counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Чим небезпечний кір і як від нього захиститись


Переглядів: 3304


Чим небезпечний кір і як від нього захиститись

Після повідомлення про спалах кору серед дітей, які відвідали виставу одного зі столичних цирків, про кір в Україні, нарешті, заговорили всерйоз і цим питанням зацікавилися ЗМІ. МОЗ же до цього часу займає в цьому питанні пасивну позицію, заявляючи, що епідемії кору в країні немає і станом на 11 січня захворіло лише 200 людей.

Проте, нагадаємо, в 2017 році було зафіксовано рекордну кількість хворих, у деяких дошкільних закладах вже проводилися карантинні заходи, педіатри в поліклініках при огляді дітей обов'язково перевіряли наявність щеплення проти кору (входить до складу КПК - кір, краснуха, паратит).

Власне, лікарі ще в 2017 році попереджали, що нинішнього року епідеміологічна ситуація в зв'язку з кором посилиться. На сьогодні особливо складна ситуація з кором в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях - там рахунок зафіксованих випадків йде на сотні. АСН поцікавилася в медиків, чим небезпечна хвороба і чи можна від неї захиститися.

Чим небезпечний кір

Вірус кору надзвичайно заразний: він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, при вдиханні найдрібніших крапель слизу, що потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові з хворим. Вірус кору може жити в повітрі і на поверхні предметів протягом двох годин навіть після того, як хворий залишив приміщення.

Крім того, як пояснив АСН лікар-інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань Віталій Євтушенко, хвороба ця досить агресивна. Вона небезпечна бактеріальним ускладненнями, як і при ГРВІ - пневмонією, отитом, синуситом. Також досить часто в зв'язку з кором фіксують ураження центральної нервової системи, що може спровокувати, наприклад, енцефаліт - гострий або відстрочений. Бувають випадки, коли ускладнення проявляються вже через 10-15 років після перенесеного кору.

За даними ЮНІСЕФ, з 1000 людей, що заразилися кором, 1 вмирає, 1 захворює на енцефаліт, а 50 отримують важкі ускладнення. Водночас випадки серйозних реакцій на вакцину трапляються з меншою ймовірністю, ніж один раз на мільйон.

Хто під загрозою

У МОЗ стверджують, що вірус кору найчастіше атакує нещеплених дітей віком від 1 до 9 років. Підлітки і дорослі, які не отримали належної вакцинації, також схильні до дії вірусу. Так, наприклад, в Одеській області всього 66% зафіксованих випадків кору стосуються дітей - решта відзначалися серед дорослого населення. Проте вакцинація не дає гарантії того, що людина не захворіє. Однак у такому випадку є 95%  ймовірності, що хвороба пройде без ускладнень.

Причини і симптоми захворювання

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день, в переважній більшості випадків захворювання починається на 9-10 день. Далі починається період захворювання, коли у хворого підвищується температура, з'являються головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота.

На 4-5 день хвороби з'являється червоний висип, який починається зі шкіри голови і обличчя, а потім поширюється на все тіло. Хвороба з симптомами триває до 4 тижнів.

Лікування

Специфічного лікування від кору немає. Зазвичай лікування складається з полегшення симптомів кору - при нежиті використовують краплі в ніс, збивають температуру вище 38.5 градусів за Цельсієм. Крім того, щоб зменшити ймовірність ускладнень, хворим призначають вітамін А у великих дозах.

Однак таке лікування носить допоміжний характер і на сам вірус не спрямовано. Засобів прямої дії сьогодні немає. Стаціонарне лікування не обов'язково, якщо хвороба протікає легко, а хворий не має хронічних захворювань.

Проте при підозрі на кір обов'язково потрібно звернутися до лікаря. Навіть якщо захворювання протікає не важко, треба виключити інші хвороби, які ще агресивніші за своїм перебігом. Так, наприклад, висип на тілі може свідчити про вірус Коксакі, різновиди ентеровірусів, очевидно, привезених з-за меж України.

А може бути наслідком менінгококцемії, яка також проявляється високою температурою і висипом, проте не вчасно поставлений діагноз і невірне лікування можуть мати найважчі наслідки.

Профілактика

У МОЗ наполягають, що єдиним ефективним методом профілактики кору є вакцина. Медики рекомендують екстрену вакцинацію в період епідемії. Навіть якщо ви побували в прямому контакті з хворим на кір, протягом трьох днів можна зробити щеплення. Як пояснив інфекціоніст Віталій Євтушенко, в разі інфікування вірусом захворювання настане не раніше, ніж за 9 днів, тоді як антитіла до захворювання з'являться вже через тиждень після вакцинації. Таким чином імунітет встигне відреагувати на вакцину.

Тим категоріям людей, яким протипоказані щеплення (вагітні жінки, люди з імунодефіцитом, діти 1-го року життя) показаний імуноглобулін - препарат, виготовлений з донорської крові.

Причина епідемії

У зв'язку зі спалахом кору Київська міська державна адміністрація тимчасово заборонила роботу цирку "Кобзов", де нібито виявили хворого артиста. Також столична влада заборонила відвідувати школи і дитсадки дітям без довідок про щеплення. Однак всі ці заходи, на думку практикуючих лікарів, абсолютно неефективні - адже кількість довідок про проведену вакцинацію в Україні з відомих причин значно перевершує кількість щеплень.

Відомий педіатр, дитячий інфекціоніст Євген Комаровський вважає, що ситуація з кором цілком очікувана і прогнозована. Виною всьому - висока ефективність вакцинації від кору. Саме висока ефективність вакцинації призвела до того, що люди більше бояться щеплень від кору, ніж самого кору.

"Як наслідок - фактично ми зараз перебуваємо на порозі епідемії кору. І якщо розуміти, наскільки критичний рівень вакцинації, то наявний на сьогодні рівень захворюваності - це практично подарунок долі, нам ще дуже щастить", - відзначає лікар. Він ще в грудні минулого року прогнозував погіршення епідситуації.

Екс-міністр охорони здоров'я України Василь Князевич вважає, що причина спалаху полягає ще і в тому, що нинішнє керівництво відомства втратило контроль над ситуацією і не проводить системну роботу з вакцинації. У свою чергу, глава Київської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська відзначає і складну ситуацію, в якій опинилися дільничні і сімейні лікарі в Україні завдяки перетворенням, ініційованим в.о. голови МОЗ Уляною Супрун. Багато медики йдуть з поліклінік, залишаючи вакантними посади навіть у Києві, тому нікому і лікувати людей.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
більше матеріалів
/-0,22102499008179-/ /-pc-/
Top