counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Новий удар по гаманцю: накопичувальні пенсії будуть забирати 7% зарплати


Переглядів: 828


Новий удар по гаманцю: накопичувальні пенсії будуть забирати 7% зарплати

У січні 2019 року в Україні повинні запустити накопичувальні пенсії. Надалі працюючі українці молодше 35 років повинні будуть платити додатковий внесок. І поки Кабмін все ще не презентував остаточну пропозицію, в Раді зареєстрували свою ініціативу під авторством 59 народних депутатів - законопроект №6677. Документ вже включили до порядку і можуть проголосувати найближчим часом, повідомляє Оbozrevatel.

З доходів доведеться платити обов'язкові внески. Зараз українці з кожної зарплати віддають 22% єдиного соціального внеску. На забезпечення солідарної системи Пенсійного фонду цих грошей не достатньо. На наступний рік "брудний" (з урахуванням всіх витрат) дефіцит складе 166 млрд грн, говориться в проекті держбюджету. Тому забирати гроші у Пенсійного фонду на накопичувальні пенсії не вдасться.

Згідно із законопроектом №6677, з наступного року українці будуть віддавати 2% зі своєї зарплати на накопичувальний рівень. Щорічно ставку будуть збільшувати, поки вона не досягне 7% зарплати.

Додатковий внесок: 2-7% зарплати (мінімальний внесок в 2019-м - 83,4 грн)

Згідно з підрахунками Нацкомісії з цінних паперів, якщо віддавати із зарплати 7% на накопичувальний рівень щомісяця, чоловіки можуть отримати другу пенсію в розмірі 10,2%, а жінки - 7,3%. Якби ці правила вже працювали, то українець із зарплатою в 10 тис. грн щомісяця віддавав би на "другий рівень" 700 грн, а розмір "другий пенсії" склав би 1020 грн для чоловіка і 730 грн для жінки.

"Змінами до базових пенсійних законах встановлюється, що застраховані особи, яким на дату запровадження обов'язкової накопичувальної системи пенсійного страхування виповнилося не більше 35 років, сплачують внески зі своєї заробітної плати (доходу) від 2 відсотків з щорічним збільшенням до 7 відсотків", - йдеться в законопроекті №6677.

Крім працюючих українців до 35 років, за бажанням робити внески також зможуть українці старше 16 років, які, наприклад, заробляють за кордоном. Таке ж право отримають іноземці, які постійно мешкають в Україні.

За чинними правилами, українець, який все життя платив соцвнесок, але до пенсії не дожив, фактично "дарує" свою виплату державі. У той же час накопичувальні пенсії можна буде успадкувати або використовувати до того моменту, як настав пенсійний вік.

Другу пенсію можна буде витратити завчасно на лікування важкого захворювання; на освіту дітей; на покупку нерухомості (іпотеку).

Головна особливість законопроекту №6677, яка відрізняє його від пропозицій Нацкомісії, - децентралізація. Тобто гроші не будуть зосереджуватися в руках одного накопичувального державного фонду. Кожен, хто працює зможе сам вибрати, кому довірити вклади. Йдеться про приватних (недержавних) пенсійних фондах.

У той же час державний Пенсійний фонд буде займатися адмініструванням - збирати гроші, враховувати і перерозподіляти їх між обраними українцями приватними Пенсфонда. Згідно з документом, раз на рік українець зможе безкоштовно поміняти свій фонд - тобто перевести свої заощадження.

"Орган Пенсійного фонду, що отримав заяву про добровільну участь у накопичувальній системі пенсійного страхування, має право перевіряти викладені в заяві відомості та вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості", - йдеться в документі.

Думка експертів і чиновників про те, чи варто в Україні запускати накопичувальні пенсії, розходиться.

"Додається один недолік, якого солідарна пенсійна система не має. Це ризик банкрутства пенсійного фонду. Людина 20 років збирав, потім фонд збанкрутував, він приходить до держави і говорить: я в чому винен? Це ви так контролювали, ви не створили гарантію", - заявив міністр соцполітики Андрій Рева.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова впевнена: приватні фонди дозволять розподілити ризики, створять конкуренцію на ринку і дадуть поштовх розвитку економіки. Зібрані кошти фонди повинні будуть інвестувати, інакше їх просто з'їсть інфляція. Найчастіше для таких інвестицій вибирають державні цінні папери, нерухомість, банківські депозити. При цьому, якщо нічого не змінювати, пенсії, на думку експерта, будуть з кожним роком скорочуватися. "Справа в тому, що солідарна система за показниками демографії праці не може дати нам можливість зробити пенсію, яка б замістив трудові доходи на рівні 40% і більше. Це означає, що наші доходи на пенсії впадуть на 60% мінімум", - розповіла Третьякова.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
більше матеріалів
/-0,39569997787476-/ /-pc-/
Top