Селера пахуча - широко поширена овочева рослина, присутність якої на столі надає святкового вигляду і пікантного смаку багатьом першим і другим стравам. А 10 - 15 мл свіжого соку, випиті перед їжею або в кінці обіду - прекрасний початок і завершення трапези, оскільки сприяє процесам травлення.
Селера корисна, але не всім і не завжди! Дієтологи стверджують, що вона протипоказана не тільки при певних захворюваннях, але в особливих випадках і для практично здорових людей.
Чи завжди корисна для здоров'я селера?
Всі переваги селери можуть бути перекреслені деякими її специфічними властивостями. Це зонтична рослина викликає надмірне газоутворення. Здавалося б, не так вже й страшно. А ось вагітним жінкам і матерям-годувальницям така властивість овочу протипоказана. У третьому триместрі, тобто після 6-го місяця вагітності, зловживання селерою може призвести до викидня.
Хімічні речовини, що містяться в селері, циркулюючи в організмі матері-годувальниці, з молоком переходять у кров немовляти. Його травна система ще не здатна засвоювати всі інгредієнти рослини, що може привести до диспепсії.
Категорично протипоказана селера для людей, які страждають на епілепсію.
Селера має жовчогінний і сечогінний ефект. Для здорових такі властивості рослини корисні. А ось у пацієнтів з жовчно-кам'яною і сечокам'яною хворобою вживання в їжу селери може спровокувати активний рух каменів і закупорку жовчовивідних або сечовивідних шляхів. Тут потрібно термінове хірургічне втручання.
Селера стимулює виділення шлункового соку, що ніяк не корисно при гіперацидному гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки та інших захворюваннях травної системи.
Тому, якщо у вас зі здоров'ям не все гаразд, перш ніж включати селеру в меню, доцільно порадитися з лікарем.