counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

На українців чекає аномальна зима і весна. Як бути аграріям?


Переглядів: 10155


На українців чекає аномальна зима і весна. Як бути аграріям?

Зими на планеті стають все теплішими за останні 20 років, причому в Україні клімат почав змінюватися набагато швидше, ніж по земній кулі в середньому. Про це в ефірі «Свободи» розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

За його словами, переважна більшість таких рекордно теплих місяців припадає на останні 20 років, і дуже мало теплих груднів було в попередні періоди. За 20 років середня температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуса. Значно скоротилася тривалість зимового періоду, сама зима стала іншою. Як правило, це нестійкий сніговий покрив, який то з'являється, то тане.

При цьому синоптик каже, що рекордне значення мінусової температури пов'язане з літньою температурою повітря, коли практично на всій території України вона вже досягла 40-42 градуси тепла. За словами Кульбіди, наш сніг пішов кудись в США - в Нью-Йорку через снігопади навіть закривають всі школи, в Європу.

Також за словами синоптика, поки в Україні спостерігається потепління, в Росії, на півночі цієї країни і в її азіатській частині, спостерігається зниження середньої річної температури повітря й особливо в зимовий період.

Всі ці аномалії синоптики пов'язують із втіленням в життя теорії глобального потепління. На тлі підвищення температури повітря збивається баланс кліматичної системи, вона стає не такою стійкою, і все частіше з'являються крайні, аномальні прояви погодних умов.

Весна знову прийде в Україну рано. Однак не слід виключати дуже короткочасного повернення зимового характеру погоди, пов'язаного з випаданням снігу і морозами, говорить Кульбіда.

Чи загрожує сільському господарству відсутність снігу і затяжне тепло в першій половині зими? За словами синоптика, завдяки аномально теплим умовам навіть пізно засіяні озимі культури продовжували вегетацію. Але в останні роки ранній осінній період в Україні майже щороку проходить з дефіцитом вологи.

"Таким чином, посіви озимих чекають дощу, а дощ приходить дуже пізно, тому проходять оптимальні строки сівби озимих культур і вони можуть в принципі не розвинутися до фази кущування, щоб нормально перезимувати. Але саме завдяки таким аномально теплим умовам, то навіть пізно засіяні озимі культури продовжували вегетацію і на сьогодні їх стан задовільний і хороший у всіх практично без винятку регіонах України. В цьому є певний позитив", - говорить Кульбіда.

Хоч-не-хоч, а сільському господарству доведеться адаптуватися до таких умов. Адже Україна може почати сіяти більше культур, які мають менш короткий період вегетації, яким, можливо, вже не потрібно бути такими стійкими до вимерзання. А це в свою чергу дасть свій додатковий ефект у вигляді все зростаючих урожаїв в останні роки, іноді навіть рекордних.

"Тобто адаптація відбувається, але не такими темпами, як би нам здавалося, оскільки тільки оптимальне розміщення посівів озимої пшениці в Україні, треба міняти - в одних регіонах посіви треба скорочувати, в інших збільшувати - так-от, тільки оптимальне розміщення посівів навіть без зміни технологій може дати додатково 20-30% валового збору озимої пшениці", - повідомив Кульбіда.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
Як очистити будинок від негативної енергетики
Як очистити будинок від негативної енергетики
Купаючи будинок, квартиру або переїжджаючи в нове орендоване житло, ми можемо зіткнутися з таким явищем як нег....
Нефрит: магічні властивості каменю
Нефрит: магічні властивості каменю
Кожен дорогоцінний або напівдорогоцінний камінь має свої магічні властивості Це стосується й нефриту
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Натуральні мінерали мають виняткову силу Вони здатні посилити можливості людини та допомогти їй досягти успіху....
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Добитися успіхів у кар'єрі здатний кожен представник зодіакального кола Візьміть на замітку корисні рекомендац....
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
1 Ви відчуваєте себе поряд з ним "як вдома"
більше матеріалів
/-0,33175611495972-/ /-pc-/
Top