counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чи можна українцю відкрити рахунок в польському банку і наскільки це вигідно


Переглядів: 378


Чи можна українцю відкрити рахунок в польському банку і наскільки це вигідно

Рахунок в польському банку може стати в нагоді українцям, якщо ви їдете в Польщу або інші країни ЄС на відпочинок, для розрахунків за товари або послуги з місцевими або європейськими компаніями

З введенням безвіза для багатьох це стає актуальним. Тим більше що для будь-якого громадянина України відкрити його не складе ніяких труднощів. Для цього не потрібні ні робоча віза, ні посвідка на проживання. Знадобиться лише закордонний паспорт і іноді, можливо, ідентифікаційний код, про це пише Фінанси.ua.

Вибір банку

У польському інтернеті досить сайтів, які можуть допомогти: direct.money.pl/kontaosobiste/, topkontabankowe.pl/ranking-kont-osobistych/, jakibankwybrac.pl, najlepszekonto.pl або kontabankowe24.pl. Там є можливість дізнатися про пропозиції різних банків, порівняти умови, почитати свіжі новини галузі та багато чого корисного. Знання мови спростить завдання, але при бажанні вистачить і Google Translate.

Якщо ви звикли довіряти банкам з європейським капіталом, то приблизний список банків виглядає так: Raiffeisen Polbank (дочка австрійської групи Raiffeisen), Bank Pekao (основний акціонер італійський Unicredit), Bank Zachodni WBK (належить іспанській групі Santander), французькі BNP Paribas і Credit Agricole , ING Bank, німецький Deutsche Bank і Millenium Bank (дочка португальського банку). Всі банки пропонують практично однакові умови обслуговування при відкритті рахунку.

Зупинитися автор вирішив на Millenium Bank. Аргументи такі: він входить в десятку найбільших в Польщі, бере участь у Фонді Банківської Гарантії (аналог українського Фонду гарантування вкладів фізичних осіб), має кілька сотень відділень по всій країні і володіє одним з найбільш функціональних клієнт-банків.

Що потрібно для відкриття рахунку

«У відділення Millenium Bank я прийшов, маючи при собі тільки закордонний паспорт. Менеджер сказав, що цього більш ніж достатньо. Він зробив копії документа, запитав імена батьків, в якій країні я плачу податки, адреси проживання в Україні та Польщі. На всі формальності пішло не більше 5 хвилин. Картку довелося почекати 4 дні, але рахунком можна було користуватися відразу після укладення договору», - розповів автор статті.

Відкриваючи рахунок, вкрай бажано мати польську адресу, на яку потім звичайною поштою вишлють пластикову карту. Якщо такої не виявиться, можна спробувати домовитися про те, щоб її відправили в Україну або надіслали на відділення, і пізніше забрати самому. Але на це погоджуються не всі банки. Також знадобиться картка польського мобільного оператора для підтвердження транзакцій, що проводяться по карті.

В цілому, для більшості місцевих банків вашого закордонного паспорта буде достатньо. Але в деяких, наприклад, в Bank Pekao, можуть окремо попросити ІПН. Був і такий банк, який відмовився відкривати рахунок нерезиденту Польщі – Bank Zachodni WBK.

Досвід використання

Мати карту з собою не обов'язково. У Польщі дуже популярна хмарна платіжна технологія BLIK. Для розрахунку потрібен лише смартфон з встановленим додатком, який генерує коди платежів з обмеженим терміном дії. Вводиш його на терміналі і отримуєш готівку в банкоматі або оплачуєш покупки.

Карта працює і в Україні, але користуватися нею там невигідно через курс обміну. При поїздці в Україну краще взяти готівку злоті і вже в Києві обміняти на гривні.

Як відкрити депозит

Вибирати краще банк, який бере участь в системі гарантування вкладів. Як і при відкритті рахунку, для оформлення вкладу знадобиться тільки паспорт і адреса проживання в Польщі.

Прибутковість депозитів тут різко відрізняється від української. В національній валюті місцеві банки рекламують їх зі ставкою від 1,5% до 3% річних, в інших – на порядок або два менше. Так, наприклад, автор статті відкрив три депозити – в євро, доларах США і швейцарських франках – під 0,05%, 0,15% і 0,01% річних відповідно. Схоже, плата за надійність це наднизький дохід.

Як поповнити з України

Поповнити рахунок в польському банку з України можна трьома способами. Перший – звичайний банківський переказ з картки на картку. Але тут є обмеження – 15 000 гривень на добу. Наприклад, найбільший з українських банків – Приват – за це візьме 2% від суми (але не менше 50 грн).

Другий – SWIFT платіж. Відкритий в польському банку рахунок отримує міжнародний номер IBAN, на який можна зарахувати гроші через систему повідомлень SWIFT. Тут є нюанси. Якщо самому переводити гроші на свій же рахунок в іноземному банку, знадобиться індивідуальна ліцензія НБУ. Але якщо про це попросити своїх найближчих родичів, то можна обійтися без неї. Вони повинні будуть надати документ, що підтверджує спорідненість: свідоцтво про народження або про шлюб. При переводі суми, більшої $10 000 в еквіваленті, в банку можуть попросити джерело її походження (довідку про доходи, договір купівлі-продажу, дарчу).

І, третій – приїхати і поповнити самому. Ну, або попросити людину, яка буде їхати, звичайно, якщо ви їй довіряєте. Готівкою з України без декларації можна вивезти до 10 000 євро. Тут закинути їх на рахунок можна у відділенні або через банкомат.

Щоб закинути гроші на депозит, спочатку доведеться відкрити рахунок, потім перевести їх туди одним з перерахованих способів, і через клієнт-банк поповнити тіло вкладу.

Чи законно це?

Де-юре для відкриття рахунку за кордоном громадянину України потрібно отримати індивідуальну ліцензію в НБУ. Раніше вона видавалася в паперовому вигляді, але з 3 липня цього року її можна оформити в електронному (спочатку доведеться отримати електронно-цифровий підпис). Без нього відкрити рахунок дозволяється тільки на час перебування за кордоном. Перед поверненням ви зобов'язані його закрити. За порушення цієї норми передбачено штраф: 500 - 1000 неоподатковуваних мінімумів або 1000 - 3000, якщо вас зловлять повторно.

Де-факто, притягнути до відповідальності українця, який відкрив рахунок в Польщі або будь-який іншій країні, буде дуже важко. Банки інформацію про своїх клієнтів – нерезидентів не розголошують. Отже, про це просто ніхто не дізнається, якщо, звичайно, він сам не прийде в податкову і не зізнається.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
більше матеріалів
/-0,44839906692505-/ /-pc-/
Top