нирки, кишечник, легені і шкіра. Ніяких додаткових інструментів не потрібно. Деякі відчувають себе здоровими «на детокс» - за рахунок зменшення кількості шкідливої ​​їжі. Крім того, «детокс» є підготовчим етапом при лікувальному голодуванні, що виправдано і при поступовому виході з нього.

Роздільне харчування
Герберт Шелтон — його автор — рекомендував не змішувати білки, жири і вуглеводи. Нібито через це сповільнюється обмін речовин — їжа починає «бродити» і гнити в шлунку. Таке відбувається, якщо є разом «білковий» сир з «вуглеводними» макаронами або хлібом. На початку XX століття, коли з'явилася ця ідея, у медицини ще не було точних даних про роботу травної системи, а сам Шелтон навіть не був лікарем — він лікував травами і настоянками.

Теорія здається логічною, але якщо копнути — безглуздою. Ви не знайдете продукт, в якому не поєднуються одночасно білки, жири і вуглеводи — це всі види молочних продуктів, овочі, фрукти, зернові, крупи, горіхи. Травна система сама розпізнає склад їжі і підлаштовується під нього — виділяє необхідні ферменти і соки, щоб її розщепити. Зі змішаних страв білки засвоюються в середньому на 92%, вуглеводи — на 98%, жири — на 95%. Але варіанти поєднань залежно від часу прийому їжі можливі — це стосується не засвоєння їжі, а загальної калорійності страви і того, що вуглеводи ввечері більшості людей не потрібні.

Інтервальне голодування
Доби ділиться на два тимчасових проміжки. У перший їсти можна, в другий — ні. В основі цієї системи лежить дослідження, за яке в 2016 році вчений з Японії Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію в галузі медицини і фізіології. Він виявив, що, коли людина голодує, процес аутофагії в організмі відбувається в посиленому режимі. Аутофагія — це механізм, під час якого клітина самостійно знищує «сміття»: пошкоджені білки, органели, за рахунок чого прискорено «спалюється» все «непотрібне». Цей процес протікає постійно, але за відсутності їжі — набирає обертів.

Прихильники ідеї спеціально вводять себе в цей стан. Шерлок Холмс відразу розкрив би помилку: дослідження проводилося на лабораторних тваринах, а не на людях. Але ніяк не розглядалося питання, чи допоможе це схуднути. Наука бачить в ньому можливість боротьби з розподілом ракових клітин, вивчення механізму старіння, але для цього буде потрібно ще багато досліджень. У світових дієтологічних рекомендацій немає поради пропускати прийоми їжі. Крім того, у голодування є протипоказання: діабет або жовчокам'яна хвороба, загострення будь-якого супутнього захворювання.

Харчування без лектинів
У США ці компоненти вже охрестили «новим глютеном». Лектини — це білки, які містяться в горіхах, помідорах, картоплі, перці, молочних продуктах, яйцях і фруктах. Найбільше їх в бобових — квасолі і сочевиці. Вони захищають рослини від грибків і бактерій. Є припущення, що лектини провокують хвороби кишечника і ожиріння. Страх перед ними зростає також через випадок з отрутою рицином, який теж відноситься до «сімейства» лектинів і міститься в касторових бобах. У 1978 році в Лондоні отруїли письменника-дисидента Георгія Маркова. Випадковий перехожий злегка вколов його парасолькою, після чого у Маркова до вечора почалася лихоманка, і він помер. Причина — в прихованій в парасольці капсулі з рицином.

Так чи варто боятися продуктів, в яких містяться ці речовини? Лектини руйнуються при термічній обробці. Нашкодити собі ви можете, тільки якщо будете жменями їсти сиру квасолю. Тоді трапиться харчове отруєння — почнуться блювота і діарея. Середземноморська дієта, яка знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, хвороби Альцгеймера, базується на споживанні продуктів, в яких багато лектинів.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,37940812110901-/ /-pc-/
Top