counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Рада ухвалила в першому читанні закон про українську мову. Що він передбачає


Переглядів: 276


Рада ухвалила в першому читанні закон про українську мову. Що він передбачає

Верховна Рада прийняла в першому читанні доопрацьований законопроект про мову в Україні. За нього проголосував 261 народний обранець.

Якою ж буде мовна політика в країні, якщо цей документ стане законом?

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, а спроби введення в Україні офіційної багатомовності всупереч Конституції і встановленої конституційної процедури провокують мовної розкол країни, міжетнічне протистояння і ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, розповідає УП.Життя.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом.

Відповідальність будуть нести і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української у всіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Хто повинен буде знати українську мову

Згідно з документом, кожен громадянин України повинен володіти українською, як і той, хто претендує на наше громадянство. Серед посадових осіб української вільно повинні говорити, наприклад:

президент
голова Верховної Ради, його перший заступник і заступники
прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністра
глава СБУ
генпрокурор

глава Нацбанку
народні депутати, депутати ВР Криму
депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови
держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади

судді, адвокати
керівники навчальних закладів державної і комунальної форм власності; педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники навчальних закладів
медпрацівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я та інші.

Де обов'язково повинні спілкуватися українською мовою?

Якщо документ стане законом, то засідання, зустрічі і т.д. в органах влади - як центральної, так і місцевої - повинні проводити українською мовою. Якщо організатор зустрічі хоче провести її іншою мовою, повинен забезпечити переклад державною.

Якщо під час зустрічі хтось говорить не українською, організатор зобов'язаний забезпечити синхронний або послідовний переклад державною мовою, якщо цього вимагає хоча б один учасник події.

Українською має бути і вся документація цих органів, а також у судах і правоохоронних органах.

Передвиборна агітація за рахунок коштів Держбюджету, а також матеріали передвиборної агітації, які транслюють на ТБ, радіо і розміщують на носіях зовнішньої реклами, повинні бути державною мовою.

Інформаційні плакати політичних партій, кандидатів на пост Президента України, кандидатів у нардепи і місцеві депутати, на посади сільських, селищних, міських голів і старост друкують на українському.

Мова освіти - українська.

Держава гарантує кожному громадянину України право отримати формальну освіту українською мовою в державних і комунальних навчальних закладах: від садків до вишів.

Особам, які належать до нацменшин і корінних народів, гарантують право на навчання в комунальних школах і садках мовою нацменшини або відповідного корінного народу поряд з українською.

Це право реалізують через створення окремих класів (груп) з навчанням мовою нацменшини або корінного народу поряд з українською. Це не поширюється на класи (групи) з навчанням українською.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин, гарантують право на вивчення мови відповідних корінного народу або нацменшини в комунальних школах або через національні культурні товариства.

Навчальні заклади забезпечують обов'язкове вивчення державної мови, зокрема установи професійного (професійно-технічного), професійної перед вищими і вищої освіти - в обсязі, що дозволяє здійснювати професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин, іноземців та осіб без громадянства створюють належні умови для вивчення державної мови.

Документ говорить, що мовою культурних, розважальних і видовищних заходів є державна мова.

Інші мови під час таких подій можна застосовувати в разі, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених Законом України "Про нацменшини".

Супровід культурних і видовищних заходів повинно вестися українською мовою.

ФІЛЬМИ І СЕРІАЛИ

Фільми (в тому числі серіали, анімаційні та документальні фільми), повинні бути україномовними. Якщо в такому фільмі будуть іншомовні репліки, їх повинні озвучити або бути субтитрувати українською.

Сумарна тривалість субтитрованих реплік не може перевищувати 15% загальної тривалості всіх реплік у фільмі.

Каталоги відео за запитом, що надають послуги на території України, повинні забезпечувати доріжку українською не пізніше ніж через два місяці після надання доступу до відповідного фільму.

Кінотеатри можуть показувати іноземні фільми мовою оригіналу, супроводжуючи українськими субтитрами. Сумарна кількість сеансів демонстрації таких фільмів не може перевищувати 10% від загальної кількості сеансів показу фільмів у кінотеатрі на місяць.

Телебачення

Загалом у тижневому обсязі мовлення центральних і регіональних телерадіоорганізацій україномовні передачі і/або фільми повинні займати не менше 75% загальної тривалості передач або фільмів (або їх частин) в кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 і 22.00.

Фільми, створені на території республік колишнього СРСР не російською і не українською мовами і надалі дубльовані російською мовою, озвучують або дублюють українською.

Друковані ЗМІ в Україні видають українською мовою.

Можна видавати газету або журнал у двох або більше мовних версіях, одна з яких повинна бути державною мовою.

У кожній книгарні та місці, де продають книжки, має бути не менше 50% українських книжкових видань від загальної кількості назв в цьому місці.

В Україні з'явиться уповноважений із захисту мови

Він повинен захищати українську мову, захищати права українців на отримання державною мовою інформації та послуг у всіх сферах суспільного життя на всій території України і усунення перешкод і обмежень у користуванні державною мовою.

Відповідальність за порушення мовного закону

Порушники закону про обов'язкове застосування української мови заплатять від 200 до 600 мінімум доходів громадян. Закон ще має пройти друге читання в Раді.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
більше матеріалів
/-0,36380791664124-/ /-pc-/
Top