counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

"Все або нічого" В Україні відповіли на пропозицію Путіна повернути техніку з Криму


Переглядів: 257


Все або нічого В Україні відповіли на пропозицію Путіна повернути техніку з Криму

Думки українських політиків, військових і експертів щодо пропозиції президента Росії Володимира Путіна повернути Україні з окупованого Криму кілька одиниць техніки розділилися. Так в ефірі телеканалу 112 журналіст Дмитро Гордон висловив думку, що така несподівана пропозиція Путіна - частина його передвиборної кампанії, а чогось цінного для України в Криму вже не залишилося.

Схожу думку висловив і російський політолог Дмитро Орєшкін. "Це - чиста піар-акція в стилі "інформаційна війна". Зрозуміло, що ці залізні речі ніякої військової цінності давно вже не становлять. Все, що там було цікавого, вже давно витягли. Він сам сказав, що ця техніка в жалюгідному стані. Проте вирішив зробити ось такий крок "миротворчий", мовляв, дивіться - ми вам поступаємося. І п'яти років не пройшло. Путіну доводиться робити щось подібне, бо на нього підсилюють тиск з боку Заходу, у нього ускладнюється й економічна ситуація,  по-третє - у України дуже серйозні юридичні позиції в судових процесах щодо вилучення українських державних підприємств у Криму", - заявив Орєшкін.

На думку російського експерта, швидше за все, цей крок у Путіна можуть використовувати для того, щоб пом'якшити ситуацію в пропагандистському полі, мовляв, "дивіться, ми ж їм навіть зброю повернули, а нас ображають у суді".

"Я думаю, що на цю його пропозицію навіть звертати уваги не треба - це навіть не хід, так, дрібний щабель в інформаційних іграх", - заявив Орєшкін.

Колишній прем'єр-міністр України і екс-міністр оборони Юрій Єхануров теж вважає, що в Криму залишився лише металобрухт, яким не повоюєш. І чи варто його забирати - велике питання.

У свою чергу командувач ВМС Ігор Воронченко висловив думку, що не варто поспішати приймати пропозиції Путіна, оскільки можна потрапити "в пастку Кремля". За його словами, всю цю ситуацію треба оцінити, і окремо дати їй ще й політичну оцінку. Також він нагадав, що всі літаки і вертольоти встигли відлетіти на материкову частину України.

Нагадаємо, під час анексії з 8 бойових кораблів не був на ходу тільки десантний корабель "Костянтин Ольшанський" - у нього були зламані головні двигуни. "Корвети "Тернопіль", "Придніпров'я", "Хмельницький" на ходу, два тральщики "Черкаси" та "Чернігів" на ходу... Підводний човен на 70% був відремонтований, була потреба в заміні клапанів", - сказав Воронченко. За даними Воронченка, в Криму залишилося техніки на 2 батальйони БМП і 2 батальйони БТРів.

Прес-секретар Кримського регіонального медіа-центру Міноборони (2010-2014 рр.) Владислав Селезньов повідомив, що сьогодні на території Криму перебуває 31 корабель Військово-морських сил, які на момент анексії Криму Росією були в робочому стані і були здатні здійснити перехід на материкову частину України.

Також, за словами Селезньова, на території Криму перебуває величезна кількість боєприпасів і багато військової техніки. "Йдеться про БМП і БТРи. Вся ця техніка була на той час у робочому стані. І вона активно використовувалася під час проведення навчань на території Криму". За словами Селезньова, що саме через небажання Росії віддати техніку Україні на момент анексії, наша військова техніка залишилася на півострові.

Також Селезньов нагадав, що, крім військової техніки, в Криму залишилося дуже багато українського військового майна. "Військові містечка, споруди та обладнання організацій та інститутів, які діяли в Криму на період анексії. Залишилося на території Криму багато службового військового житла Міністерства оборони України, яке зараз використовується Міноборони Росії. Тут варто розглядати питання більш широко - про повернення всіх анексованих територій" , - сказав Селезньов. На думку експерта, така пропозиція Путіна продиктована обставинами - мовляв, подіяли санкції проти Росії.

Також у питанні повернення нашої техніки з Криму слід враховувати і економічний бік питання. Як заявив Сергій Гайдук, командувач ВМСУ (2014-2016 рр.): "Модернізація корабля і встановлення туди, наприклад, імпортного обладнання коштуватиме приблизно як будівництво нового корабля такого ж класу. Однозначно, Україні потрібні нові кораблі. Але ці кораблі повинні з'являтися в рамках державної програми кораблебудування, якої зараз в Україні немає".

Водночас офіційні особи України поки ніяк не відреагували на пропозицію Путіна.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,40882301330566-/ /-pc-/
Top