counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
30 Квітня
Всі новини...

Від коня до єнота: В Україні хочуть поставити на облік всіх тварин, а порушників - штрафувати


Переглядів: 282


Від коня до єнота: В Україні хочуть поставити на облік всіх тварин, а порушників - штрафувати

В Україні пропонують зобов'язати реєструвати всіх тварин в спеціальному реєстрі. Поставити на облік пропонують не тільки домашню худобу - корів, коней, кіз, свиней і тд, але і кішок, собак і диких тварин, які перебувають у неволі чи в напіввільних умовах.

Такі правила передбачені законопроектом №9022. У даних про реєстрацію пропонується вказувати породу, домогосподарство, в якому перебуває тварина, інформацію про забій, утилізацію, загибель, переміщення корів, свиней і т.д. Якщо ж мова йде про котів і собак та іншу дику живність типу єноти, ведмеді або вовки, то інформацію про переміщення потрібно подавати тільки в разі, якщо тварина перетнула кордон або ж у неї змінився господар.

Автори документа - нардепи Бакуменко, Лабазюк, Кучер і Юрчишин, кажуть, що це необхідно, щоб привести український закон у відповідність з європейським.

Насправді, їх ініціатива далеко не нова. Не раз уряд намагався перерахувати животину у дворах і квартирах українців. Тільки кожен раз до справи не дійшло, та до того ж такі спроби викликали у людей паніку. Багато хто підозрював, що слідом за складанням списку домашньої худоби піде його оподаткування (не виключено, так могло і бути).

У той же час, зауважимо, що у великої рогатої худоби в Україні і так є паспорти, ветеринари ведуть її облік. Само собою - паспортизація тварин справа не безкоштовна. Ці витрати несуть самі селяни.

Хто буде платити за реєстр і кому це треба?

Депутати ж в новому законопроекті пропонують перекласти ці витрати, а за їхніми підрахунками, з приплодом 2018 року знадобитися витратити на реєстрацію домашньої худоби близько 2 млрд грн. Цю суму нардепи наївно пропонують компенсувати з державного бюджету.

Примітно, що в пояснювальній записці депутати зазначають лише вартість реєстрації домашньої худоби, котів і собак ніхто навіть не рахував.

Та й що з них взяти - їх не вирощують заради м'яса і молока, що так відчайдушно намагається взяти під контроль, або поки що тільки - задавити держава. Наприклад, за підрахунками нардепів, в 2019 році українці виростять близько 33 млн свиней. Якщо з реєстрації кожної якась фірма-прокладка отримає від держави навіть по 30-40 гривень за голову, виходить нечувана сума фактично - ні за що.

Адже реєстр він їсти не просить. Функції контролю здійснюватимуть місцеві ветеринари, а у реєстратора - інші функції.

Штрафи за невиконання

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 107-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині розміру штрафних санкцій за порушення законодавства з ідентифікації і реєстрації тварин, зокрема, встановити накладення штрафу на громадян від двадцяти п'яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 425 - 510 грн -, а на фізичних осіб - підприємців - 1020 - 1530 грн. При повторних порушеннях і штрафи будуть більше.

Також пропонується ввести відповідальність за порушення законодавства щодо ідентифікації та реєстрації тварин та невиконання законних вимог посадової особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ідентифікації та реєстрації тварин, його територіального органу для операторів ринку тварин в розмірах від двох до десяти мінімальних заробітних плат - 7446 - 37230 грн. Що таке "законну вимогу особи" депутати схоже будуть придумувати на ходу і вписувати все, що прийде в голову після спекотного відпочинку.

Нагадаємо, законотворці давно хочуть зобов'язати українців забивати худобу тільки на сертифікованих бойнях. Так що наступними кроками після перепису худоби може стати цей.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
більше матеріалів
/-0,39615821838379-/ /-pc-/
Top