counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Листопада
23 Листопада
22 Листопада
Всі новини...


Дієтологи спростовують стереотипи: найбільш цінна риба - зовсім не червона


Переглядів: 9570


Дієтологи спростовують стереотипи: найбільш цінна риба - зовсім не червона

Найцінніша риба - зовсім не червона, пише на своїй сторінці в соціальній мережі відомий український дієтолог Оксана Скиталінська. Вона нагадала, що лікувальні властивості рибних жирів були виявлені на початку XIX ст., задовго до відкриття вітамінів.

На початку XX ст. проводилося багато досліджень харчування арктичних народів, ескімосів та інуїтів Канади та Ісландії, які, як виявилося, ніколи не хворіли на атеросклероз. Цей факт пов'язали з великою кількістю риби в раціоні.

Але теорія про здатність рибних жирів сповільнювати процеси старіння сформувалася в результаті вивчення довгожительства японців. У 1983 р. в опублікованих ВООЗ статистичних щорічниках «The World Health Report» Японія за очікуваною тривалістю життя (74,2 року для чоловіків і 79,8 для жінок) виявилася на першому місці, випередивши колишніх рекордсменів Швейцарію і Швецію.

Пояснити японське довгожительство будь-якими соціальними або економічними факторами було важко. За рівнем життя населення Японія тоді помітно відставало від США і Західної Європи. Відпустка японських робітників не перевищувала двох тижнів, а тривалість робочого тижня була на 11 годин більше, ніж у розвинених західних країнах.

Але в аналітичному огляді британських експертів «Чому японці живуть довше?» народилася «рибна теорія» японського довгожительства.

Завдяки цьому зростання споживання рибних продуктів почало відбуватися за рахунок штучного вирощування деяких порід риб у морських загатах (лососеві) і прісноводних водоймах (короп, вугор).

Але продукція рибних ферм не є повноцінною і не завжди корисною. Незамінні жирні кислоти у складі жиру риб утворюються у морських водоростях, а не в організмі риб.

Тому, любителі червоною рибки, майте на увазі, що ви їсте тільки смачний жирно-білковий продукт, але Омеги-3 в ньому немає, каже дієтолог.

Адже риба в загатах харчується комбікормами, а не планктоном. Більше того, в жирах штучно вирощених риб можуть накопичуватися діоксини, ртуть, пестициди та інші шкідливі сполуки.

Де шукати Омега-3 жири?

Вони є в оселедці і скумбрії, але не в лососі (як правило, весь супермаркетний лосось - це риба, яка народилася і виросла в неволі, на штучних кормах, тому омега-3 там знайти проблематично), тому для любителів тільки червоної риби бажано доповнювати раціон омега-3 жирами з капсул.

Омега-3 зберігається винятково в засоленій або мороженій рибі, будь-яка термічна обробка (варіння, смаження, запікання) змінює їхню формулу і на "виході" Омеги-3 там немає.

Для безпечного споживання такої риби потрібно купувати добре просмолений оселедець або скумбрію і потім вимочувати у воді. Поєднувати таку рибу треба з корисними "компаньйонами" - цільнозерновий хліб, зеленню, овочами, натуральними напоями.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів





Інші важливі новини і публікації
Гороскоп для жінок з 23 по 29 листопада. Поспішайте - не варто залишати незавершені справи
Гороскоп для жінок з 23 по 29 листопада. Поспішайте - не варто залишати незавершені справи
Гороскоп на другу половину листопада говорить про те, що настає відповідальний період і потрібно встигнути зак....
Сьогодні в Україні очікується пік холодної погоди листопада
Сьогодні в Україні очікується пік холодної погоди листопада
Згідно з оновленим прогнозом синоптиків Укргідрометцентру, вдень на території Правобережної України очікується....
Українцям тепер потрібно носити з собою документи: в поліції пояснили чому
Українцям тепер потрібно носити з собою документи: в поліції пояснили чому
З учорашнього дня в Україні набув чинності підписаний Президентом Закон, яким стаття 44-3 Кодексу України про ....
Новорічні приготування. 10 міфів про вино
Новорічні приготування. 10 міфів про вино
Як і в будь-якій області, коли за обговорення і затвердження береться дилетант, справжнього професіонала охопл....
Аналітики вважають, що курс долара буде плавно дорожчати до кінця листопада.
Аналітики вважають, що курс долара буде плавно дорожчати до кінця листопада.
Національний банк України опублікував новий курс гривні до долара і євро на 20 листопада Повідомили про це на....
більше матеріалів
/-0,67773914337158-/ /-pc-/
x
Вітаємо!

Ми помітили, що ви використовуєте блокувальник реклами.

Дуже просимо відключити його для ASN.IN.UA!

Реклама - основне джерело прибутку для нас. Без неї ми не зможемо оплатити роботу журналістів і їхні відрядження.

Не позбавляйте себе хороших матеріалів!

Top