counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Не в курсі: кримчани мають квоти у кращі виші України, але користуються ними одиниці


Переглядів: 212


Не в курсі: кримчани мають квоти у кращі виші України, але користуються ними одиниці

Абітурієнти з окупованого півострова Крим отримують квоти на навчання за державний рахунок в кращі вишы України, але користуються ними одиниці. Таку думку висловила глава Центру громадської просвіти "Альменда" Валентина Потапова на прес-конференції, передав кореспондент АСН.

"При таких плюсах кримчани не вибирають українські виші. Проаналізувавши, ми з жахом для себе відзначили, що інформація про всі ці плюси просто не заходить до Криму", - зазначила експерт. За її словами, в "вік комп'ютерних технологій" жителі окупованого півострова дізнаються про наявність пільг для вступу до українських ВНЗ з абсолютно непримітної реклами на підконтрольній території. Крім того, жителі півострова необґрунтовано побоюються, що їх будуть "бити за російську мову".

Як пояснила експерт, виправдані страхи кримчан щодо мови лише в частині труднощів при навчанні. Однак Міністерство окупованих територій заявило про готовність у разі необхідності оплатити їм додаткові курси української мови при вишах.

За даними експерта, в 2017 році в 35 вишах України 20% місць було віддано на "кримську квоту" - абітурієнтам з окупованого півострова. Незважаючи на те, що державне замовлення становить 2600 місць, вступило всього 204 людини. Решта місць, як запевняють експерти, були розподілені між абітурієнтами інших пільгових категорій.

Зокрема, Одеська область запропонувала кримчанам "фантастичні" квоти - навчання за держкошти в "ветеринарці", "морехідці", в Одеському інституті харчових технологій, в Одеській юридичній академії. Крім того, до переліку з 35 вишів входять Львівська політехніка і Київський національний економічний університет.

При цьому вона додала, що прийняті в 2016 році зміни стали унікальними, оскільки ніде в світі не існує подібного порядку зарахування до ВНЗ студентів зі "спірних" територій, незважаючи на наявність цілого ряду схожих конфліктів. Цей порядок передбачає, що Україна не визнає освітній документ, виданий на окупованій території, але Україна визнає сам факт навчання дитини на цій території.

Таким чином, школяр може отримати державний атестат за 9-й клас, здавши лише дві державні підсумкові атестації. Від здачі української літератури в цьому випадку довелося відмовитися, бо доступ до літератури на непідконтрольних територіях значно ускладнений.

Для цього діти записуються в одну зі шкіл на "материковій" Україні для дистанційного навчання. Один з успішних прикладів такого навчання - Міжнародна українська школа, а також школи в Херсоні та Новій Олексіївці.

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року, згідно з новими правилами, правом першочергового зарахування зможуть скористатися ті, хто вступає до медичних і педагогічних вишів на спеціальності галузей знань 01 "Освіта/Педагогіка" і 22 "Охорона здоров'я". Їм належить відпрацювати в сільській місцевості не менше 3 років - на цей період фахівцям будуть безкоштовно надавати житло з оплатою опалення та освітлення.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
більше матеріалів
/-0,40071821212769-/ /-pc-/
Top