Зараз в Україні спостерігається уповільнення зростання цін на продукти, проте в цілому подорожчання продовжиться мінімум до травня. Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін на прес-конференції, передав кореспондент АСН.
«З січня місяця зростання цін трохи знизився», - зазначив експерт. За його словами, стрімке зростання цін на продукти харчування з січні-лютому був викликаний реакцією виробників на підвищення мінімальної зарплати, а також підвищенням витрат на зберігання овочів і круп у сховищах.
При цьому він додав, що найбільше з початку року подорожчав хліб (4,2%), деякі крупи (5-7%), капуста (15%), морква (9%), буряк (17%). У той же час Пендзін уточнив, що нинішнє зростання цін цілком відповідає тенденції минулого року, коли за перші 6 місяців 2017 г. Ріст цін на овочі досяг 200%.
«Цей процес ми спостерігаємо і зараз: ціни на овочеву групу до перших врожаїв, щонайменше до травня місяця, будуть рости досить серйозними темпами», - підкреслив економіст. Нагадаємо, Національний банк України в черговий раз підвищив облікову ставку до 17% річних. Про це повідомляє прес-служба регулятора. Рішення набирає чинності 2 березня 2018 року.