counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Вересня
19 Вересня
Всі новини...

Не калорійний газ. Чому блакитне пальне стало помаранчевим і що з цим робити


Переглядів: 10020


Не калорійний газ. Чому блакитне пальне стало помаранчевим і що з цим робити

В останній рік все більше українців, особливо ті, які мають приватні господарства, скаржаться на те, що колір горіння газу в їхніх плитах, колонках і котлах змінився з яскраво-синього на жовтий, помаранчевий, деякі навіть говорять про червоний колір.

Природно, суть скарги не в кольорі полум'я, а в тому, що, як кажуть громадяни, воно стало набагато гірше гріти. Отже їжа вариться довше і будинок прогрівається теж, в той час як рівень споживання блакитного палива залишається колишнім, а то і зростає.

Багато хто викликав додому майстра - почистити "форсунки-трубочки, перевірити, чи все справне", але справі це особливо не допомагало. Полум'я горить так само дивно, а будинок тепліше не стає, пишуть обурені громадяни на форумах. Більшість висновкам майстрів, яких надсилає для перевірок облгаз, не вірить. Дійсно, коли якість послуги контролює той, хто сам надає послугу, чи можна бути впевненим, що все в порядку?

Ось і народжуються найрізноманітніші домисли і припущення: в газ "набодяжили" домішки або повітря, або ж він сирий; змішали російський і український, а у них різна калорійність; в газі багато пилу, він брудний тощо.

Калорійність газу для українців ніхто не контролює

Так що ж відбувається з нашим газом? Незважаючи на те, що облгази стверджують, що все добре, депутати говорять, що проблема таки є. Перш за все - калорійність газу для українців ніхто не контролює, каже народний депутат фракції "Опозиційний блок" Сергій Матвієнков, передає кореспондент АСН.

"Ми споживаємо газ, але на жаль, калорійність цього газу сьогодні ніхто визначити не в змозі. Ті поодинокі лабораторії, які були, вони або зруйновані, або не працюють. Щоб вони запрацювали, необхідні колосальні фінансові вливання", - визнає нардеп .

Він упевнений, що калорійність газу, який постачають споживачам, істотно нижче, ніж була раніше і не відповідає нормам, проте об'єктивно перевірити цей факт ніхто не в змозі: "Якщо ви звернетеся до будь-якої бабусі, то вона вам скаже: якщо вчора у неї чайник закипав за 15 хвилин, то сьогодні за 30 хвилин. Тобто ця бабуся - краще будь-якого інженера вам відповість про калорійність цього газу. Тому питання з газом потрібно розв'язувати комплексно. Розв'язувати проблему калорійності, обліку, а не тільки норм споживання", - закликав він.

Питання про якість газу було піднято в парламенті у рамках обговорення законопроекту «Про внесення змін до Закону України« Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Один з найважливіших його аспектів - заборона на встановлення в будинку без згоди всіх мешканців загального лічильника газу. Щоб ощадливий сусід не зобов'язаний був платити за марнотрата або за того, що взагалі не платить за спожиту послугу.

Як відомо, після установки встановлення таких лічильників, жителям будинків почали приходити платіжки часто в рази більші, ніж раніше, що викликало хвилю невдоволення серед українців. Однак, очевидно, 19 грудня голови нардепів були зайнятий святковими думками, оскільки закон, покликаний розв'язати проблему, вони з тріском провалили. Не змогли зібрати голосів навіть з восьмого голосування. Значить, швидше за все, питання захисту прав споживачів газу знову відкладене на невизначений термін.

Як пояснюють ситуацію газовики і наш експеримент

Почнемо з того, що мінливий колір вогню в газовій конфорці - це завжди погано, незалежно від причин. Однозначно він свідчить про неправильне згорянні газу, а значить - і зміну тепловіддачі. Тільки однорідно синій палаючий газ виділяє максимальну кількість тепла. Як пояснюють зміни кольору полум'я газовики.

- Якщо вогонь жовтого, червоного або якогось іншого кольору, що відрізняється від блакитного, значить, до пальника надходить недостатня кількість повітря. Відповідно, при цьому виділяється менше тепла. В цьому випадку газовики радять збільшити доступ кисню в приміщення перед тим, як запалити вогонь. Провітрити, відкрити кватирку, вікно або двері. Мовляв, узимку споживачі часто "запаковуються в будинку з пластиковими вікнами", ось кисень і пропадає (тут варто зауважити, що проблеми з помаранчевим полум'ям виникають у людей і влітку зокрема).

- Жовте полум'я в плиті може свідчити про неправильний тиск у трубах. Втім, ніхто, крім тих же газовиків, цей факт визначити не зможе. Так що за бажання можна викликати майстра, який виміряє тиск приладом і скаже, чи в тиску справа. Якщо так, то газовики зобов'язані вжити якихось заходів.

- Зміна кольору газового полум'я може свідчити про засмічення газових побутових приладів. В цьому випадку, говорять газовики, може змінюватися не тільки колір газу, але і збільшуватися обсяг споживання через неправильне регулювання газових пальників, їх несправність або засміченості. Для виявлення та ліквідації цих та інших неполадок потрібно знову ж викликати майстра обслуговуючої газової компанії.

Начебто все логічно в поясненнях газовиків, але одне "але" - чому раніше ніхто не помічав нічого підозрілого в палаючому газі, а тепер ці проблеми виникли у багатьох і практично в один момент? Деякі згадають старі часи, коли у бабусь у селі газ на їхніх старих плитах горів синім і з характерним свистом. Тоді і плити, і труби, і конфорки - все було старе і зношене, та й провітрювали бабусі не особливо часто, але таких запитань не виникало.

Хто винний у тому, що населення незадоволене якістю послуги, а розвіяти сумніви людей нікому? Звичайно, держава. Адже саме вона повинна була попередити можливість зловживань з боку газових монополій. Повинна була, але не зробила нічого. Більше того, аналогічна ситуація зараз склалася і на ринку автомобільного пального, продуктів харчування тощо. Контролюючих органів над ними просто немає.

Тому поки що споживачу треба "провітрювати". Якщо не зміниться колір газу, так хоч свіжим повітрям подихати. До слова, так і закінчився наш невеликий експеримент. Ми запалили конфорки в зачиненому приміщенні, а потім - провітрили його. На жаль - помаранчеві вогники в "київському" газі так і залишилися.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 20 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні на вас чекає насичений день, повний нових можливостей та завдань Однак зірки радять не поспішати ....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні чудовий день для того, щоб зосередитися на своїх цілях та діяти впевнено Всесвіт підтримує вас у ....
Гороскоп на 20 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні вам доведеться виявити рішучість та впевненість у своїх силах Зірки сприяють активним діям, особл....
Гороскоп на 19 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогоднішній день сприятливий для просування у професійній сфері Можливі нові пропозиції та шанси, які пок....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 19 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні ваша енергія на висоті, і це ідеальний день для роботи над важливими проектами Зірки підтримують ....
більше матеріалів
/-0,40128612518311-/ /-pc-/
Top