counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Наближається Великий піст. Які його головні правила


Переглядів: 188


Наближається Великий піст. Які його головні правила

У лютому всіх православних в Україні очікує важливий етап - початок Великого посту. 18 лютого завершується Масляний тиждень, і з 19 лютого віруючі повинні перейти до жорстких обмежень, адже аж до головного християнського свята Великодня триватиме Великий піст.

Цей період у сорок вісім днів даний православним у пам'ять про шлях Христа на Голгофу: перші сорок днів посту нагадують про його сорокаденну самотність у пустелі перед виходом на Проповідь, два свята, Лазарева субота і Вхід Господній в Єрусалим, говорять про події, що відбувалися незадовго до розп'яття, і шість днів Страсного тижня розповідають про страждання Христа і його хресну смерть.

Згідно з православною традицією, миряни протягом всього посту повинні дотримуватися суворого посту і стриманості. Причому, всупереч розхожій думці, піст не обмежується відмовою від тваринної їжі - важливіше в цей період дотримуватися "душевного" посту. АСН дізналася, що необхідно робити в період Великого посту.

Молитися

Молитві у Великий піст відводиться особливе місце - без неї ніякі тілесні обмеження не матимуть жодного значення. Якщо в повсякденному житті на молитву не вистачає часу, то в період посту молитися потрібно багато й щиро - знайти на це час потрібно і вранці, і ввечері. Потрібно просити Господа вказати на гріхи, а також щиро покаятися. Також потрібно постаратися читати молитви з більшою увагою, ніж зазвичай.

Відвідувати Храм

У період посту потрібно регулярно причащатися і ходити на найголовніші великопісні служби. Робити це слід хоча б раз на тиждень або, принаймні, один раз за піст. Також важливо сповідатися і радитися зі своїм духівником.

Читати Євангеліє

Читанню духовної літератури також варто відводити більше часу в піст. Читанням Євангелія можна замінити більш звичні перегляд телевізора, вивчення новин в інтернеті або читання світської літератури перед сном. Віруючим радять прочитати за піст хоча б одне Євангеліє або освіжити його в пам'яті.

Дотримуватися тілесного посту

Згідно з традицією Православної церкви, під час Великого посту не можна їсти їжу тваринного походження - м'ясні й молочні продукти, яйця, рибу (крім двох днів), природно, не можна вживати алкогольні напої. Більш того, не в усі дні посту дозволяється навіть рослинна олія.

Для мирянина монастирські правила можуть виявитися непосильними, тому слід разом зі священиком визначити ступінь свого харчового посту.Також потрібно врахувати стан здоров'я і спосіб життя, рівень щоденного фізичного навантаження, які можуть бути несумісні із жорсткими обмеженнями в їжі. Крім того, у Великий піст не можна вінчатися, а подружжю рекомендується утримуватися від близькості.

Радіти

Відмова від розваг і плотських радощів не має негативно позначатися на настрої постити. Навпаки, підходити до цих обмежень необхідно щиро, з добрим почуттям, а не тягнути з останніх сил як важку ношу. У період Великого посту можна побачити, як багато в житті є порожніх речей, що тільки видаються необхідними.

Не можна бути злим і дратівливим, ображати і засуджувати інших, демонструвати гординю. Все це лише знецінить зусилля і віддалить від Христа.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
більше матеріалів
/-0,37794208526611-/ /-pc-/
Top