counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Що треба знати, щоб проголосувати?


Переглядів: 61


Що треба знати, щоб проголосувати?

До виборів залишилося кілька днів: 25 жовтня 2015 року рівно о 8:00 відкриються дільниці і люди зможуть голосувати. Відкритими дільниці будуть, як і на попередніх виборах, до 20:00. Та для того, щоб спокійно і без негативних наслідків скористатися правом на голос, варто пам’ятати кілька правил, а ще перевести годинники на годину назад, адже в ніч з 24-го на 25 жовтня країна переходить на зимовий час.

Маєш право

Загальновідомо, що виборцем в Україні стають у 18 років. Скористатися голосом можуть ті, хто має «виборчу адресу», внесений до уточнених списків дільниці (адреси дільниць вказані у запрошеннях). У день голосування у списки нікого вже не може бути включено.

Бюлетень для голосування можна отримати лише особисто, надавши паспорт громадянина України. Якщо ви не вклеїли фото, досягнувши 25-ти і 45-річного віку, – не відмовляйтеся від права голосувати. Адже фото - справа не дільничної виборчої комісії (ДВК), а Міграційної служби, і бюлетень мають видати.

Але не варто намагатися отримати бюлетень, надавши, приміром, закордонний паспорт, водійські права, військовий квиток чи навіть посвідчення народного депутата. Виняток є лише для тих осіб, які недавно отримали громадянство, – це тимчасове посвідчення громадянина України.

Правила видачі бюлетенів не змінилися. Члени ДВК працюватимуть удвох: один - надає список виборців для підпису, а другий – заповнює контрольний талон бюлетеня. Виборець розписується і у списку виборців за одержання ним бюлетенів, і на кожному контрольному талоні.

Оскільки вибори місцеві, у кожному регіоні може бути різна кількість бюлетенів, та здебільшого їх буде чотири. Адже потрібно обрати депутатів обласної ради; районної ради; міської, селищної, чи сільської ради. А також – міського, селищного чи сільського голову. У містах обласного значення, де райради не обирають, відповідно буде три бюлетені. А у Києві - лише два: за Київраду і мера.

Як голосувати?

Отримавши бюлетень, потрібно зайти у кабінку для таємного голосування. Засвідчувати свій вибір на коліні, підвіконні чи ще деінде - заборонено. Як і заходити в кабінку з «групою підтримки». Якщо через фізичні проблеми виборець сам не може заповнити та вкинути в скриньку бюлетені, може попрохати про допомогу іншого виборця, але з відома голови ДВК. А членам комісій, кандидатам, довіреним особам, спостерігачам, представникам ЗМІ чи навіть народним депутатам туди зась.

Як заповнити бюлетень? Процес голосування буде дещо відмінним від попередніх. Він не складний чи інноваційний. Просто передбачає, що виборець має проставити навпроти порожнього квадратика з назвою партії, кандидата у депутати відповідної ради, кандидата на міського/селищного/сільського голову «+» або іншу позначку. Але проголосувати, приміром, за партію «А», а кандидата, який висунутий партією «Б», не вийде.

Після назви партії у бюлетені вказується ім’я місцевого лідера і лише потім ім’я кандидата, який балотується у вашому окрузі. Якщо обрана вами політична сила подолає 5-відсотковий бар’єр, лідер гарантовано отримає мандат. Підтримавши кандидата з округу, ви автоматично підтримуєте його політичну силу та її лідера.

Важливо знати: «вибути» з виборів загалом і з бюлетенів зокрема вже ніхто з кандидатів не може. І такої позначки, як на попередніх виборах, бути не може. Єдина підстава – це смерть кандидата. Тому всі заяви про зняття кандидатури – просто слова.

Якщо ж бюлетень зіпсували не зумисно, є право на його заміну. Треба повідомити членам ДВК, що таке сталося, повернувши їм зіпсутий бюлетень, тоді написати заяву про видачу іншого. Зіпсований бюлетень мають погасити, відірвавши правий нижній кут, та скласти про це відповідний акт. Та помилитися і обміняти бюлетень можна лише раз.

Застереження та попередження

Що ще важливо: робити «селфі» з бюлетенем у кабінці для голосування, а згодом викладати його у соцмережі не варто. Закон говорить, що голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Перед тим як спокуситись проголосувати за гроші або ж кілька разів, винести бюлетень, вкинути в урну вже заповнений документ - варто добре подумати. Окрім разового заробітку, можна ще отримати покарання у вигляді як штрафу, так і позбавлення волі.

Якщо ж уже геть хочеться заробити, то що заважає взяти винагороду, а проголосувати чесно? Перевірити «роботодавець» результат не зможе, і до правоохоронців із заявою, що його обдурили, точно не звернеться. Як вже доказ вимагає, наприклад фото, то хитруни таких мудрагелів давно знайшли як обійти. Навіть інструкції є. Крок перший: берете «файлик» чи обгортку від цигарок, накладаєте на бюлетень, ставите позначку - і фотографуєте. Крок другий: знімаєте плівку і віддаєте голос за того, за кого справді хочете. І вівці цілі, і вовки ситі.

Що також важливо: графи «Не підтримую жодного» не буде. Та якщо не проставити жодної позначки, це не означатиме, що проголосували «проти всіх». Не варто вкидати в урну бюлетень чистим, залишаючи спокусу «проголосувати» за вас. Якщо ви впертий Противсіх, то проставте кілька позначок, і бюлетень стане недійсним.

Хоч це не вихід, адже обирати треба. І є з кого. За даними Центральної виборчої комісії, до переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їхніх місцевих організацій у місцевих виборах, увійшло 142 політсили. Загалом зареєстровано кандидатів у виборчих списках 209 877 осіб. А заяви на кшталт «не йдіть на вибори» чи «вибори нічого не вирішують» - технології. Як і шельмування, звинувачення у продажності членів комісій різного рівня, виборців та всіх без винятку політиків. Це варто пам’ятати і користатися правом обирати собі (а не комусь) владу.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
більше матеріалів
/-0,36847996711731-/ /-pc-/
Top