counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Близько третини пацієнтів психдиспансерів опинились там помилково або за злочинною змовою


Переглядів: 103


Близько третини пацієнтів психдиспансерів опинились там помилково або за злочинною змовою

До третини замкнених у психоневрологічних диспансерах пацієнтів виявилися там через лікарську помилку або злочинну змову медиків з родичами або шахраями. Таку думку висловив доктор Семен Глузман на прес-конференції в Києві, передав кореспондент АСН.

"Люди, які живуть в наших інтернатах, знаходяться в стані довічного в'язня. Це спадщина Радянського Союзу", - зазначив експерт. За його словами, 20-30% пацієнтів психдиспансерів не мають на те достатніх підстав.

Як пояснив медик, часто, вони виявляються там або в зв'язку з діагностичними помилками, або навіть з "діагностичними злочинами" лікарів-психіатрів, які йдуть на поводу у родичів або мафіозних структур і позбавляють людей квартир і майбутнього. Причому, на його думку, фахівці не можуть повернути до нормального життя людей, які провели в такому ув'язненні більш ніж 4-5 років, оскільки у них порушені соціальні навички.

"Але ми повинні припинити потік здорових або трохи хворих людей в психіатричні інтернати. Це наше завдання", - підкреслив С. Глузман. При цьому він додав, що психіатрична служба, спільно з Мінсоцполітики активно працюють над цим завданням, їм допомагають в цьому міжнародні громадські організації.

І якщо, за словами доктора, з Мінсоцполітики досягнуто повне взаєморозуміння і є підтримка від нього, то МОЗ повністю ігнорує це питання. У свою чергу, адвокат із Литви Довілі Юодкайте в ході презентації звіту про візит делегації Міжнародної фундації «Права людини в сфері психічного здоров'я - Глобальна ініціатива в психіатрії» (FGIP) в Святошинський психоневрологічний інтернат заявила про серйозні порушення прав людей, які там перебувають на лікуванні.

За її словами, в цьому закладі порушується ціла низка статей Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, ратифіковану Україною. Зокрема, люди в інтернаті перебувають в установі поза їхньою волею, а процедури, яка допомагала б їм оскаржити підстави для перебування в цій установі, не існує.

Крім того, всупереч Конвенції та національному законодавству, ніхто не питає згоди у підопічних на лікування, ніхто не говорить про гідність, права людини, необхідності враховувати їх потреби та сприяння розвитку їх здібностей. Більш того, в цьому закладі пацієнти часто піддаються примусовій ізоляції, яку можна розглядати і як катування. Нагадаємо, суд заарештував жінку, яку підозрюють у вбивстві кухонною сокирою 12-річної дочки Каті.

Олена перебувала на обліку в психоневрологічному диспансері, у неї проблеми з головним мозком, вона навіть отримала другу групу інвалідності. «Її довго обстежували, так як не могли поставити діагноз, потім протягом півроку вона лікувалася», - розповіли лікарі.

Зниклу дівчинку правоохоронці і небайдужі городяни шукали 4 дня. Тіло загиблої дитини знайшли вчора, на одній з баз відпочинку в Обознівці. Правоохоронці оголосили про підозру матері жертви.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
більше матеріалів
/-0,39417910575867-/ /-pc-/
Top