counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Мінсоц знайшов нову "відмазку" для невиплат пенсій переселенцям


Переглядів: 9932


Мінсоц знайшов нову відмазку для невиплат пенсій переселенцям

16 травня відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, слухали звіт Мінсоцполітики станом виконання перехідних положень Закону України від 3 жовтня 2017 року №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Зокрема Кабмін в особі Мінсоцполітики в шестимісячний строк з дня набрання чинності Законом повинен був підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про порядок отримання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв'язку з перебуванням на території, тимчасово неконтрольованій державною владою України, повідомляє Донбасс SOS.

У проекті рекомендацій за підсумком слухань Комітет ВРУ зазначив, що невиплата пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольною території є порушенням як норм українського законодавства, так і міжнародних стандартів.

Так, згідно зі статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, держави-учасники Конвенції повинні поважати права кожної фізичної або юридичної особи на мирне володіння своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Крім рухомого і нерухомого майна, під захист статті 1 Першого протоколу потрапляє, зокрема, і право на пенсію.

"Міністерство розробляє законопроект, але необхідні додаткові уточнення щодо дії нового закону 2268 про окуповані території. Після цих уточнень законопроект буде доопрацьовуватися" - так лаконічно прокоментував ситуацію, що склалася заступник міністра Мінсоцполітики Микола Шамбір.

Детальніше позиція Мінсоц викладена в листі до Комітету, там зазначається, що відповідно до Закону України 2268 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" змінено статус територій та окремі райони Донецької і Луганської області визначено тимчасово окупованими території. А відповідальність за окуповану територію, підкреслює Мінсоцполітики, несе окупант. При цьому в разі повернення території під контроль української влади, всі виплати будуть повернуті.

Резюмуючи Мінсоц пише, що "пропозиції щодо порядку отримання соціальних виплат, в тому числі і пенсій, особам за їх фактичним місцем проживання на території України, будуть опрацьовані після визначення переліку окупованих територій в Донецькій і Луганській областях".

Тобто ігноруючи позицію і вимоги Комітету ВР з питань соціальної політики, ігноруючи вимоги Конституції і міжнародних правил Мінсоцполітики продовжує діяти і гнути свою лінію, обурюються правозахисники.

Замість обіцяного законопроекту, Мінсоцполітики раніше ухвалив зміни до Постанови 365. У ньому, замість порядку виплат для людей, які проживають на тимчасово окупованій території, Мінсоцполітики планує ввести окремий порядок виплати пенсії та соціальних виплат за минулий період. Однак самого порядку ще не існує в природі. Правозахисники заявляють, що не відступляться і будуть продовжувати тиснути на незаконні дії Мінсоц, зокрема і за підтримки парламентського комітету.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,40814399719238-/ /-pc-/
Top