counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Жовтня
26 Жовтня
Всі новини...

Мінсоц знайшов нову "відмазку" для невиплат пенсій переселенцям


Переглядів: 9932


Мінсоц знайшов нову відмазку для невиплат пенсій переселенцям

16 травня відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, слухали звіт Мінсоцполітики станом виконання перехідних положень Закону України від 3 жовтня 2017 року №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Зокрема Кабмін в особі Мінсоцполітики в шестимісячний строк з дня набрання чинності Законом повинен був підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про порядок отримання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв'язку з перебуванням на території, тимчасово неконтрольованій державною владою України, повідомляє Донбасс SOS.

У проекті рекомендацій за підсумком слухань Комітет ВРУ зазначив, що невиплата пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольною території є порушенням як норм українського законодавства, так і міжнародних стандартів.

Так, згідно зі статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, держави-учасники Конвенції повинні поважати права кожної фізичної або юридичної особи на мирне володіння своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Крім рухомого і нерухомого майна, під захист статті 1 Першого протоколу потрапляє, зокрема, і право на пенсію.

"Міністерство розробляє законопроект, але необхідні додаткові уточнення щодо дії нового закону 2268 про окуповані території. Після цих уточнень законопроект буде доопрацьовуватися" - так лаконічно прокоментував ситуацію, що склалася заступник міністра Мінсоцполітики Микола Шамбір.

Детальніше позиція Мінсоц викладена в листі до Комітету, там зазначається, що відповідно до Закону України 2268 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" змінено статус територій та окремі райони Донецької і Луганської області визначено тимчасово окупованими території. А відповідальність за окуповану територію, підкреслює Мінсоцполітики, несе окупант. При цьому в разі повернення території під контроль української влади, всі виплати будуть повернуті.

Резюмуючи Мінсоц пише, що "пропозиції щодо порядку отримання соціальних виплат, в тому числі і пенсій, особам за їх фактичним місцем проживання на території України, будуть опрацьовані після визначення переліку окупованих територій в Донецькій і Луганській областях".

Тобто ігноруючи позицію і вимоги Комітету ВР з питань соціальної політики, ігноруючи вимоги Конституції і міжнародних правил Мінсоцполітики продовжує діяти і гнути свою лінію, обурюються правозахисники.

Замість обіцяного законопроекту, Мінсоцполітики раніше ухвалив зміни до Постанови 365. У ньому, замість порядку виплат для людей, які проживають на тимчасово окупованій території, Мінсоцполітики планує ввести окремий порядок виплати пенсії та соціальних виплат за минулий період. Однак самого порядку ще не існує в природі. Правозахисники заявляють, що не відступляться і будуть продовжувати тиснути на незаконні дії Мінсоц, зокрема і за підтримки парламентського комітету.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
У ніч з 26 на 27 жовтня під впливом 25-го місячного дня сни можуть бути промовистими, але лише за умови, що во....
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день може вимагати від вас прийняття важливого рішення щодо осо....
Гороскоп від Анжели Перл на 27 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 27 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам захочеться проявити себе на роботі чи в особистих стосунках Ваш....
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день буде насиченим подіями, які можуть вплинути на ваше майбут....
Сон у ніч з 25 на 26 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сни в ніч з 25 на 26 жовтня, під впливом 24-го місячного дня, будуть яскравими та позитивними, і можуть зіграт....
більше матеріалів
/-0,36260986328125-/ /-pc-/
Top