Для зміцнення імунітету варто відмовитися від солодкого, сала і соняшникової олії. На цьому наполягає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
"Від грипу може вберегти тільки вакцинація. Що ж стосується продуктів харчування, які можуть зміцнити імунітет, то не варто забувати, що всіх нас чекають свята. А це значить, більше споживання солодкого, у дорослих - алкоголю, жирної їжі. Все це знижує імунітет і процес детоксикації організму", - заявила вона. Дієтолог рекомендує в небезпечний період зараження ГРВІ та грипом купувати менше солодкого.
"Рекомендую до мінімуму звести споживання солодких газованих вод, солодких соків, цукерок і тортів. Все це повинно бути замінено на фрукти, шоколад і домашню випічку з фруктовою начинкою. Солодку воду краще замінити на відвари шипшини, обліпихи і зелений чай з імбиром. Також треба замінити смажену їжу на запечену і варену", - сказала вона.
Варто менше вживати в їжу жирів, замінюючи їх на так звані мононенасичені жири. Зокрема, соняшникова олія - якраз не багата такими жирами. У салі, з її слів, також немає таких корисних жирів.
"Надмірне вживання соняшникової олії веде до запальних процесів в організмі. Краще її замінити на оливкову, споживати більше горіхів і насіння льону, які мають хороші протизапальні якості", - підкреслила вона.
З її слів, у період високої небезпеки зараження респіраторними захворюваннями краще замінити жирне м'ясо на рибу. А для здоров'я слизових оболонок потрібно їсти багато моркви, зеленого салату, продуктів, багатих вітаміном А.
"Кишечник також має бути здоровим. Тому потрібно споживати буряк, топінамбур, провести курс вживання цирконію. Також допоможуть кисломолочні продукти. При цьому до мінімуму треба знизити споживання цукру, бо він пригнічує роботу кишечника. Надмірне його споживання веде до атеросклерозу, проблем з судинами тощо", - попередила вона.
Дієтолог рекомендує замінити солодкі подарунки на Новий Рік дітям в необмеженій кількості фруктами, наприклад мандаринами.