counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Печерський суд: ліквідація чи переформатування


Переглядів: 172


Печерський суд: ліквідація чи переформатування

«Печерський суд - найбільш «Печерський» суд у світі!» - цьому жарту багато років. І вже не згадати, яке саме з одіозних, неоднозначних рішень породило його. Це було ще до режиму Віктора Януковича, «Юлі - волю!», справи Юрія Луценка і розглядів по «екс-регіоналах». Примітно, що після Революції Гідності цей суд знову відзначився. У підсумку, з-під домашнього арешту втік командир спецроти «Беркута» Дмитро Садовник, підозрюваний у розстрілах на Майдані, а колишній заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов «вийшов» з вікна 17-го поверху.

Колиска зла

Так чи потрібен він - Печерський районний суд Києва? Багато хто вважає - ні. Ще в лютому 2015 року багато хто ініціював його ліквідацію.

Так, екс-глава Адміністрації Президента, народний депутат України Віктор Балога у своєму Facebook писав, що будь-яка резонансна справа «розбивається» саме Печерським судом, і що для його ліквідації достатньо, щоб міністр юстиції направив відповідне подання Президенту, а глава держави - виніс відповідний Указ. «За наявності політичної волі, це можна зробити в стислі терміни і назавжди ліквідувати це рятівне коло для VIP-підсудних», - написав Балога в лютому і закликав Президента ініціювати цей процес.

Слідом за Балогою за Печерський суд взявся міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Спостерігаю брудний «возьянс» у справі Єфремова. Задовбало «печерське правосуддя»! Цей суд слід закрити, за фактом закриття знести, як Бастилію» - написав тоді Аваков на своїй сторінці в Facebook, обурюючись неможливістю мотивувати оперативників робити свою роботу, коли «суд раз за разом вирішує питання «і випускає негідників», і просив Президента і Верховний Суд розформувати Печерський районний суд Києва.

На цьому парад ініціатив не завершився. Незабаром народний депутат України від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко повторно зареєстрував у парламенті проект постанови, в якому сказано: у зв'язку з тим, що Печерський районний суд Києва повністю дискредитував себе як судовий інститут, як суд, який за часів режиму Януковича, був зразком винесення завідомо неправосудних рішень, в якому відбувалася розправа над політичними опонентами режиму Януковича, де виносилися неправомірні, виключно політично вмотивовані рішення на замовлення адміністрації колишнього Президента України, що неодноразово підтверджено рішеннями Європейського суду з прав людини і з урахуванням того, що Печерський районний суд Києва не торкнулися люстраційні заходи, стало підставою того, що на сьогодні судді цього суду продовжують виносити очевидно неправосудні рішення. Виходячи з цього ВР потрібно звернутися до міністра юстиції України, запропонувавши направити подання про ліквідацію Печерського районного суду Києва Президенту України, а також до Президента безпосередньо. Відзначимо, це не перша спроба Власенка ліквідувати Печерський суд. Дуже схожу постанову він реєстрував і раніше - у вересні 2014-го.

Слідом, як крапка в кінці речення, прозвучала заява міністра юстиції, в якій Павло Петренко акцентував: уособлення проблем всього правосуддя, сконцентроване в одному місці, має бути ліквідовано і такі повноваження зараз є у Президента.

Поговорили та забули

Але незабаром це питання зникло і з соцмереж, і зі ЗМІ, і з обговорень. Поговорили і забули? Виявилося - не зовсім. Просто відношення до цієї яскравої ідеї різне. І шляхи реалізації не зовсім зрозумілі.

У кулуарах думки про перспективність ліквідації Печерського суду традиційно розділилися.

Олег ЛяшкоОлег ЛяшкоТак, наприклад, лідер Радикальної партії Олег Ляшко переконаний, що і обговорювати нічого - ліквідувати Печерський районний суд Києва і крапка. Андрій ЛозовийАндрій ЛозовийА його колега по фракції Андрій Лозовий, який є секретарем парламентського Комітету з питань верховенства права та правосуддя, - без таких символічних речей, як ліквідація Печерського суду, не буває справжніх перемог. Він навіть придумав, як використовувати вивільнене - віддати на потреби, пов'язані з війною.

У свою чергу народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін впевнений, ліквідація Печерського суду - це дурість і боротьба з вітряками, порядок у судовій системі потрібно наводити борючись з корупцією і розвиваючи економіку. «Якщо люди отримують нормальну заробітну плату, то немає підстав для корупції», - зазначив він.

Ігор ЄремеєвІгор ЄремеєвБули й ті, хто вважав, що ця тема взагалі не заслоговує на увагу і озвучування позиції по ній. Голова депутатської групи «Воля народу» в парламенті Ігор Єремеєв сказав, що цим передбачається залишити без суду цілий район Києва. «У нас божевільних ідей зараз дуже багато. Це одна з них. Якби мова йшла не про ліквідацію суду, а про заміну складу суддів - я б реагував на таку інформацію. А так, і коментувати нічого», - відрізав парламентарій.

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьБільш докладно технічну сторону питання пояснив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат України від «Народного Фронту» Леонід Ємець. Він зазначив, що районні суди, в тому числі і Печерський, мають назви відповідно до певних адміністративно-територіальних одиниць, а ліквідувати Печерський суд можна тільки ліквідувавши Печерський район. А робота суду залежить не від назви, а - від суддівського корпусу. «Ці люди не зовсім відповідають високому рівню суддів. Я не буду говорити про всіх, оскільки це було б не зовсім правильно з боку першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. Але що стосується моєї думки як громадянина - то клеймо слід поставити не тільки на суддях Печерського суду, а й більшості суддів, які працюють в нашій системі», - сказав Ємець, і додав, що сьогодні корупція, яка повністю пронизує судову систему, повинна бути викоренена.

Карати не можна помилувати

Сергій ВласенкоСергій ВласенкоВиходить, взяти і просто ліквідувати Печерський суд не можна. Так навіщо ініціювати тоді? Оскільки офіційно оформив ініціативу в проект постанови ВР тільки Власенко, до нього і питання. Парламентарій пояснив, що ліквідація Печерського суду не повинна звузити доступ до правосуддя або якось замінити реформу. Це не є замінником або навіть елементом судової реформи.

«Між Печерським і будь-яким іншим районним судом є величезна різниця. Печерський районний суд за часів Януковича був спеціально сформований так, щоб садити в тюрми політичних опонентів, відбирати майно. Він повинен бути знищений, як Бастилія у Франції, як пам'ятники Гітлеру в Німеччині, Леніну у нас. Але не будівля - а інституція. Печерський суд - величезна система. Чи захоче новий глава її поламати? Чи зможе? Не знаю. Але у мене до Руслана Козлова значно більше поваги, ніж до попередніх керівників цього суду. Я з ним перетинався у судових процесах, і на, мій погляд, ця людина має совість», - пояснив автор проекту постанови про ліквідацію.

Власенко пояснив, що можна технічно ліквідувати «символ періоду Януковича» і не позбавити тим самим людей права на вільний і рівний доступ до правосуддя. «Потрібно переорганізувати цей суд. Але тут головне інше. Логіка мого документа не в тому, що «печерських» суддів перерозподілити в інші суди. Вони повинні пройти переатестацію, як цього вимагає новий Закон «Про справедливий суд». Переконаний, це зможуть зробити один-два з них. Це не тиск на суд. Ті люди об'єктивно пройти чесну атестацію не зможуть, оскільки раніше писали вироки «лівою задньою ногою».

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,33297109603882-/ /-pc-/
Top