counter
Стрічка новин
Вибрати все
10 Травня
9 Травня
Всі новини...

Небезпечна бот-програма тероризує користувачів смартфонів: що потрібно знати про «Момо»


Переглядів: 5533


Небезпечна бот-програма тероризує користувачів смартфонів: що потрібно знати про «Момо»

У мережі з'явилася бот-програма Момо, що лякає людей зі слабкою психікою і підлітків, яка несподівано з'являється у списку телефонних контактів. Всі спроби видалити її, як правило, безрезультатні. Контакт з'являється знову і знову, а хтось починає писати, що все знає про вас, а в деяких випадках - що "ви помрете через кілька днів".

Гра з'явилася місяць тому в Аргентині. У цій країні був зафіксований перший випадок суїциду. 12-річна дівчинка після розмови з якимось абонентом на ім'я Момо включила відеокамеру і наклала на себе руки. Така версія того, що сталося, поширюється в інтернеті. Однак аргентинські медіа стверджують, що насправді незадовго до суїциду школярка розмовляла по телефону зі своїм 18-річним другом, у якого на аватарці було страшне зображення Момо. Цього хлопця поліція поки не знайшла.

что таоке момо, момо, вирус, бот, преступлениеЗ'явившись в Аргентині місяць тому бот-програма стрімко заражає пристрої по всьому світу. В Україні Момо поки не фіксували. Але з 3 серпня Момо почала дзвонити на телефони в Росії.

Так відеоблогер "Анна Портер" кілька днів тому вона опублікувала відео зі своїм листуванням із Момо, повідомляють Факти. Скажемо відразу, є помилкою твердження, що програма дзвонить тільки дітям, наприклад, на відео вище, програма дзвонила дівчині, стверджуючи, що вона - дорослий чоловік, у якого є кредит. Тобто бот краде всю наявну в телефоні інформацію про власника і залякує людину. Однак, якщо відключити геолокацію, - бот не може обчислити мову користувача.

Момо заражає телефон через WhatsApp і Telegram.

"В інтернеті я знайшла її номер телефону. Ось він: +813 45 10 *** (щоб уникнути неприємностей, ми не публікуємо номер повністю. - Авт.) кажуть, що Момо іноді сама додається до вас в контакти. Так як у мене її в друзях не було, я вирішила написати їй повідомлення.

Якщо чесно, то не особливо вірила в те, що вона мені відповість. Ну ви ж знаєте, як складаються всякі легенди. Але вона відповіла. Спочатку, коли почалося листування, я була налаштована скептично. Але незабаром мені стало не до жартів. Цікаво, що номер Момо зареєстрований у Японії, але цей монстр зі мною спілкувався російською мовою.

Я написала: «Привіт», не чекаючи, що мені хтось відповість. Зізнаюся, що мене охопило тремтіння, коли я побачила, що моє повідомлення незабаром було прочитано і мені пишуть відповідь. «Даремно», - написала Момо. «Що даремно?» - питаю. «Даремно написала. Тепер тебе чекає...» - «Що чекає?» - «Смерть. Даремно написала. Я все знаю про тебе. Ти дурна, потворна бездарна малолітка». Вона знала, що я дівчина і що малолітка! Розумієте? Я спробувала відповісти: «Навіщо ти так грубо?» Момо ж, ніби не помічаючи мого запитання, продовжила: «Я знаю, де ти живеш. Твоє місто. Будинок. Вулицю. Всі, хто мені пишуть - помруть. 4 дня до твоєї смерті».

Я вирішила вийти з листування. Але через якийсь час, напевно, через хвилину, пролунав дзвінок. Я побачила на екрані жахливу морду Момо. Коли зняла трубку, то почула страшний шепіт, від якого волосся стає дибки.

Це все було 3 серпня. 4 серпня вона подзвонила знову. На цей раз шепіт доповнився жіночим плачем на дальньому плані, який переходив в істеричний сміх. Після цього Момо наказала мені зайти в переписку.

Коли я зайшла в повідомлення, то побачила присланий від Момо файл. Відкрила його і побачила, що цей монстр надіслав мені інформацію про мене. Там дійсно була моя адреса, кілька моїх фотографій, які, я майже впевнена, що не викладала в інтернет. Також були описані деякі події з мого життя. Аж до таких подробиць, що я їла на сніданок. Я не знаю, як це можливо. Потім вона мені прислала повідомлення. «Прочитала? Будеш робити, що я скажу». Поки більше зв'язку з Момо не було. Намагаюся, як можна рідше включати свій смартфон", - написала залякана відеоблогер.

Таке листування дійсно виглядає моторошно і на людей зі слабкою психікою може вплинути деструктивно. І психологи припускають, що деяких підлітків, схильних до суїциду, Момо реально може довести до самогубства.

У департаменті кіберполіції, також вважають, що з людьми спілкується не людина, а програма-бот. Діалог у ній запрограмований. При цьому в програмі, швидше за все, активна функція поповнення словникового запасу.

"Завдання бота Момо - змусити вас зателефонувати йому. Зазвичай вас відразу скидають і тут же передзвонюють. Поки демонструється аудіоролик з моторошними звуками, програма краде дані з вашого смартфона. Підліток, бачачи свої фото, відеофайли, інформацію про адресу, вік, не відразу може збагнути, що все це в нього було в його смартфоні і в соціальних мережах, до яких прив'язаний номер. Якщо у дитини серед цих даних є щось, що вона хотіла б приховати від усіх, її можна шантажувати. Цілком можливо, навіть доводити до деяких відчайдушних вчинків, таких як спроба самогубства", - говорять кіберполіцейські.

Момо вперше з'явилася на Facebook 30 червня 2018 року. Один чоловік написав повідомлення про те, що йому потрібна допомога і попросив передзвонити на його номер телефону.  Інформація про допомогу поширювалася швидко. Багато людей траплялися на цей прийом і справді телефонували за вказаним номером. Таким чином, як вважають фахівці, програма Момо, подібно вірусу, почала поширюватися по світу.

А ось зображення Момо - це фотографія скульптури японського художника Мідорі Хаясі, яка  з'явилася в 2016 році в музеї жахів в Японії, що зображає птицю-мати. Сам Хаясі, швидше за все, не має ніякого відношення до вірусної бот-програми, що стрімко вражає телефони по всьому світу.

У разі появи у вашому телефоні цієї програми - пам'ятайте, це лише бот, який не здатний вам нашкодити абсолютно нічим. Зверніться до фахівців, які очистять ваш телефон від шкідливого бота.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як магнітні бурі впливають на здоров'я людини
Як магнітні бурі впливають на здоров'я людини
Для метеочутливих людей магнітні бурі можуть стати справжнім випробуванням У цей час погіршується самопочуття,....
6 ознак того, що ви на порозі серйозних змін у вашому житті
6 ознак того, що ви на порозі серйозних змін у вашому житті
Не варто боятися змін, оскільки вони є паливом для руху вперед, чудовим мотиватором та джерелом ентузіазму Є к....
Порядок у будинку - порядок у житті: методики прибирання для формування щастя
Порядок у будинку - порядок у житті: методики прибирання для формування щастя
Експерти в галузі біоенергетики говорять про те, що порядок у будинку практично завжди призводить до порядку в....
Три найкращі грошові змови на гаманець
Три найкращі грошові змови на гаманець
Ні для кого не секрет, що робота найчастіше не оцінюється належним чином Але є вірний спосіб примножити багатс....
Гороскоп на 10 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 10 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ви відчуєте себе особливо енергійним та рішучи....
більше матеріалів
/-0,40481305122375-/ /-pc-/
Top