counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Якщо Путін дійде до Дніпра


Переглядів: 151


Якщо Путін дійде до Дніпра

Мільйони українців сьогодні живуть в окупації. На непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей за різними підрахунками залишається від двох з половиною до трьох мільйонів громадян. А в анексованому Російською Федерацією Криму залишилося понад два мільйони. Не варто засуджувати цих людей, звинувачувати у колабораціонізмі. Причини залишатися як на Донбасі, так і в Криму у всіх різні. Аж ніяк не завжди це усвідомлена, добровільна та умисна співпраця з ворогом, в його інтересах і на шкоду своїй державі.

До того ж, постійно збільшується кількість вимушених переселенців. Їх уже понад 800 тисяч. Так, згідно з даними МНС України станом на 25 березня 2015 року, з Донецької та Луганської областей переселені 782 тисячі 263 чоловіка, з Криму – 20 тисяч 362 чоловіка. І тільки за одну добу із зони проведення Антитерористичної операції переселені 1759 осіб.

Експерти стверджують, що в разі посилення агресії Російської Федерації, більшого переміщення лінії фронту вглиб країни людей, змушених залишати ті чи ті регіони, будуть вже мільйони. До того ж багато ризикують опинитися в окупації.

Танки біля Дніпра

Заступник керівника інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий повідомив, що може бути зроблена спроба захопити всю територію Лівобережної України. «Давайте розглянемо ситуацію, коли танки з триколорами вийшли до рубежів Дніпра, ними керують екіпажі з російськими найманцями. Маріуполь відрізаний від території України. З’являються офіційні повідомлення від Генштабу і Міністерства оборони, які зводяться приблизно до того, що йде запланований відступ, втрати уточнюються, чиниться опір, росіяни терплять великі втрати. А в цей час у соцмережах і підконтрольних РФ засобах масової інформації йдеться про розгром нашого угруповання, величезні втрати, тисячі полонених, що над Бердянською міськрадою майорить триколор, а госпіталі Києва переповнені», – Польовий запропонував на «круглому столі» в Києві розглянути ймовірність одного з найстрашніших сценаріїв.

Володимир ПольовийВолодимир Польовий

Він акцентував, що в разі реалізації такого сценарію мільйони громадян України де-факто опиняться в окупації. А цивільному населенню вкрай складно зорієнтуватися і правильно діяти в таких умовах. Тому основні правила необхідно розробити і донести до людей уже сьогодні, незалежно від того, вийдуть агресори на рубежі Дніпра чи ні. Також він відзначив важливість чинника Криму, в якому проукраїнськи налаштованим людям доводиться дуже важко. І попередив, що влітку нас чекає чергова хвиля внутрішньої міграції.

Погляд з Грузії

У тому, що люди виїжджатимуть з окупованих територій, упевнений і колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава. Він зазначив, що ні в анексованого Криму, ні в самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» немає жодних позитивних перспектив.

Бачо Корчілава

«Режим окупації в Південній Осетії і Абхазії дуже чітко показує, що це абсурд для розвитку регіону. Є дуже гарний приклад: Аджарія, що розвивається у складі Грузії, і Абхазія, яка є наполовину легальною територією й навіть отримує субвенції з російського бюджету. Аджарія – регіон, що розвивається, з профіцитним бюджетом. Абхазія – депресивний відсталий і поки безперспективний регіон. На прикладі України у нас нині є Крим. Там сьогодні все дуже важко. Кримчани це чудово розуміють, хоч і не хочуть визнавати», – звернув увагу він.

Крім того, Корчі лава відзначив, що зовсім скоро кримчани почнуть масово залишати півострів. Частина з них переїде на материкову Україну, частина спробує виїхати в інші країни, адже будь-яка окупація призводить до спустошення регіону. Що ж до якісного протистояння агресії, то експерт упевнений: для початку кожен повинен мати національну ідею, розуміння, що таке мова, віра, Вітчизна. І якщо ти усвідомлюєш свою Батьківщину, жодна пропаганда не спрацює.

Досвід Чечні

Ми любимо в Україні у всьому озиратися на Грузію. У цьому випадку, хоч досвід окупації Чечні і територій України різний, нашій країні варто врахувати і його. Як розповів політичний емігрант з Чечні, співорганізатор «Товариства українсько-чеченської дружби» Ахмед Аліхаджиєв, у світі і в Україні поки не розуміють усіх загроз.

Ахмед АлихаджиевАхмед Алихаджиев

«На жаль, світ ще до кінця не знає, на що здатна військова машина Росії. Українська сторона, населення ще теж до кінця не роздивилися страшну репресивну машину РФ. Як тільки Росія повністю впевниться у своїй перемозі, буде переконана, що їй усе зійде з рук, почнеться робота цієї машини на повну. Росія ніколи не дотримувалася Женевських конвенцій, прав громадян на окупованих територіях і не робитиме цього», – попередив він.

Аліхаджиєв порадив українцям не залишатися на окупованих територіях: «Я б порадив,  особливо молоді, опинившись у зоні конфлікту, всіляко уникати потрапляння на окуповану територію. Треба йти до своїх родичів або примикати до збройних сил. Якщо, не дай Бог, Росія окупує повністю південний схід, їм доведеться вибирати: служити РФ або бути репресованими».

Щеплення «ДНР + ЛНР»

У свою чергу головний координатор Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян зазначив: окуповані території Донецької й Луганської областей стали певним щепленням для людей. За його словами, до цивільного населення на непідконтрольних українській владі територіях застосовується масовий терор.

Олег СаакянОлег Саакян

«У Донецьку Росія отримала опір. Так, він не був сильним, таким, як хотілося б нам. Але він був. Сьогодні там ведуться партизанські дії», – розповів він і додав, що надалі опір людей спробам перемістити лінію фронту ще більше вглиб країни буде серйозним. Але людей треба вже зараз навчати, як діяти при евакуації, в партизанському опорі, при приєднанні до регулярних військ.

Зайвим не буде

Намір України повернути анексований Крим і забезпечити мир на всій своїй території жодним чином не збігається з планами агресорів. Відповідно стратеги розглядають різні варіанти можливого розвитку подій, зокрема, і спробу захопити всю лівобережну Україну.

Та це не означає, що все саме так і буде, потрібно пакувати валізи, хапати дітей і тікати якнайдалі. Аж ніяк. Просто потрібно подумати і запобігти. Для цього мало сильної армії і активних спецслужб, прогресивного законодавства і світової підтримки. Потрібна ідентифікація себе з усією країною.

 

Ксенія Вітвицька, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
більше матеріалів
/-0,23455405235291-/ /-pc-/
Top