counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Експерти про підвищення облікової ставки НБУ: чекаємо стрибка інфляції і не мріємо про кредити


Переглядів: 96


Експерти про підвищення облікової ставки НБУ: чекаємо стрибка інфляції і не мріємо про кредити

Вчора, 25 січня, правління НБУ ухвалило рішення підвищити облікову ставку відразу на 1,5% до 16% річних вже з 26 січня 2018 року. Таким чином національний регулятор планує приборкати стрімко зростаючу інфляцію. Нинішнє підвищення стало вже третім за останні три місяці: в жовтні ставка зросла з 12,5% до 13,5%, в грудні - до 14,5%. АСН дізналася, чим викликане таке рішення і до чого воно призведе.

Ставка підвищилася до рівня очікуваної інфляції

На думку інвестиційного банкіра Сергія Фурси, підвищення облікової ставки Національного банку України до 16% пов'язано з високими інфляційними очікуваннями і з проблемами співпраці з МВФ. "Все серйозно. Національний банк про це сигналізує, якщо у нас виникнуть проблеми з МВФ, то у нас виникнуть великі проблеми. Ми запобігаємо цій ситуації. Ми розуміємо, що це все може закінчитись. І змушено піднімаємо ставку. Фактично вони говорять ось таку річ», - пояснив Фурса.

З ним згоден і економічний експерт Віктор Скаршевський. "Якби зараз все було б добре і нормально розвивалася економіка і все було б гаразд, вони б не підвищували так різко облікову ставку - до 16%", - зазначив він. Він також підкреслив, що облікова ставка - це практично - очікувана інфляція на найближчі 12 місяців. "За моїми прогнозами, вона може скласти 12-14%, але Нацбанк, мабуть, ще щось додатково врахував. Тому на тлі облікової ставки в 16% заява про інфляцію в 8,9% - це дисбаланс", - повідомив економіст.

На думку банкіра, затягування з черговим траншем МВФ призведе до подальшого підвищення ставки. «Дивіться, зараз її досить серйозно підняли. Важко зараз розуміти, чи буде вона ще підніматися найближчим часом, але це вже радикальне серйозне підвищення. І це підвищення сигналізує про те, що може трапитися у крайньому випадку», - додав він.

Обернеться уповільненням зростання ВВП і відсутністю кредитування

Потрібно зауважити, що навіть рада НБУ до такого кроку поставилась критично. Як написав голова ради Нацбанку Богдан Данилишин у Facebook, такий захід не сприятиме ефективному стримування інфляції і може створити умови для гальмування темпів зростання ВВП. "Вважаю рішення правління Національного банку України про підвищення облікової ставки до 16% річних таким, що матиме переважно негативні наслідки для економічного зростання і цінової стабільності", - йдеться в повідомленні економіста.

Також, на його думку, цей крок спричинить за собою підвищення й інших ставок, зокрема за депозитними сертифікатами, в результаті чого витрати НБУ з обслуговування цих сертифікатів виростуть. Це, в свою чергу, призведе до зниження обсягу прибутку, що підлягає перерахуванню до державного бюджету. Більше того, на думку економіста, в результаті рішення НБУ знизиться і попит на кредити з боку підприємств цього сектора.

Економічний експерт Андрій Вігіринський також зазначив, що рішення Національного банку України в черговий раз підняти облікову ставку стане однією з причин того, що в найближчі три місяці в Україні не буде рости споживче кредитування. «Зараз можна чітко говорити про те, що загалом на найближчий квартал не буде пожвавлення споживчого кредитування, зокрема через рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Тому що ці 1,5% так чи інакше ляжуть на обсяг і ставку споживчого кредитування, і не в 1,5%, а в 2-3%. Це зробить кредити ще дорожче. Тому вже макропрогноз, який робив Нацбанк, що в 2018 році буде рости споживче кредитування, теж не повною мірою буде реалізовуватись», - пояснив він.

Віктор Скаршевський зазначив, що облікова ставка буде відбирати фінансові ресурси, які могли піти в реальну економіку, вона буде їх відбирати назад у фінансову систему - депозитні сертифікати і ОВДП. Банки будуть вкладати туди, бо ці вкладення стають ще більш прибутковими і безризиковими. Через це реальний сектор не побачить грошей і нових кредитів - завдяки такій політиці.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,24874901771545-/ /-pc-/
Top