counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Легалізація "євроблях": як це робили в Молдові


Переглядів: 1858


Легалізація євроблях: як це робили в Молдові

Свого часу в Молдові було чимало «євроблях». Уряд країни дозволив провести одноразову амністію машин на іноземній реєстрації, ввезених до 1 листопада 2016 року, зі знижкою від діючих ставок акцизу в розмірі 70%. Обмеження за роком випуску теж було знято - машини віком понад 10 років обкладалися акцизом як 10-річні. Скасували обов'язкове надання сертифікату. Варто зауважити, що зараз в Молдові максимально допустимий вік для розмитнення авто становить 7 років, хоча за правилами 2016- го було 10 років, пише Auto.Ria.

Амністія «євроблях» тривала з 1 січня до 1 квітня 2017 року, але через велику кількість бажаючих легалізувати свої авто термін був продовжений до 1 липня. Пільгове розмитнення («легалізація») проводилося за ставками акцизу 2016 року. Перед розмитненням необхідно було надати «віньєтку», тобто документ про сплату збору за користування дорогами і довести факт керування цим авто до 1 листопада 2016 року.

Читайте також: Кордони відкриють

Для реєстрації авто в Молдові вже на нового власника потрібно виїхати за кордон, укласти з власником «з брифа» договір купівлі-продажу, зняти авто з обліку в країні приписки, а тоді вже звертатися до місцевих органів реєстрації.

«Скільки коштувало «легалізувати» машину з іноземною реєстрацією в Молдові? Візьмемо для розрахунку прикладів найдорожчі категорії за віком, тобто 10+ років. Якщо бензиновий двигун мав обсяг 0.9 л, пільговий акциз становив 140 євро; 1.3 л - 230 євро; 2.5 л - 1140 євро; 3.5 л - 3700 євро. Дизельні авто з двигуном 1.5 л обходилися в 270 євро; 2.5 л - 1150 євро; 3.5 л - 3700 євро», - відзначають експерти Avto.Ria.

Наведені значення - пільгові, для «податкової амністії», в розмірі 30% від повних ставок акцизного збору.

Поки тривав період «легалізації євроблях» в Молдові, зареєструвати свої автомобілі встигли 18,7 тисячі власників. Надходження до державної скарбниці склали 442 мільйони лей - близько 21,6 млн євро. Тобто, в середньому з кожного розмитненого «єврономера» Молдова отримала 1155 євро.

Закон крім «амністії» передбачав ряд санкцій для тих, хто вирішить і далі їздити на нерозмитнених авто, ігноруючи законодавство. Спочатку ввели плату за дороги для водіїв, які мають молдавське посвідчення водія, але керують «чужими» автомобілями. Вартість «віньєтки» - 4 євро за 7 днів, або 16 євро на місяць, або 85 євро за 180 днів. Максимальний термін тимчасового ввезення - 180 днів протягом послідовних 12 місяців.

Поліції надали пряме право зупиняти автомобілі з іноземною реєстрацією і перевіряти дійсність «віньєтки» і час перебування авто на території Молдови. У разі порушень автомобіль затримується і примусово супроводжується до прикордонного митного поста, звідки машина буде вивезена за територію держави. Вартість супроводу - 0,15 євро за кожен кілометр (плюс оплата за відсутні віньєтки по 180 євро за кожен повний або неповний період в 180 днів, а також за інші штрафи).

Права іноземців при цьому зберегли - якщо, наприклад, українець в'їде в Молдову на своєму авто, до 180 днів він може перебувати і користуватися дорогами цієї держави безкоштовно. Далі - 180 євро за кожні наступні 180 днів.

Нагадаємо, як раніше заявила Ніна Южаніна, законопроект щодо вирішення проблеми з автомобілями на європейській реєстрації вже розроблений. За її словами, однією з причин небажання розмитнювати автомобілі в Україні є завищена ввізне мито і ПДВ.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,3789370059967-/ /-pc-/
Top