counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Народні депутати все більше обіцяють одне, а голосують - за інше. "Слово і діло "склало" рейтинг лицемірства"


Переглядів: 102


Народні депутати все більше обіцяють одне, а голосують - за інше. Слово і діло склало рейтинг лицемірства

Обіцянки і реальні дії народних депутатів все більше розходяться одне з одним. Рейтинг виконання обіцянок політиків і їх фракцій представили сьогодні експерти "Слово і Діло". За словами аналітиків, політики часто голосують за законопроекти, які нещадно критикують, і навпаки - не віддають голоси за ті ініціативи, які обіцяли підтримувати.

Експерти зробили висновки, що навіть в суспільстві ще не дозріло розуміння того, що від політичних сил виборці повинні вимагати, щоб вони йшли на вибори з реальними програмами дій, а не з набором гасел. Показовою в цьому плані є остання сесія, яку назвали "осінню реформ", - говорить політичний експерт Валентин Гладких.

"Її зараз намагаються представити, як величезне досягнення, "тріумф Бога над матерією". Але якщо ми подивимося ближче, то виявиться, що в перебігу цієї "осені реформ", коли дійсно Верховна Рада проголосувала багато важливих законів, проте виявляється, що жоден з проголосованих восени законопроектів, ніяким чином не співвідноситься з передвиборчими обіцянками політичних сил, що їх підтримують", - говорить експерт. Таким чином, за його словами, те, що приймають депутати, вони не обіцяли своїм виборцям.

"Тобто, це наслідок того, що на вибори партії йдуть з обіцянками "ми за все хороше і проти всього поганого". А ось коли починається деталізація того, що ж малося на увазі, то виникає ось така колізія", - говорить Гладких.

Загальні цифри обіцянок по фракціям

У "Народного фронту" серед всіх фракцій парламенту поки що найвищий рейтинг виконання передвиборчих обіцянок, а саме - 62%. Найбільше з обіцяного НФ реалізував під час другої сесії Ради - 4 обіцянки. В ході 3-6 сесій було виконано по одній обіцянці. При цьому у НФ залишилося 4 програмних обіцянки, які не виконані на сьогодні: зменшити кількість дозволів, контролюючих органів і перевірок, облаштувати державний кордон, залучити міжнародні організації до відновлення територій, які постраждали від агресії, і не допустити скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам для оплати комуналки

При цьому рівень виконання обіцянок "Самопомочі" становить 50%, не виконано - 12%.

Найбільше програмних обіцянок - сім - нардепи виконали під час третьої сесії парламенту. Нічого з обіцяного члени фракції не зробили за лютий-липень 2017 року. Згідно своїй передвиборчій програмі, "Самопоміч" повинна ще забезпечити введення медичного страхування, провести люстрацію і прийняти закон про президента. Крім того, об'єднання брало на себе обов'язок створити систему проактивної державної інформаційної політики та забезпечити розвиток телекомунікаційної інфраструктури

Що стосується рейтингу виконання обіцянок Блоку Петра Порошенка, то під час першої та 5-7 сесій нардепи з БПП не виконали жодної програмної обіцянки, дві були реалізовані в ході 4 сесії, по одній - під час 2-3.

При цьому більшість обіцянок - 55% - знаходяться в процесі виконання. У цьому списку проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів, перетворення Антимонопольного комітету в економічний регулятор і вибори за відкритими списками. Залишилися невиконаними також кілька обіцянок, пов'язаних з податковою політикою, зокрема перекрити ухилення від сплати податків через офшор і зменшити кількість податків.

У свою чергу, "Батьківщина", як і "Самопоміч", більшість своїх програмних обіцянок виконала в ході третьої сесії - шість. А ось під час 5-6 сесій нардепи з цієї партії не змогли похвалитися нічим.

До сих пір фракція Тимошенко не внесла свій вклад у зменшення кількості податків і зниження розміру єдиного соціального внеску. Крім того, в програмі партії говорилося про реформу пенітенціарної системи, ліквідації місцевих державних адміністрацій та повноцінне членство України в ЄС.

Рівень виконання обіцянок у Радикальної партії Олега Ляшка - лише 10%: за сім сесій Верховної Ради вони виконали тільки два обіцянки.

Виборцям Ляшка варто було б згадати, що в передвиборній програмі вони обіцяли анулювати всі борги перед Росією, посилити державний контроль щодо оренди землі, сприяти децентралізації влади і прийняти закони про вибори за відкритими списками, - кажуть експерти.

У "Оппоблока" поки лише 4% виконаних обіцянок.

Виконати одну свою обіцянку їм вдалося лише під час шостої сесії парламенту. Йдеться про підвищення енергоефективності держави. Проте, невиконаним залишається ряд обіцянок, зокрема, в соціальній сфері: підвищення допомоги при народженні дитини, пільгове кредитування молодих сімей для покупки житла, матеріальна компенсація сім'ям загиблих або поранених в АТО, розширення мережі позашкільних навчальних закладів. Більше половини обіцянок "Оппоблока" знаходяться в процесі, а 42% - вже провалені остаточно ".

Хто маніпулював обіцянками. Поіменні приклади

Ось лише деякі приклади розбіжностей в обіцянках і діях політиків, які навели для прикладу експерти "Слово і Діло".

"Закон про реінтеграцію"

- депутат Шкрум обіцяла проголосувати за закон якщо будуть враховані її поправки: визнання Росії агресором, оформлення кордонів і дати початку війни. Поправки не були враховані, але Шкрум за закон проголосувала.

- Юрій Тимошенко обіцяв проголосувати за розрив відносин з Росією, однак відповідну поправку до законопроекту не підтримав - проголосував проти цього

- Антонищак обіцяв, що "Народний контроль" буде голосувати за закон, якщо врахують їх редагування: теж про визнання Росії агресором, але коли правки не врахували, законопроект про реінтеграцію він все ж підтримав

 - Березюк обіцяв голосувати за законопроект, тільки якщо в ньому буде вказана дата початку війни і позначення окупованих територій. Але його політсила все-таки підтримала закон.

- Савченко, хоча й обіцяла зробити все для визнання Росії країною-агресором, за відповідний закон не голосувала.

Медична реформа

- Богомолець обіцяла підтримати законопроекти з телемедицини але не голосувала за них.

- Кириченко, Лозовий та інші депутати від Ляшка свого часу заявляли, що за ці законопроекти голосувати не можна ні в якому разі, так як це "геноцид". Але в результаті "радикали" голосували за медичну реформу. Аналогічно вчинили й інші фракції.

- Яценко категорично відмовлявся голосувати за цей законопроект, поки в ньому не будуть враховані всі витрати на потреби Міністерства охорони здоров'я. В результаті він все ж проголосував за проект Бюджету на цей рік, в якому на охорону здоров'я дали тільки 20% від необхідного обсягу фінансування.

- Домбровський обіцяв домагатися прийняття законів про відновлення ефективної інфраструктури сільської медицини. Проте, коли голосували за сільську медицину, він за нього не голосував

Виборчий кодекс

 - Мельничук, Чижмарь, Рибалка, Мосійчук, Лозовий, Карпунцов, Білоцерківець, Третьяков, Березенко, Кононенко, Богомолець, Гринів, Брендзовіч, обіцяли підтримувати тільки відкриті списки - але всі вони разом з багатьма іншими депутатами за відкриті списки і пропорційну систему не голосували.

Закон про освіту

- Геллер і Святаш, Микитась, Кулинич обіцяли домогтися підвищення соціального статусу для працівників сфери освіти, але за законопроекти, які передбачали підвищення зарплат вчителям, не голосували.

- Каплін обіцяв, що не буде підтримувати освітню реформу, але в результаті таки голосував за неї. Коли у нього поцікавилися причиною змін, він повідомив, що його правки були враховані. Хоча насправді виявилося, що до нього ніяких поправок нардеп не подавав.

Пенсійна реформа

- Березюк говорив, що буде голосувати за скасування оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам, але не голосував.

- "радикали" не готові були голосувати за пенсійну реформу, але проголосували

- Білоцерківець говорив, що не готовий підтримати закон, але потім проголосував

- Кірш говорив, що не голосуватиме за пенсійну реформу, але голосував

Мораторій на продаж землі

- Бурбак заявив, що "Народний фронт" буде голосувати за продовження мораторію, але в підсумку за це проголосувала меншість їх депутатів.

Підвищення зарплат народним депутатам

- Кірш обіцяв голосувати проти підвищення зарплат, але проголосував "за". Кірш аргументував свою позицію тим, що за останній часом зарплати депутатів "дуже знизилася".

"Ми не проти того, щоб депутати підвищували собі зарплати, але ми вважаємо, що в такому випадку вони повинні записувати ці свої побажання в виборчу програму. Так і говорити:" Я вважаю, що депутат не може жити на 1000 доларів, не може страждати в готелі і отримувати такі мізерні гроші на транспорт, зв'язок і помічників". Ось нехай виборець сам вирішує, підтримувати ці методи депутата. Неправильно, що йдучи на вибори депутати критикували весь соцпакет попередніх депутатів, мовляв вони - "приборзівша шляхта", як тільки залізли самі "під купол", швидко забули про свої обіцянки. Як каже Наєм - депутати орудують мільйонами, і йому потрібно платити більше, бо він продасться олігархам. Ну так можна сказати про кого завгодно - солдатам ось теж треба платити більше, адже він може продатися ворогові на фронті і перейти на його сторону", - обурився Гладких.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,49369812011719-/ /-pc-/
Top