counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Стратегія відступу Ігоря Коломойського


Переглядів: 103


Стратегія відступу Ігоря Коломойського

Ігор Коломойський більше не голова Дніпропетровської облдержадміністрації. Президент України Петро Порошенко прийняв його відставку. У мережу навіть виклали відео, як проходило прощання: Петро Олексійович та Ігор Валерійович подякували один одному, Порошенко підписав відповідний указ, завіса. Виконуючим обов'язки голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації призначений Валентин Резниченко.

Заморожений конфлікт

Геннадій Корбан

Після звільнення Коломойський жодних заяв не робив. Слідом за Ігорем Валерійовичем з Дніпропетровської ОДА пішли Геннадій Корбан і Святослав Олійник. Судити про ставлення до відставки і подальші плани можна з повідомлень близьких до нього людей.

Борис ФілатовБорис Філатов

«Звільнення пройшло максимально коректно... Усі справи будуть передані Валентину Резниченку в максимально комфортному режимі... Давайте перестанемо пити валер'янку і покажемо усьому світові, що ми можемо бути цивілізованими людьми, для яких наша країна над амбіціями. Не давайте приводів для радості нашим ворогам – як внутрішнім, так і зовнішнім», – написав про це на своїй сторінці в «Фейсбуці» нардеп Борис Філатов, який до парламенту був заступником голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з питань внутрішньої політики.

У свою чергу Святослав Олійник – теж через соцмережу – повідомив, що люди Коломойського готують прощальну акцію: «У суботу наша команда буде прощатися. Ми запрошуємо всіх на мітинг за єдність нашої країни. Постараємося встигнути організувати гідний концерт. Чекаємо не тільки дніпропетровців, а й гостей з інших регіонів та інших країн. Приїжджайте, друзі, соратники і побратими! Я поки нічого не хочу коментувати з приводу рішення про відставку. Історія все розставить на свої місця. Одне зараз важливо – щоб Дніпропетровськ залишався спокійним, захищеним і українським. Слава Україні!».

Новий фронт

З одного боку – великий публічний конфлікт, до якого без перебільшення була прикута увага всього світу, повинен був завершитися відставками. Занадто багато зайвого було сказано як однією, так і іншою стороною. Надто багато хто встряв у бійку – навіть СБУ і МВС. Якось сумно вийшло. А крапку, схоже, ставити зарано. Відставки – це радше кома. Тепер за діяльністю усіх фінансово-олігархічних груп слідкуватимуть як під мікроскопом. Підтверджує це і заява Святослава Олійника.

Святослав Олійник

«Якщо звільнити Коломойського (та ще у супроводі коментарів брехуна Наливайченка) і після цього не зачепити жодного іншого олігарха, виглядатиме це дуже погано. А якщо «закон один для всіх» і потрібно буде очистити від олігархів усі держпідприємства, тоді доведеться увійти в клінч з усіма, що теж погано. А якщо закон не «один для всіх», тоді погано зовсім. Глухий кут виходить», – написав він на своїй сторінці в «Фейсбуці».

А трохи згодом – запропонував Президенту Петру Порошенку звільнити всіх бізнесменів зі своєї Адміністрації та Кабінету міністрів: «Якщо закон один для всіх, то ми зацікавлені, щоб він був один для всіх. Якщо центральна влада цю планку не витримає, це буде вибірковим застосуванням закону. Це те ж саме, що і за Януковича. І перспективи, відповідно, такі само. Якщо планку буде витримано, тоді у нас є надія на стійкий, нормальний розвиток нашої держави».

Пан або пропав

Усі застигли в тяжкому очікуванні: що буде далі? Як поведе себе олігарх? Можливо, йому загрожують кримінальні переслідування і доведеться тікати з країни. А можливо, він створить собі нову «республіку» на базі Дніпропетровської області, яку давно називають «Бенялюксом» або «Коломойщиною»? Крім того, то там, то тут з'являється інформація, що батальйони Коломойського залишають зону АТО і йдуть на Київ.

Олексій ГараньОлексій Гарань

Експерти стверджують: не варто нагнітати паніку і гіперболізувати ризики. Так, Олексій Гарань, професор кафедри політології НаУКМА, вважає, що Коломойський, оцінивши ризики від того, що протиставив себе всій країні, зробив крок назад, вибравши модель поведінки олігарха, що зберігає власність і політичний вплив, але живе за законами. І тепер усі представники великого капіталу в Україні повинні бути поставлені в такі ж умови і повинні грати за цими правилами.

Олександр ПалійОлександр Палій

А політичний експерт Олександр Палій упевнений, що Коломойський не піде на самогубство, перетворивши Дніпропетровськ на гарячу точку: «Він не настільки дурний, щоб, заробивши капітали, піти і все помножити на нуль. І з країни він теж виїжджати не збирається. Найкраще – залишитися впливовим бізнесменом, але працювати в неолігархічних форматах. Зараз у нас олігархія розірвана. Один олігарх сидить і чекає, поки його видадуть США, другий дує в дудку, а Пінчук прикинувся білим і пухнастим і робить вигляд, що він благодійник, щоб усі забули, що він нахімічив раніше. Кращий варіант, щоб Коломойський боровся з олігархією як такою. Це було б дуже цікаво». Палій також вважає, що Коломойському і його команді не варто включатися в гостру боротьбу з нинішньою владою, оскільки це не доведе до добра ні його, ні країну. «Йому варто було б зробити ставку на політичну силу, наприклад на «Самопоміч» або новостворену, піти на місцеві вибори, потім – парламентські й президентські. Тобто – працювати форматно».

У свою чергу політолог Віктор Небоженко прогнозує, що все стане ясно до 30 квітня, після того, як Австрія визначиться – видавати українського олігарха Дмитра Фірташа США чи ні: «США вимагають екстрадувати Фірташа. Якщо Порошенко віддасть Фірташа, тобто, одного з найважливіших для себе спонсорів своєї президентської кампанії, значить, насправді це Захід починає боротьбу з нашими олігархами як основною перепоною для реформ. І тоді на черзі Сергій Тігіпко, Віктор Пінчук, Рінат Ахметов. А якщо все стосується тільки розгрому імперії Коломойського, то відкриватимуться кримінальні справи, сам Коломойський виїде за кордон, а залишки його імперії захоплять основні вигодоотримувачі, як це було свого часу з Лазаренком».

Але в чому експерт упевнений, так це в безглуздості інформації про загрозу від'єднання «Коломойщини». За його словами, саме Дніпропетровщина стала головним форпостом від сепаратизму і російської агресії. «Не можу зрозуміти, навіщо це Коломойському, але він справді виступив відкритим противником Путіна. Багато зроблено, щоб сепаратизм не проник у Дніпропетровськ, Одесу і Харків, які не дуже люблять Київ. Я не вірю, що люди, які захищали цілісність України, підуть з легкістю під командування всяких «моторол» чи пустять Путіна у своє місто. Дніпропетровщина не може стати сепаратистською «республікою». І батальйони не йдуть на Київ. Ця інформація – бажання Кремля і страшилка від олігархічних ЗМІ у боротьбі одне проти одного», – переконаний він. Небоженко також зазначив, що сам Коломойський, звільнившись від посади керівника ОДА, може перетворитися на лідера так званої партії війни за Україну, тобто – наполягати на активному опорі агресії.

Поки виглядає так, що один із найвпливовіших в Україні людей, що має в рукаві чимало козирів, зокрема, системний банк, відступив. Та важко повірити, що Коломойський ось так візьме й піде. Він багато знає і може. Ігор Валерійович і його команда точно займуть активну позицію. Яку? Поки це питання. Стверджувати можна лише одне: нас чекає багато цікавого, адже очолити боротьбу з олігархатом може людина, до імені якої вже багато років додають «одіозний олігарх». 

Ксенія Вітвицька, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,36658406257629-/ /-pc-/
Top