counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

10 симптомів, які попереджають нас про серйозні захворювання


Переглядів: 2544


10 симптомів, які попереджають нас про серйозні захворювання

Протягом зими багато хто страждає від відносно нешкідливих нежиті та кашлю. Але іноді ми не беремо до уваги або ігноруємо усвідомлено  симптоми, які можуть бути ознакою серйозної хвороби. Звичайно, ніхто не любить походи до лікарів, але в деяких випадках це в буквальному сенсі збереже вам життя. Отже нижче ми наводимо 10 симптомів, при виявленні яких візит до лікаря просто необхідний.

1. Стрімка втрата ваги без очевидної причини

Більшість з нас люблять схуднути, і якщо це виходить завдяки розумній дієті, спорту або зміні способу життя - це круто. Але безпричинна втрата ваги - це завжди погано. Якщо ви раптом втратите 5% ваги тіла - відразу йдіть до лікаря. Особливо варто поспішити, якщо цей симптом супроводжує втома, сонливість, а також той факт, що апетит у людини залишився на тому ж рівні.

Безпричинна втрата ваги може бути ознакою хвороб кишечника, наприклад - не поглинання поживних речовин, надактивної щитовидної залози, діабету, депресії або навіть раку.

2. Припухлості на тілі

Якщо ви помітили незвичайну припухлість в будь-якому місці вашого тіла, завжди повинні звертатися лікаря. Особливо припухлість у таких ділянках, як груди або мошонка, є причиною негайно бігти до лікаря.

Більшість пухлин обумовлено не важким захворюванням, наприклад, доброякісні (не ракові) зростанням клітин (наприклад, ліпома, фіброма або кісти). Але всі вони повинні бути перевірені і діагностовані. Вам може знадобитися біопсія.

М'які пухлини, такі як грижа, також потребують оцінки лікаря, оскільки деякі можуть спровокувати защемлення і навіть - втрату кровопостачання окремої частини кишечника.

3. Різкий біль у грудях

Біль у грудях може бути викликаний багатьма причинами, деякі з них серйозні (наприклад, серцевий напад або тромб у легенях), а деякі ні (наприклад, спазм крихітних м'язів між ребрами або запалення реберного хряща).

Біль у грудній клітці може бути викликаний кислотним рефлюксом або печією, які часто помилково приймають за серцевий напад. Хоча стенокардія (серцевий біль) і серцевий напад можуть викликати різні симптоми у різних людей різного віку, біль у грудях або здавлювання є основним небезпечним симптомом як для чоловіків, так і для і жінок. Біль може відчуватися як дискомфорт, тиск або печіння, може бути різким або як задушливі обійми.

Раптовий біль у грудях завжди слід сприймати серйозно, і медична допомога потрібна негайно. Варто відразу ж звертатися в "швидку", якщо:

- біль у грудях триває довше 15 хвилин
- поширюється на руки, спину або щелепу
- супроводжується задишкою, нудотою, потовиділенням або кашлем з кров'ю.

4. Проблеми з кишечником

Багато людей соромляться йти до лікарів через проблеми з кишечником, але цей візит дійсно може врятувати ваше життя. Рак кишечника - одна з найбільш поширених хвороб-убивць, і він вражає все більше людей у молодому віці. Небезпечними ознаками є запор, діарея, болі в животі, що тривають більше двох тижнів, а також - кров або слиз у виділеннях - привід негайно звернутися до лікаря. Під час візиту постарайтеся максимально розслабитися і не бентежитися - ваш лікар звик займатися такими проблемами.

5. Кров там, де її не повинно бути

Це небезпечний симптом, який нормальна людина навряд чи проігнорує. Але про нього все ж варто нагадати. Потрібно негайно йти до лікаря, якщо:

- ви кашляєте кров'ю (можлива ознака тромбу в легенях або раку)

-  почервоніння або темні плями, схожі на кавову гущу в блювоті (можлива ознака кровотечі в шлунку)
- кровотеча між місячними або після заняття сексом (можлива ознака кровотечі шийки матки або матки - часто через поліп)
- мають місце епізоди після менопаузної кровотечі після того, як ви вважали, що ваші періоди припинилися (можлива ознака раку матки). Одним словом, поява крові з будь-якого отвору - можлива ознака запалення тканин і вимагає звернення до лікаря.

6. Труднощі з ковтанням

Проблеми з ковтанням зазвичай пов'язані з тимчасовим болем у горлі або тонзилітом. Але якщо у вас спостерігається постійна або наростаюча проблема з ковтанням - з болем або без нього, повідомте лікаря. Це може вказувати на проблему з механізмом ковтання, горлом, стравоходом або шлунком.

Проблемне ковтання може бути наслідком багатьох різних станів і трапляється частіше в похилому віці через поганий м'язовий тонус. Це може ускладнити проковтування таблеток і їжі. Крім віку, утруднення ковтання може виникнути в результаті неврологічних проблем. Але якщо ви також відчуваєте себе ситим, незважаючи на дуже маленьке споживання їжі, якщо їжа застряє в горлі, зверніться до лікаря. Причина зазвичай пов'язана з проблемами зі стравоходом, а також треба перевіритися на рак стравоходу та шлунка.

7. Тривалий кашель

Найчастіше кашель проходить протягом трьох тижнів і не вимагає ніякого лікування.  Однак, якщо ви страждаєте від постійного, грудного кашлю або задишки, треба досліджувати його причину.

Кашель викликаний роздратуванням дихальних шляхів, а задишка говорить про те, що ваші легені не працюють добре. Це може бути ознакою астми, захворювань легенів або серцевої недостатності. Куріння є основною причиною кашлю. Вдихання хімікатів також викликає кашель і може призвести до більш серйозних захворювань, таких як хронічна обструктивна хвороба легень, пневмонія і рак легенів.

Крім куріння, постійний кашель можуть викликати:

- тривала інфекція дихальних шляхів, така як хронічний бронхіт, туберкульоз
- астма - особливо якщо вона супроводжуються хрипами, здавленням грудної клітини і задишкою
- алергія, наприклад на цвіль, пилових кліщів
- бронхоектазія - коли дихальні шляхи легенів стають аномально розширеними
- постназальна крапельниця - слиз, що стікає вниз по горлу з задньої частини носа, через запалення носа (риніт) або синусів (синусит)
- шлунково-стравохідна рефлюксна хвороба - коли горло подразнюється шлунковою кислотою
- деякі ліки, особливо інгібітори ангіотензинперетворюючого ферментного інгібітору, що використовуються для лікування високого кров'яного тиску і серцево-судинних захворювань

- рідко кашель може бути симптомом більш серйозного стану, такого як рак легенів, серцева недостатність, легенева емболія, туберкульоз.

8. Періодичний біль

Час від часу у всіх нас щось болить. Але якщо ви помітили, що біль повторюється, продовжує повертатися (наприклад, більше 3 тижнів) або стає все більш частим, постійним (наприклад, головний біль, розлад шлунка, біль у животі, біль у яєчку або біль у грудях), ви завжди повинні повідомляти лікареві. 

9. Поява різних дефектів на шкірі

Регулярно перевіряйте свою шкіру на будь-який дефект, просіть когось оглядати вашу спину та інші місця, які ви не можете побачити. Хоча в багатьох випадках новоутворення на шкірі виявляться нешкідливими, проте діагностований на ранній стадії рак шкіри можна легко вилікувати.

- небезпечними ознаками, на які слід звернути увагу, є виразка або болячка, яка не загоюється протягом трьох тижнів

- пляма на шкірі, яка збільшується, темніє, покривається лусочками, свербить, мокне або покривається кіркою.

10. Болить горло більше 3 тижнів

Хворобливе горло - результат вірусних інфекцій, які є звичайними в цю пору року. Ці симптоми проходять приблизно через тиждень. Якщо горло болить довше, ви повинні звернутися до лікаря. Вам доведеться зробити аналіз крові. Потрібно, наприклад, виключити імунні розлади, такі як аномальне вироблення лейкоцитів, щоб виключити аномалії кісткового мозку, лімфому, лейкемію.

Захриплість може бути пов'язана з м'язами або нервами навколо гортані або з самими голосовими зв'язками. Рідко захриплість виникає через потовщення голосових зв'язок і може бути викликана наростами, які в деяких випадках є злоякісними (особливо завзятих курців).

Ніколи не ігноруйте захриплість або незрозумілу виразку або хворобливість горла, що тривають більше трьох тижнів. Більшість випадків раку порожнини рота, у якого немає симптомів, виявляються стоматологами.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів
/-0,32389092445374-/ /-pc-/
Top