Кетогенная дієта, дієта Дюкана
Тільки худі люди можуть з сарказмом говорити про зайву вагу. Якщо вона є — пробуєш все, щоб від неї позбутися. Кетогенная дієта — це харчування для дітей з епілепсією, яка погано піддається лікуванню препаратами. Воно «просочилося» в світ і тиражується як спосіб схуднути. Суть в радикальному скороченні вуглеводів. Через їх дефіцит організм створює глюкозу з жирів і білків. Під час цього процесу утворюються кетонові тіла — він використовує їх як головне джерело енергії. Такий стан називають «кетозом», він знижує частоту судом. Чи можна скинути вагу «на кетозі»?
Можна — зменшується калорійність раціону і витрачається глікоген. Це запас глюкози, який печінка дбайливо припасла на «чорний день». Кетодієта не збалансована — виключає багато груп корисних продуктів: частину фруктів, крохмалисті продукти, зернові. В такому харчуванні мало клітковини і фітонутрієнтів. Лікарі навіть не завжди призначають її дітям з епілепсією, тому що вона вимагає подальших досліджень. Здорові люди втрачають вагу, але наслідки для них в довгостроковій перспективі недостатньо вивчені.
Детокс
Багато «чистяться» від «шлаків» і «токсинів» з таким же завзяттям, з яким комісар Каттані чистив Сицилію від мафії. Під детоксом розуміється вживання продуктів, які виведуть з організму шкідливі речовини. Варіантів безліч: БАДи, смузі, свіжовичавлені соки, «детокс-вода». Прихильники альтернативної медицини кажуть також про «сім ступенів зашлакованості організму за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я». Зайдіть на офіційний сайт ВООЗ або на сайт Міжнародної класифікації хвороб і вбийте в пошук «шлаки» або «токсини».
Результат — нуль, тому що ці поняття псевдонаукові. З точки зору фізіології, щоб «фільтрувати» речовини, які надходять з їжі та навколишнього середовища, працюють печінка, нирки, кишечник, легені і шкіра. Ніяких додаткових інструментів не потрібно. Деякі відчувають себе здоровими «на детокс» - за рахунок зменшення кількості шкідливої їжі. Крім того, «детокс» є підготовчим етапом при лікувальному голодуванні, що виправдано і при поступовому виході з нього.
Роздільне харчування
Герберт Шелтон — його автор — рекомендував не змішувати білки, жири і вуглеводи. Нібито через це сповільнюється обмін речовин — їжа починає «бродити» і гнити в шлунку. Таке відбувається, якщо є разом «білковий» сир з «вуглеводними» макаронами або хлібом. На початку XX століття, коли з'явилася ця ідея, у медицини ще не було точних даних про роботу травної системи, а сам Шелтон навіть не був лікарем — він лікував травами і настоянками.
Теорія здається логічною, але якщо копнути — безглуздою. Ви не знайдете продукт, в якому не поєднуються одночасно білки, жири і вуглеводи — це всі види молочних продуктів, овочі, фрукти, зернові, крупи, горіхи. Травна система сама розпізнає склад їжі і підлаштовується під нього — виділяє необхідні ферменти і соки, щоб її розщепити. Зі змішаних страв білки засвоюються в середньому на 92%, вуглеводи — на 98%, жири — на 95%. Але варіанти поєднань залежно від часу прийому їжі можливі — це стосується не засвоєння їжі, а загальної калорійності страви і того, що вуглеводи ввечері більшості людей не потрібні.
Інтервальне голодування
Доби ділиться на два тимчасових проміжки. У перший їсти можна, в другий — ні. В основі цієї системи лежить дослідження, за яке в 2016 році вчений з Японії Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію в галузі медицини і фізіології. Він виявив, що, коли людина голодує, процес аутофагії в організмі відбувається в посиленому режимі. Аутофагія — це механізм, під час якого клітина самостійно знищує «сміття»: пошкоджені білки, органели, за рахунок чого прискорено «спалюється» все «непотрібне». Цей процес протікає постійно, але за відсутності їжі — набирає обертів.
Прихильники ідеї спеціально вводять себе в цей стан. Шерлок Холмс відразу розкрив би помилку: дослідження проводилося на лабораторних тваринах, а не на людях. Але ніяк не розглядалося питання, чи допоможе це схуднути. Наука бачить в ньому можливість боротьби з розподілом ракових клітин, вивчення механізму старіння, але для цього буде потрібно ще багато досліджень. У світових дієтологічних рекомендацій немає поради пропускати прийоми їжі. Крім того, у голодування є протипоказання: діабет або жовчокам'яна хвороба, загострення будь-якого супутнього захворювання.
Харчування без лектинів
У США ці компоненти вже охрестили «новим глютеном». Лектини — це білки, які містяться в горіхах, помідорах, картоплі, перці, молочних продуктах, яйцях і фруктах. Найбільше їх в бобових — квасолі і сочевиці. Вони захищають рослини від грибків і бактерій. Є припущення, що лектини провокують хвороби кишечника і ожиріння. Страх перед ними зростає також через випадок з отрутою рицином, який теж відноситься до «сімейства» лектинів і міститься в касторових бобах. У 1978 році в Лондоні отруїли письменника-дисидента Георгія Маркова. Випадковий перехожий злегка вколов його парасолькою, після чого у Маркова до вечора почалася лихоманка, і він помер. Причина — в прихованій в парасольці капсулі з рицином.
Так чи варто боятися продуктів, в яких містяться ці речовини? Лектини руйнуються при термічній обробці. Нашкодити собі ви можете, тільки якщо будете жменями їсти сиру квасолю. Тоді трапиться харчове отруєння — почнуться блювота і діарея. Середземноморська дієта, яка знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, хвороби Альцгеймера, базується на споживанні продуктів, в яких багато лектинів.