Дієтологи спростували переконання про виняткову корисність каш, склавши рейтинг найшкідливіших круп. Їх відрізняє високий глікемічний індекс і невеликий вміст клітковини. В антирейтинг потрапила манна крупа, близько 70% якої складається з крохмалю. Про цю крупу слід забути людям з надмірною вагою або тим, хто прагне схуднути.
Крім того, манка містить мукополісахарид - складний полімер, який не під силу розщепити дитячому організму. Дана речовина знижує інтенсивність руху ворсинок кишечника, пригнічуючи травну діяльність, повідомляють "Аргументи тижня".
Порожнім джерелом калорій дієтологи називали білий рис. Ця крупа практично не має в своєму складі вітамінів і мінералів. Продається в магазинах рис покритий тальком, який є потужним канцерогеном. Тальк, зокрема, провокує утворення злоякісних пухлин шлунка.
Також слід остерігатися вівсянки швидкого приготування. У ній немає ні клітковини, ні інших цінних компонентів. Зате в достатку присутні штучні ароматизатори та барвники.