counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

«П'ятирічка» нацбезпеки: що в ній криється?


Переглядів: 46


«П'ятирічка» нацбезпеки: що в ній криється?

Більше ніж півроку знадобилося для розроблення та затвердження одного з надважливих документів у житті країни — нової Стратегії національної безпеки. Рада національної безпеки і оборони України на чолі з Президентом Петром Порошенком 6 травня 2015 року завізували Стратегію, що відповідає на нові виклики, які стоять перед країною. Цей документ — рамковий, певний кістяк, на підставі якого найближчим часом парламентарії і чиновники повинні затвердити сотні, якщо не тисячі, нових законодавчих актів. А потім реалізовувати їх.

«Стратегія національної безпеки є основним документом військового планування. Вона містить документи з питань воєнної безпеки, зокрема військову доктрину, основні напрями зовнішньої політики, стратегію інформаційної безпеки, формування сектору безпеки і оборони, інші нагальні питання національної безпеки, а також державні програми щодо основних напрямів державної політики національної безпеки», — заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов. Він наголосив, що Стратегія розрахована до 2020 року. Потім її знову переглянуть.

Згідно із затвердженим документом, основна загроза для України — агресивна політика Росії, а також корупція, економічна криза, неефективна система держуправління, обмежений фінансовий ресурс держави і, відповідно, зниження рівня життя громадян України. Тобто всі ці погрози наша країна повинна відбити — провести реформи в багатьох галузях, підкоригувати зовнішню політику.

Протидія «потенційному супротивникові»

Сергій ПашинськийСергій ПашинськийМабуть, вирішальний прорив нової Стратегії — в ній названий потенційний супротивник України. В РНБО вирішили, найбільше нам загрожує Росія.
«В чому полягала трагедія незалежної держави Україна? 24 роки ми всім і самі собі розповідали, що у нас все добре, що у нас немає ворогів. Під цю колотнечу високопосадовці розікрали і знищили армію. Тепер у Стратегії чітко позначений потенційний супротивник і, знаючи його, ми плануємо реформувати свої збройні сили, будувати нашу геополітику, — заявив АСН голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський і уточнив, — Армію необхідно створювати, враховуючи сучасні виклики. Якщо проаналізувати, як і де рік тому базувалися наші військові частини, то складається таке враження, що ми готувалися воювати з Румунією і Польщею».

За попередніми розрахунками пана Пашинського, країна зможе отримати нову військову Доктрину вже до кінця травня. Потім парламент має ухвалити програму оборонного планування, де чітко буде розписано комплектацію військових частин, їх розміщення, озброєння.

Також очікується, що найближча «оборонна п'ятирічка» буде спрямована на розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу. «Головне завдання ОПК — забезпечити потреби нашої армії та Національної гвардії в сучасній високотехнологічній зброї. Особливу увагу буде приділено відновленню ракетного щита України. Така робота здійснюється без порушень наших міжнародних зобов'язань», — зауважив Олександр Турчинов.

Розраховувати на власні сили добре, але ще краще — заручитися підтримкою впливових друзів, інституцій. Таку потенційну підтримку Україна, як це позначено в Стратегії, бачить в особі НАТО. «Євроатлантична інтеграція — наш ключовий напрям. Україна має перейти на стандарти НАТО —альтернативи немає», — говорить АСН народний депутат, представник «оборонного» парламентського комітету Дмитро Тимчук.Дмитро ТимчукДмитро Тимчук

Прикметно, рік тому Петро Порошенко, будучи ще тільки кандидатом у президенти, стверджував, що Україні не час рипатися в НАТО: і підтримки серед українців військово-політичного Альянсу немає, та й в Брюсселі Україну серйозно не сприймають.

У Стратегії також вказано, в перспективі Україні необхідно сформувати професійну армію і створити кадровий резерв, реформувати СБУ, з акцентом на розвиток «розвідувальних і контррозвідувальних органів».

Інформація, як зброя

Ще одним пріоритетом стане посилення інформаційної безпеки, будівництво повноцінної медійної інфраструктури. «Інформаційна складова у війні грає чи не вирішальну роль на рівні кампанією по озброєнню. Чому стала можлива анексія Криму? Люди дивилися російський контент, а він спрямований на зомбування, — міркує народний депутат Світлана Заліщук. — Тому важливим питанням, як показав досвід і Криму, і сходу України, є розвиток українських каналів. Не обов'язково вони мають бути україномовними, можливий і російський контент, але вони повинні працювати не в інтересах агресора. Паралельно проводити інтернетизацію мовлення».

А з урахуванням того, що Україна намагається інтегрувати в ЄС, стати частиною НАТО, керівництву країни, за словами Світлани Заліщук, вкрай важливо думати про якісне інформування світу про події в Україні: і про війну на сході, і про проведених реформах, культурі, історії.

Світлана ЗаліщукСвітлана Заліщук«Російська Федерація інвестує мільйони газових доларів в піар у європейських, міжнародних столицях. Росія не сходить з язиків, активно лобіює свою позицію і версію подій. Україні теж важливо розвивати іномовлення», — говорить Світлана Заліщук і одразу ж зауважує, що у всіх країнах іномовлення фінансують із держбюджету. А, як відомо, сьогодні українська держскарбниця здебільшого нагадує церковну скриньку для пожертв.

«Потрібно запускати економіку, наповнювати бюджет», — вважає депутат.

Економіка без крадіжок — успішна економіка

Детальний план, як підняти економіку України після «хука» попередньої влади і війни на сході, описаний у чинній програмі уряду та затвердженій президентській програмі «Стратегія реформ — 2020». Але всі ці реформи можуть бути паралізовані вірусом, що й надалі прогресує серед влади, — корупція.
«У боротьбі з корупцією ми вже багато зробили — ухвалили закон про Антикорупційне бюро, обрано його директора, створюється Національне агентство з протидії корупції. Наш комітет ретельно перевіряє законопроекти на предмет корупційних складових. Але багато що ще належить зробити, — розповідає АСН голова Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції Єгор Соболєв. — Ключовий закон, який ми ось-ось проводитимемо через парламент — відкриття всієї інформації: кому належить земля, нерухомість, автомобілі. Засекреченими залишаться лише точні адреси громадян та номерні знаки їхніх авто. Все інше відкрито — кому, якого розміру і скільки належить».Єгор СоболєвЄгор Соболєв

За словами Єгора Соболєва, логіка цієї законодавчої ініціативи така: що більше буде знати громадськість, то скоріше вона контролюватиме чиновників, допоможе подолати корупцію в селах, містах, країні.

«Наступні законодавчі ініціативи дадуть змогу знизити корупцію на нижчому рівні. Мають намір вжити комплекс законів, які заборонять державі вимагати у громадян інформацію, яка вже є у держави. Найпростіше, ухвалимо закон про скасування усіляких довідок, погоджень, при отриманні яких громадяни дають хабарі, — створимо таке собі електронне управління», — повідав парламентарій.

Що ж, будемо сподіватися, що державний розум і християнська совість дадуть змогу українським чиновникам і політикам в повному обсязі реалізувати Стратегію національної безпеки, захистити країну і громадян від потенційних загроз. Адже Україна стоїть на краю прірви. І зволікання або бездіяльність можновладців може підштовхнути країну в безодню.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,41715598106384-/ /-pc-/
Top