counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Дієтологи спростовують стереотипи: найбільш цінна риба - зовсім не червона


Переглядів: 9581


Дієтологи спростовують стереотипи: найбільш цінна риба - зовсім не червона

Найцінніша риба - зовсім не червона, пише на своїй сторінці в соціальній мережі відомий український дієтолог Оксана Скиталінська. Вона нагадала, що лікувальні властивості рибних жирів були виявлені на початку XIX ст., задовго до відкриття вітамінів.

На початку XX ст. проводилося багато досліджень харчування арктичних народів, ескімосів та інуїтів Канади та Ісландії, які, як виявилося, ніколи не хворіли на атеросклероз. Цей факт пов'язали з великою кількістю риби в раціоні.

Але теорія про здатність рибних жирів сповільнювати процеси старіння сформувалася в результаті вивчення довгожительства японців. У 1983 р. в опублікованих ВООЗ статистичних щорічниках «The World Health Report» Японія за очікуваною тривалістю життя (74,2 року для чоловіків і 79,8 для жінок) виявилася на першому місці, випередивши колишніх рекордсменів Швейцарію і Швецію.

Пояснити японське довгожительство будь-якими соціальними або економічними факторами було важко. За рівнем життя населення Японія тоді помітно відставало від США і Західної Європи. Відпустка японських робітників не перевищувала двох тижнів, а тривалість робочого тижня була на 11 годин більше, ніж у розвинених західних країнах.

Але в аналітичному огляді британських експертів «Чому японці живуть довше?» народилася «рибна теорія» японського довгожительства.

Завдяки цьому зростання споживання рибних продуктів почало відбуватися за рахунок штучного вирощування деяких порід риб у морських загатах (лососеві) і прісноводних водоймах (короп, вугор).

Але продукція рибних ферм не є повноцінною і не завжди корисною. Незамінні жирні кислоти у складі жиру риб утворюються у морських водоростях, а не в організмі риб.

Тому, любителі червоною рибки, майте на увазі, що ви їсте тільки смачний жирно-білковий продукт, але Омеги-3 в ньому немає, каже дієтолог.

Адже риба в загатах харчується комбікормами, а не планктоном. Більше того, в жирах штучно вирощених риб можуть накопичуватися діоксини, ртуть, пестициди та інші шкідливі сполуки.

Де шукати Омега-3 жири?

Вони є в оселедці і скумбрії, але не в лососі (як правило, весь супермаркетний лосось - це риба, яка народилася і виросла в неволі, на штучних кормах, тому омега-3 там знайти проблематично), тому для любителів тільки червоної риби бажано доповнювати раціон омега-3 жирами з капсул.

Омега-3 зберігається винятково в засоленій або мороженій рибі, будь-яка термічна обробка (варіння, смаження, запікання) змінює їхню формулу і на "виході" Омеги-3 там немає.

Для безпечного споживання такої риби потрібно купувати добре просмолений оселедець або скумбрію і потім вимочувати у воді. Поєднувати таку рибу треба з корисними "компаньйонами" - цільнозерновий хліб, зеленню, овочами, натуральними напоями.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів
/-0,46931719779968-/ /-pc-/
Top