Пальмова олія присутня практично у всій випічці і молочних десертах, виготовлених в Україні. Таку думку висловила доктор технічних наук Олена Сидоренко на прес-конференції, передав кореспондент АСН.
"Хіба тільки м'ясо необроблене, риба, але практично всі комбіновані багатокомпонентні харчові продукти містять гідрогенізований жир. Це дуже вигідно - це видно навіть по асортименту, щодо розвитку і прибутку наших комбінатів", - зазначила експерт.
За її словами, пальмова олія присутня в морозиві, причому навіть дорогі сорти, де за стандартом рослинних жирів бути не повинно, в 80% випадків вони все-таки присутні. Причому Україна стала лідером з імпорту пальмової олії, тоді як країни Скандинавії та США заборонили використання цього компонента при виготовленні продуктів харчування.
"Містять всі круасани, всі паштети, десерти сирні, сирки - обов'язково містять - на першому місці цукор, а потім рослинний жир. А ця комбінація - цукор, плюс, рослинний жир - це все хвороби наші, починаючи з судин. Порушується обмін на рівні клітинних мембран. Тобто, не йде засвоєння жиру", - пояснила Е. Сидоренко.
Нагадаємо, за кілька місяців ситуація з якістю продукції повинна стабілізуватися, тому що багато виробників отримають штрафи - максимальний в 70 тисяч. Госпотребслужба зможе купувати в кожній області один і той же зразок продукції, і в результаті виробник може накопичити штрафів в кілька мільйонів гривень і все одно прийде до виробництва якісної продукції, яку сам же заклав власними технічними умовами.