counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

День пам'яті і День Перемоги: хто кого


Переглядів: 424


День пам'яті і День Перемоги: хто кого

Впродовж 24 років незалежності Україна відзначала День Перемоги за радянськими канонами: урочисті паради з демонстрацією військової техніки, польові кухні, комуністичні марші, феєрверки, обов'язковий святковий концерт. Невід'ємними атрибутами 9 травня були георгіївські стрічки і радянські прапори.

Цього року ситуація трошки зміниться. Відтепер георгіївські стрічки замінять маки, радянську атрибутику — національна символіка, салюти — ліхтарики, а комуністичні марші і зовсім заборонять. Крім того, в українському календарі з'явиться ще одна пам'ятна дата — 8 травня — День пам'яті та примирення. Що стосується 9 травня, то в цей день святкуватимуть День Перемоги над нацизмом в Європі. Такий указ підписав президент Петро Порошенко.

На думку глави держави, обидві дати посприяють об'єднанню країни.

«8 травня — це День пам'яті, ми повинні низько схилити голову перед ними, обидва мої діди були на війні ... Я шаную їх пам'ять і буду шанувати 8 травня. 9 травня — це день вшанування живих, і ми повинні вшанувати ветеранів, які віддавали все, щоб забезпечити День Перемоги ... 9 травня залишається. І 8, і 9 травня об'єднають країну», — сказав Президент в інтерв'ю одному з телеканалів.

Без параду, але урочисто

Зважаючи на це, обласні та міські адміністрації формували порядок денний на 8—9 травня.

Зокрема, заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв заявив, що в Києві військового параду на честь 70-ї річниці Дня Перемоги не буде, проте заплановано багато урочистих заходів, в яких візьмуть участь перші особи країни.

У День пам'яті та примирення відбудеться меморіально-мистецька акція «Перша хвилина світу». У музеї ВВВ пройде виставка під назвою «Сімейна пам'ять про війну збережена», де будуть виставлені фото, документи, артефакти часів Великої Вітчизняної війни, а також експозиція фотографій бійців, які воюють в зоні АТО. Заплановано покладання квітів, відкриття літературно-музичного свята «Нам Україна понад усе».

Безпосередньо на День Перемоги пройде Марш миру, маршрут якого проляже від площі Слави до Музею історії війни і завершиться він парадом військових оркестрів та прийняттям присяги на вірність Батьківщині новобранцями. Також різні заходи заплановано у всіх районах столиці — мітинги-реквієми, Ритуали Пам'яті, невеликі святкові концерти.

Пройдуть урочистості і у всіх великих містах. Наприклад, у День Перемоги в Дніпропетровську звучатиме подзвін. Також у храмах відслужать панахиди за загиблими воїнами. Біля монумента Вічної Слави для ветеранів буде організований концерт та обід. Очікується і традиційне покладання квітів. У музеях проведуть виставки архівних документів.

У храмах Одеси на 8 травня також заплановані панахиди за жертвами Другої світової війни, молебні за мир в Україні, за захисників країни. Крім того, в цей день відбудеться покладання квітів до братських могил та проведення мітингів-реквіємів. Ранок 9 травня розпочнеться з відкриття нових імен на Стіні Героїв на Театральній площі. Передбачений фестиваль військових оркестрів.

У Вінниці 8 травня протягом усього дня у різних храмах відбудуться молебні за загиблими, пройде покладання квітів до меморіальних дошок, пам'ятних знаків та могил загиблих воїнів. Безпосередньо 9 травня в місті будуть звучати «Дзвони Перемоги». Також заплановано безліч різних виставок, концертів, акцій, зібрані гроші з яких будуть спрямовані на допомогу нашим військовим в АТО.

Мабуть, найбільше урочистостей заплановано на День Перемоги в Харкові. Урочистості розпочнуться з самого ранку і триватимуть до пізнього вечора. Розпочнеться все з покладання квітів на Меморіалі Слави. Далі ветеранів чекає традиційна польова кухня і концерт на площі Свободи. Запланований і виступ духових оркестрів. Завершиться все великим концертом.

А от у Львові місцева влада нічого не планувала на 8—9 травня. «У Львові ніяких урочистостей не буде. Відбудеться покладання квітів, куди можливо буде залучена міська адміністрація», — розповіли нам в прес—службі мерії Львова.

Незважаючи на те, що в цьому році не заплановано гучних військових парадів, концертних програм, в Міністерстві культури стверджують — День Перемоги ніхто не скасовував. «9 травня ніхто не буде скасовувати. Всі ветерани зможуть прийти в музей ВВВ, послухати старі фронтові пісні, потиснути одне одному руку, просто відпочити і відчути повагу своїх співвітчизників», — сказав перший віце-прем'єр-міністр, міністр культури В'ячеслав Кириленко.

Заполітизоване 8 травня

На урядовому рівні все вже вирішено. Але в суспільстві трапляються розмови про необхідність уведення 8 травня. Відрізняються позиції й ветеранів. На жаль, це вже стало поганою традицією — залежно від регіону.

На думку історика Анатолія Чайковського, 8 травня — надумане свято і недоречне в наших реаліях.

Анатолій ЧайковськийАнатолій Чайковський«Політизований підхід до подій. 9 травня — це пам'ять про наших батьків і дідів. Політизовані рішення ніколи не були успішними. Давайте згадаємо Європу того часу: профашистська Німеччина, Угорщина, Румунія, Італія, багато країн були заражені коричневою чумою. Францію окупували за лічені дні, Польща теж швидко здалася. Не думаю, що Європа має що святкувати. Тільки шкодувати. А хто врятував світ? — Слов'яни, республіки колишнього Союзу», — розповів Анатолій Чайковський.

Частково з Анатолієм Чайковським згоден і політолог Віктор Небоженко. Але тільки в тому, що рішення політичне. Загалом, на його думку, суспільство добре відреагує на 8 травня, хоча б тому, що 9-го — свято, яке активно відзначає агресор Росія.

Віктор НебоженкоВіктор Небоженко«Це політичне рішення. Років 20, 10 тому, та й, думаю, рік тому президент і не підозрював, що війна закінчилася 8 травня. Він хоче працювати за європейськими стандартами. Не вважаю, що перенесення матиме якийсь вплив, війна розставила свої акценти. Сам Володимир Путін дискредитував свято. Через негативний спосіб святкування Дня Перемоги, більшість «перенесення» дати сприймуть нормально», — вважає він.

Станіслав КульчицькийСтаніслав Кульчицький«За» 8 травня виступає й історик Станіслав Кульчицький. «9 травня не скасували як свято, будемо і 8, і 9 травня святкувати День скорботи і День Перемоги. Мова йде про те, що ми всіма фібрами прагнемо в Європу і святкуємо не тому, що не хочемо 9 травня. Якщо озирнутися назад, то 9 травня взагалі нічого не сталося. Тільки репетиція Сталіна капітуляції фашистської держави. Офіційний вихідний ввели тільки з 1965 року за Брежнєва. Тож ветерани повинні замислитися», — прокоментував пан Кульчицький.

Ветеранів розділив День пам'яті і День Перемоги

Звичайно, найбільше запитань виникло у тих, кого безпосередньо стосується це свято. Ветерани, які звикли за ці роки ходити на паради, умовно розділилися на два табори.

У Всеукраїнському об'єднанні ветеранів впевнені, що рішення про День пам'яті — вірне. Свята давно пора було розділити.

«У Європі відзначають 8 травня, а Кремль узяв і зробив 9 травня. Груба фальсифікація. Я і мої ветерани вважаємо, що це не свято. Ми ходимо на кладовища і згадуємо з сумом. Наші ветерани сповідують українські націоналістичні ідеї. Не може бути ніяких торжеств і парадів. Головне, не допустити повторення такого жаху і загибелі мільйонів людей», — розповів АСН голова об'єднання Володимир Гуменюк.

А от у Харкові все інакше — там і чути не хочуть про 8 травня, але із застереженням — не зараховувати їх до сепаратистів. У міській організації ветеранів навіть написали звернення до Петра Порошенка, щоб він не підписував рішення Ради про День пам'яті.

«Ми вважаємо, що це дискредитація нашого покоління, віддали життя наші діди і батьки. Вони завоювали це свято Перемоги. 9 травня — це наше надбання. 9 травня — це наше свято», — заявив голова Микола Касяненко.

Частково погоджується з ним і 91-річний Віктор Йосипович Рабкин, що зустрів перемогу в тилу. Після поранення в 1944 році його відправили в Омське училище готувати молоді кадри. Для фронтовика, який брав участь в обороні Ленінграда, святом назавжди залишиться 9 травня.

«День скорботи, звичайно, можна згадати, але це не святковий день. Правильно було зроблено, що 9 травня відзначали. Я пам'ятаю 9 травня 1945. Пам'ятаю, як дізналися про перемогу, як відзначали це за традицією. Зараз приходять друзі, колишні співробітники. Для мене свято — 9 травня. Але 8-го згадаю своїх загиблих друзів-товаришів, з якими пройшов війну», — поділився з нами роздумами Віктор Йосипович.

І навіть якщо ветерани розходяться в думці про необхідність Дня пам'яті і звичного Дня Перемоги, то є сумний загальний фактор, який їх об'єднує — брак уваги й забезпечення від влади.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,38547420501709-/ /-pc-/
Top